Näin ostat ja myyt osakkeita kuin pörssiguru – toimeksiannon tekemisen ABC.

Tästä päivästä alkaen uuden verkkopalvelumme puolella voi hyödyntää reaaliaikaista kurssidataa USA:ssa, Kanadassa ja Xetrassa listattujen osakkeiden kaupankäyntinäkymissä* ilman lisämaksuja. Reaaliaikaisuus koskee yhtä tarjoustasoa. (*tarkoittaa siis näkymää, johon päädyt painettuasi Osta- tai Myy -painiketta)

Tässä kirjoituksessa käydään läpi toimeksiannon tekeminen uudessa verkkopalvelussamme, eli miten ostat osakkeita. Esimerkkinä käytetään erästä koko Nordnet-asiakaskunnan omistetuimmista USA-osakkeista, teknologiajätti Applea. Ensin käsitellään tavallisen osto- ja myyntitoimeksiannon tekeminen, minkä jälkeen kuvasarjassa käsitellään myös toimeksiantoehdot (Fill and Kill ja Fill or Kill) sekä Stop Loss -toimeksiannot.

Näin ostat osakkeita tavallisella rajahintaisella toimeksiannolla:

Näin ostat osakkeita

Tässä esimerkkitapauksessa ostat Applen osakkeita.

1: Syötä ensin määrä, jonka olet valmis ostamaan/myymään. Näet tämän jälkeen “Osto yhteensä” -kohdassa kauppasi kokonaissumman, joka sisältää myös välityspalkkion.

Huomioi, että välityspalkkio peritään vasta seuraavana päivänä. Tästä johtuen sinun ei kannata ostaa osaketta koko saldollasi, vaan jättää tarpeeksi käteisvaroja välityspalkkion veloitusta varten. Näin vältyt turhilta korkokuluilta.

Näin ostat osakkeita

2: Syötä hinta, jolla olet valmis ostamaan/myymään osaketta.

Huomioi, että Nordnetin järjestelmä ehdottaa automaattisesti aina viimeisintä kaupankäyntikurssia, jolla kauppa toteutettaisiin. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole osakkeen hinta enää toimeksiannon tekohetkellä. Tarkista kohta 3 ennen Osta- tai Myy -painikkeen painamista (lisätietoa seuraavassa kuvassa).

Tarjoustasot eli osto- ja myyntilaidat:

Näin ostat osakkeita

3: Palvelun Osto / Myynti -kurssit näyttävät parhaan osto- ja myyntihinnan, jolla voit ostaa/myydä arvopaperia (“osto- ja myyntilaidat“). Jos haluaisimme ostaa osakkeet välittömästi, kurssia tulisi nostaa ylemmäs, sillä parasta hintaa tarjoava myyjä tarjoaa osakkeitaan hinnalla 212,60. Voit muuttaa toimeksiannon hintaa kohdasta 2. Oikeassa yläkulmassa näkyvästä Viimeisin päivitys -kohdasta näet, koska tarjoustasot on viimeksi päivitetty.

Voit lisätä toimeksiantosi välittömän toteutumisen todennäköisyyttä asettamalla hinnan siten, että se on ostotoimeksiannoissa hieman myyntilaitaa korkeampi tai myyntitoimeksiannoissa hieman ostolaitaa alempi. Tällöinkin toimeksianto toteutuu sen hetkiseen parhaaseen mahdolliseen hintaan. Jos kuvan tilanteessa asettaisit ostotoimeksiannon kurssiin 215,00 USD (10 kpl), toteutuisi se heti kokonaisuudessaan kurssiin 212,60 USD.

Toimeksiantoehdot – Fill or/and Kill:

Näin ostat osakkeita

4: Voit asettaa toimeksiannolle myös muita ehtoja ja muuttaa sen voimassaoloaikaa kohdasta 4. Toimeksiannot ovat oletuksena voimassa yhden pörssipäivän.

Fill or Kill: Ehto toteuttaa koko toimeksiannon tai mitätöi sen kokonaisuudessaan heti. Ehto voidaan asettaa ainoastaan yhdelle päivälle ja vain pörssin aukioloaikana.

Fill and Kill: Ehto toteuttaa toimeksiannon vain sen hetkisen tarjoustilanteen mukaan. Toimeksianto toteutuu asetettujen kauppaehtojen mukaisesti (määrä ja hintataso) niin pitkälle kuin mahdollista. Tämän jälkeen se poistuu markkinalta. Ehto voidaan asettaa ainoastaan yhdelle päivälle ja vain pörssin aukioloaikana.

Esimerkki: Oletetaan, että ostat 100 kpl osakkeita X hintaan 5,00 €/kpl. Osaketta on saatavilla tarjouskirjassa eli myyntilaidalla seuraavasti: 25 kpl hintaan 4,98 €, 25 kpl hintaan 5,00 € ja 50 kpl hintaan 5,01 €. Milloin sinun kannattaa käyttää Fill or Kill -ehtoa, milloin Fill and Kill -ehtoa ja milloin rajahintaista eli tavanomaista toimeksiantoa?

  • Fill and Kill on valintasi silloin, jos haluat saada niin paljon osaketta X salkkuusi kuin mahdollista heti, ottaen huomioon ostotoimeksiannolle määrittelemäsi hinta 5,00 €. Esimerkkitilanteessa saisit salkkuusi 50 kpl osaketta X keskihinnalla 4,99 €, minkä jälkeen toimeksianto poistuu markkinalta. Fill and Kill on “niin paljon kuin mahdollista heti”-toimeksiantotyyppi.
  • Fill or Kill on valintasi silloin, jos haluat saada koko 100 kpl erän osaketta salkkuusi heti hinnalla, joka on yhtä kuin tai alle 5 €. Esimerkkitilanteessa et saa salkkuusi yhtäkään osaketta, koska toimeksiantoa ei voitu toteuttaa kokonaisuudessaan. Fill or Kill on “kaikki-tai-ei-mitään”-toimeksiantotyyppi. Huomioi, että jos tarjouskirjassa on jäävuoritoimeksiantojen muodossa piilossa olevia osakkeita, niin Fill or Kill -toimeksianto voi toteutua, vaikka tarjouskirja ostonappia painettaessa näyttäisikin liian tyhjältä. Fill or Kill -toimeksiannot ovat siis myös “tapa kokeilla kepillä jäätä” tässä suhteessa.
  • Rajahintainen toimeksianto (eli tavallinen toimeksianto ilman toimeksiantoehtoja) on valintasi silloin, jos haluat saada osaketta tietyn ajanjakson sisällä – oletusarvoisesti yhden pörssipäivän aikana – korkeintaan hintaan 5,00 € ja enintään 100 kpl. Esimerkkitilanteessa saat salkkuusi heti 50 osaketta keskihintaan 4,99 € ja mahdollisesti loput 50 kpl myöhemmin, jos tarjouskirjaan tulee vielä myöhemmin saataville osaketta hintaan 5,00 € (tai alle). Lue lisää toimeksiannon osatoteutumista ja niiden vaikutuksesta välityspalkkion laskentaan tästä linkistä.

Stop Loss:

Stop Loss

5: Stop Loss on automaattinen valvontatoiminto, joka auttaa sinua rajaamaan tappioiden määrää tai ottamaan voitot kotiin silloin, kun et itse pysty valvomaan markkinoita. Stop Loss -toimeksianto aktivoituu vasta, kun osakekurssi saavuttaa ennalta asettamasi tason. Sitä voi käyttää sekä osto- että myyntitoimeksiantojen tekoon, sekä laskevilla että nousevilla kursseilla. Stop Loss on käytettävissä vain osakkeille, ei esimerkiksi viputuotteille.

Huom: Kun teet Stop Loss -toimeksiannon, et voi olla täysin varma toimeksiantosi toteutumisesta. Jos muutos osakkeen kurssissa on voimakas, toimeksianto voi myös toteutua asettamillasi ehdoilla, vaikka se ei olisikaan edullista sinulle.

Liukuva Stop Loss:

Liukuva Stop Loss

Liukuvan Stop Lossin käyttö mahdollistaa osakekurssin trendin seuraamisen. Voit seurata sekä positiivista että negatiivista kurssikehitystä ja tehdä toimeksiantoja, jotka aktivoituvat, kun osakekurssi on muuttunut haluamallasi prosenttimäärällä.

Kun toimeksianto aktivoidaan, viimeisen toteutuneen kaupan kurssi määrää liukuvan Stop Loss -toimeksiannon lähtötason. Kun liukuva Stop Loss -toimeksianto aktivoituu, pörssiin lähtevällä toimeksiannolla on sama voimassaoloaika kuin alkuperäisellä liukuvalla Stop Loss -toimeksiannolla.

Lopuksi muutama sana selvityspäivästä (T+2).

Kaikilla markkinoilla, joilla Nordnetin kautta voi käydä kauppaa, pörssikauppojen selvityspäivä on kaksi pankkipäivää kaupantekopäivästä (T+2).

Mitä merkitystä tällä on? Tässä pari esimerkkiä:

Ostat osakkeita maanantaina 6.10. Kaupan selvityspäivä on kaksi pankkipäivää myöhemmin, eli keskiviikkona. Osakkeet kirjataan arvo-osuustilillesi vasta selvityspäivänä, vaikka ne näkyvät salkussasi jo kaupantekopäivänä. Selvityspäivän huomioiminen on tärkeää etenkin tilanteessa, jossa olet kiinnostunut osinko- tai merkintäoikeudesta. Jos haluat osingoille, kotimaista osaketta pitää ostaa/omistaa pääsääntöisesti viimeistään yhtiökokouspäivänä – lue lisää aiheesta tästä.

Myyt osakkeen Helsingin pörssissä maanantaina 6.10. Kaupan selvityspäivä on kaksi pankkipäivää myöhemmin, eli keskiviikkona, jolloin myös myynnistä saamasi varat maksetaan tosiasiallisesti salkkuusi, vaikka ne näkyvät salkussasi heti myynnin tapahduttua. Voit käyttää myynnistä saamasi rahat uusiin osakeostoihin jo ennen kaupan selvityspäivää ilman korkoseuraamuksia. Jos aiot nostaa myynnistä saamasi rahat salkustasi tai käyttää ne pörssinoteeraamattomien rahastojen ostoon, sinun tulee odottaa selvityspäivään asti välttyäksesi korkojen maksamiselta.

Heräsikö kysymyksiä? Kirjoita ne alle, me vastaamme!

Opi sijoitusguruksi Nordnet-koulussa!

Nordnet
Nordnet
Nordnetin työntekijät

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
24 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
04.09.2019 16:19

Moi!
Onko tulevassa osakesäästötilissä myös samat ominaisuudet? Siis tuleeko se toimimaan tällä samalla alustalla?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  anonymous
04.09.2019 16:21

Kyllä vain, sama alusta tulee olemaan käytössä ja samat lainalaisuudet toimeksiantojen tekemisessä pelittävät myös siellä. /Henri

Nimetön
Nimetön
10.09.2019 08:18

Hei!
Miksi stop loss mahdollisuus näkyy esim. Unlimited turboissa, vaikkei sen pitäisi siellä toimia? Voisikohan sen poistaa hämäämästä?
T. Ari

Nimetön
Nimetön
Vastaa  anonymous
10.09.2019 18:42

Stop loss -toimeksiantoja ei voi asettaa toistaiseksi viputuotteille. Stop lossit ovat kuitenkin tulossa myös viputuotteille, aikataulu tähän uudistukseen on toistaiseksi auki.

Jarmo Palonen
Jarmo Palonen
22.01.2020 14:41

Hei! Miten voi jo tehdyn toimeksiannon muuttaa?

Pauli
Pauli
22.03.2020 12:07

Joskus osakkeen arvo nousee heti aamulla todella rajusti.
Miten voin varmistaa että saan ostettua kyseistä osaketta mahdollisimman edullisesti.

Annika
Annika
08.04.2020 13:02

Nuo termit (Fill or Kill, Fill and Kill, Stop Loss) on selitetty tavalla, joka on maallikolle vaikea ymmärtää. Jos haluan ostaa 100 osaketta hintaan X, ja haluan täsmälleen 100 kpl (en esim. 8 kpl koska enempää ei siihen hintaan ollut sinä päivänä tarjolla) tai sitten en ollenkaan, niin mikä noista minun pitää valita?

J T
J T
16.04.2020 14:19

Fill and/or Kill ehdot on selitetty niin sekavasti ettei niistä ota selvää. Laittakaahan vähän selvemmin tietoa siitä miten nämä toimivat, kiitos.

harri pitkanen
harri pitkanen
22.05.2020 19:11

meneekö myynti toimeksiannosta palkkio jos ei kauppoja synny

ram
ram
26.06.2020 08:45

Hi
Would i be able to trade the premarket and after hours amrket of US stocks?

Nimetön
Nimetön
04.08.2020 12:45

Hei. Miten Unlimited turbojen esim. DAX arvo määrittyy kello 9:15 – 10, ennen markkinoiden aukeamista?

Mia
Mia
01.09.2020 21:01

Miten onnistuu esim. Applen osakkeiden osto määrällä, joka jää alle pörssierän? Tuleeko siitä lisäkuluja?

J__
J__
14.10.2020 11:56

Sisältyykö normaaliin ostotoimeksiantoon “stop buy order,” “limit buy order” ja “market buy order”? Ja jos sisältyy, onko avoimien (vielä toteutumattomien) “stop-” ja “limit-toimeksiantojen” suhteen kappalerajoituksia?

Henri/Nordnet
Henri/Nordnet
Vastaa  J__
14.10.2020 13:17

Moi! Toimeksianto on joko tavallinen rajahintainen toimeksianto tai stop loss -toimeksianto, molempia ei voi syöttää samaan aikaan. En ole varma ymmärsinkö kysymyksesi loppuosaa, mutta jos sinulla on siis stop loss -myyntitoimeksianto koko osakemäärälle, niin samalle erälle ei voi laittaa samanaikaisesti rajahintaista toimeksiantoa. Vastasiko tämä kysymyksiisi?

akkuj
akkuj
14.12.2020 11:38

Myydäänkö Stop Loss -toiminnon aktivoituessa osakkeet automaattisesti sillä kurssilla, mikä on määritetty kohdassa “Kurssi”, vaikka ostajia löytyisi korkeamilla hinnoilla?