Siirry pääsisältöön

Näin valitset oikean viputuotteen ja hyödynnät osakemarkkinan heiluntaa

Pörssilistatut viputuotteet tarjoavat helpon tavan käydä kauppaa maailman suurimmilla osakeindekseillä (mm. S&P 500, Nasdaq ja DAX) sekä raaka-aineilla (mm. öljy ja kulta). Jokaisella tuotteella on markkinatakaus, eli tuotteen liikkeeseenlaskija varmistaa sen seuraavan kohde-etuuden hintaa ja tarjoaa ajantasaiset osto- ja myyntitasot tuotteelle. Voit siis ostaa ja myydä viputuotteita aina markkinapaikan ollessa auki.

Indekseillä ja raaka-aineilla voit käydä kauppaa klo 9.15–21.00, eli aukioloajat ovat Helsingin pörssin aukioloaikoja laajemmat. Viputuotteet seuraavat kohdepörssin aukioloaikoina pörssi-indeksiä, muina aikoina ns. indeksifutuuria. Toki pörssin ollessa auki, futuuri seuraa pörssi-indeksiä – ja sen vuoksi itse seuraan ympäri vuorokauden juuri futuurimarkkinoita ja niiden kurssigraafeja.

Voit seurata indeksi- ja raaka-ainefutuureita reaaliajassa mm. Investing.com-palvelussa.

Näin valitset oikean tuotteen

Viputuotteista löytyy erilaisia tuotetyyppejä, mutta pidän itse eniten Unlimited turboista, sillä niiden hinnoittelu on helppo ymmärtää. Pääsääntöisesti indekseissä yhden indeksipisteen muutos vastaa 1 sentin muutosta viputuotteen hinnassa.

Esimerkki. S&P 500 -indeksillä käydään kauppaa nyt indeksipisteessä 2590. Jos indeksi nousee 10 pistettä, Unlimited turbon arvo muuttuu 10 senttiä. Jos indeksin muutos on 100 pistettä, turbon arvo muuttuu 100 senttiä, eli 1 euron.

S&P 500 -futuurilla käydään kauppaa hintaan 2590,00

Laaja tuotevalikoima. Tuotteiden liikkeeseenlaskija ylläpitää kattavaa valikoimaa erilaisista long- ja short-turboista. Unlimited turboissa stop loss- / rahoitustaso määrittää mikä pisteluku saavutettaessa tuote erääntyy. Samalla rahoitustaso määrittää tuotteen vipukertoimen. Unlimited turboissa vipukerroin on dynaaminen, eli se muuttuu aina kohde-etuuden arvon muuttuessa. Tämä johtuu siitä, että 1 pisteen muutos indeksissä tarkoittaa 1 sentin muutosta tuotteessa. Siis mitä lähempänä stop loss- / rahoitustasoa käydään kauppaa, sitä suuremmaksi vipukerroin muodostuu.

Esimerkki. Haluan shortata S&P 500 indeksiä, eli hyötyä rahallisesti indeksin laskusta. S&P 500 indeksillä käydään kauppaa tällä hetkellä 2590 pisteessä ja haluan valita short-turbon, jonka stop loss -taso on noin 10 % päässä indeksin nykyhinnasta. Tuotevalikoimasta löytyy short-turbo, jonka stop loss -taso on 2899 pistettä. Valitsen tämän tuotteen, sillä indeksin pitäisi nousta yli 300 pistettä, eli noin 9 %, ennen kuin ostamani tuote erääntyisi.

Unlimited turbojen hakutoiminto.

Tuotteen hinta. Tuotteen hinta on yllä esitetyn kaavan mukaisesti noin 3 euroa (stop loss -tason ja indeksin nykyhinnan välillä on noin 300 pistettä). Tiedän myös, että jos indeksi laskee 100 pistettä, tuotteen arvo nousee 1 euron. Jos siis ostan 100 kpl tuotetta hintaan 3 euroa (300 €), voin myydä 100 kpl neljällä eurolla (400 €). Näin tekisin 100 € voittoa indeksin laskiessa 100 pistettä.

Hakutoiminto auttaa rajaamaan oikean tuotteen

Kun haluat löytää sinulle sopivan tuotteen Nordnetin Markets-valikoimasta, avaa Unlimited turbojen hakutoiminto ja valitse haluamasi:

  • kohde-etuus (esim. S&P 500) ja
  • näkemys (long tai short).

Tämän jälkeen voit järjestää tuotteet esimerkiksi vipukertoimen perusteella, jolloin paras tuote on helppo valita.

Tässä hakunäkymässä näet tuotteen tärkeimmät tiedot, eli stop loss- / rahoitustason, riskipuskurin (stop loss -tason ja kohde-etuuden nykyhinnan erotus) sekä tuotteen spreadin. Spreadi on markkinatakaajan osto- ja myyntitasojen erotus.

Klikkaa valitsemasi tuotteen instrumenttisivu auki ja voit käydä sillä kauppaa samalla tavalla kuin osakkeilla. Nordnetin uuden palvelun puolella saat käyttöösi reaaliajassa päivittyvät tajoustasot, joissa näet markkinatakaajan määrittämät ajantasaiset osto- ja myyntitasot.

Reaaliaikaiset tarjoustasot instrumenttisivulla.

Lue lisää

Voitollisia kauppoja!

Tässä blogissa kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa Nordnet Markets -tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Vipuvaikutuksella sijoittamiseen liittyy suuri riski koko sijoitetun pääoman menettämisestä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
30.03.2020 18:55

Huh! Tälleen niin alkumetreillä kun kiinnostunut kaikesta ja kaikkea haluaisi päästä kokeilemaan ja etsimään omaa polkua ni kyllä nämä vaan on hepreaksi kirjoitettua rakettitiedettä. Jospa tästä pikkuhiljaa tieto alkaisi lokeroitua tonne aivoihin.

Nimetön
Nimetön
27.03.2020 16:43

Miksi erit. Nordnet Marketsin turboissa näkee tilanteita, että markkinatakaaja tarjoaa ostolaidan, mutta ei myyntilaitaa? Eli tällaista turboa ei saa ostettua itselle.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki