Siirry pääsisältöön

Minä sijoitan: Johanna Pöysti

Johanna Pöysti on henkilökohtaista taloustietoa tarjoavan Rahamedian perustaja ja suositun Massimuijat-blogin kirjoittaja. Tässä haastattelussa Johanna avaa meille oman sijoittajatarinansa. Teksti on osa Minä sijoitan -sarjaa, jossa haastattelemme erilaisia sijoittajia.

Milloin aloitit sijoittamisen ja mitä eri tapoja olet hyödyntänyt perehtyessäsi sijoittamiseen?

Aloitin asuntoihin sijoittamisen joulukuussa 2016 ja rahastoihin toukokuussa 2017. Sijoittaminen tuo mielenrauhaa, taloudellista turvaa ja on mukava harrastus. Toki tavoitteena on, että jonain päivänä sijoituksista saatavat tulot kattavat menoni, mutta en ole vielä edes laskenut, miten suuren sijoitussalkun siihen tarvitsen.

Perehtyessäni sijoittamiseen olen käynyt valmennuksissa, lukenut blogeja sekä kirjoja ja katsonut myös YouTube-videoita.

Millainen on sijoitusstrategiasi? Miten valitset sijoituskohteesi?

Sijoitusstrategiani on sijoittaa pitkäjänteisesti pörssiin ja asuntoihin. Pörssissä sekä asunnoissa noudatan aika samaa ideaa, osta ja pidä.

Sijoituskohteeni valitsen aika pitkälti intuitiolla. Intuitio pitää toki sisällään sen, että seuraan markkinoita lukemalla uutisia ja seuraan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa vaikuttajia, jotka puhuvat sijoittamisesta. Näin muodostuu käsitys siitä, mihin voisi ehkä olla kannattava sijoittaa. Niiden tietojen pohjalta teen sitten päätöksiä. Kerran luin esimerkiksi megatrendeistä Nordnet Blogista, sen jälkeen googletin ETF-rahastoja, jotka sijoittavat tiettyihin megatrendeihin ja päätin aloittaa sijoittamisen niiden tietojen pohjalta.

Kuuluuko sijoittaminen jollain tavalla arkirutiineihisi?

Käyn päivittäin tsekkaamassa sijoitussalkkuni tilanteen Nordnetistä. Vaikka ei siellä suurta liikehdintää ole, koska sijoitukseni ovat vielä sen verran pieniä.

Myös perheen kanssa keskustellaan rahasta. Rahasta keskusteleminen on hyvin arkista. Puhumme niin sijoittamisesta kuin ihan talouden kuluista (budjetista).

Mikä on ollut pahin sijoitusmokasi? Entä suurin onnistumisesi?

Pahin moka on ollut se, etten aloittanut aikaisemmin. Aloitin sijoittamisen rahastoon jo päälle parikymppisenä, mutta myin sijoitukseni, kun tarvitsin ne johonkin turhaan, en muista edes mihin. En siis ymmärtänyt pitkäjänteisen sijoittamisen päälle. Muuta mokaa en ole sijoittamisessa vielä ehtinyt tekemään.

Suurin onnistuminen on puolestaan aloittaminen ja se, että olen jatkanut kuukausittain sijoittamista, vaikka esimerkiksi vuoden 2020 kevään laskussa vähän kyllä jännitti, ja teki mieli myydä kaikki sijoitukset. Pysyin kuitenkin sijoitussuunnitelmassa ja se kannatti.

Vinkkisi muille sijoittajille?

  1. Älä pelkää epäonnistumisia. Pelko estää toimimasta, ja lopulta käy niin, että päätyy harmittelemaan hukkaan heitettyjä vuosia, kun ei uskaltanut aloittaa.
  2. Älä yritä oppia kaikkea ennen kuin aloitat. Kun on perustiedot hallussa, aloita tarpeeksi pienellä summalla ja jatka opiskelua, jos siltä tuntuu.
  3. Luota itseesi.

Lue myös muita sijoittajahaastatteluita

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki