Siirry pääsisältöön

Megatrendeillä tulevaisuuteen

Martin Paasi

Länsimaat ovat joutuneet Japanin tielle. Eri syistä, mutta samalla lopputulemalla: talouskasvu ja inflaatio eivät vain ota käynnistyäkseen. Teki Euroopan keskuspankki (EKP) mitä tahansa, se ei paranna eurooppalaista tuottavuutta. Kuten eivät koronaan liittyvät elvytyspaketitkaan, vaikka osa rahoista meneekin uusinvestointeja synnyttävään European Green Deal -projektiin.

Tuottavuus ei kasva

Tuottavuuden kasvu on ainoa tie ulos nykytilanteesta. Määrällinen elvytys, missä keskuspankki “akuankkarahalla” imuroi sijoituskohteet markkinoilta, jotta “todellinen varallisuus” pakotettaisiin uusiin investointeihin, ei käynnistä investointeja. Näin, koska yrityksillä on jo ennestään ylikapasiteettia. Investoinnit menetelmiin, joiden avulla vähemmällä saataisiin aikaiseksi enemmän eivät siksi kannata.

Alentunut tuotto-odotus

Kun näitä investointeja ei saada kannattaviksi, teemme asioita myös huomenna samalla tavalla kuin eilen. Lisäksi määrällinen elvytys on tuottanut inflaatiota lähinnä osakemarkkinoilla. Siksi olen huolissani siitä, etteivät osakemarkkinat seuraavan parinkymmenen vuoden aikana tuota totuttuun tapaan. Kun tuottavuuden kasvu, siitä seuraavaa talouskasvu ja osakemarkkinatuotto eivät yleisellä tasolla ole totutunlainen, kasvua on siivilöitävä esille sieltä missä sitä on.

Tulevaisuuden ilmiöistä vetoapua

Yksittäisten osakesijoitusten sijaan hakisin (taas) mieluummin laajempia ilmiötä, koska niitä eivät markkinat hevillä pysty hinnoittelemaan pois, yrityskohtainen riski on käytännössä nolla ja riski tällaisen sijoitusstrategian täydellisestä epäonnistumisesta on pieni. Ja vaikka niin sanotut FAANG-yhtiöt (Facebook, Apple, Amazon, Netflix ja Google) ovat viime aikoina olleet pörssikomeettoja, puhun nyt tässä yhteydessä vieläkin laajemmista ilmiöistä, toisin sanoen megatrendeistä.

Megatrendit

Megatrendit ovat suuria, kokonaisvaltaisia ilmiöitä, jotka muuttavat talouksien rakenteita. Teollistuminen ja urbanisaatio ovat tunnettuja, vanhoja, kehittyneissä maissa jo toteutuneita megatrendejä. Esineiden internet (Internet of Things, IoT), väestön ikääntyminen ja kestävä kehitys ovat puolestaan vasta toteutumisvaiheessa olevia megatrendejä

Megatrendien jalkautumiseen kuluu useita kymmeniä vuosia. Niitä on siksi helppo havaita. Toisaalta niiden merkitystä on myös helppo aliarvioida. Edellisen pitkän taantuman aikana (1966–1982) yritykset, jotka tarjosivat osakkeenomistajilleen verrokkejaan parempaa tuottoa, tekivät sen kasvavan myynnin, eivät niinkään osinkojen tai EBIT:in muodossa. Taantuman aikaiseen myynnin kasvuun pystyivät vain megatrendejä menestyksekkäästi hyödyntävät yritykset.

Kasvua matalan kasvun ympäristössä

Boston Consulting Group (BCG) on seurannut 78 megatrendin kehitystä vuodesta 2005 lähtien. 80 prosenttia näistä trendeistä jatkoi kasvuaan finanssikriisin aiheuttaman laman aikana. Megatrendeistä 23 jopa vahvistuivat. Esimerkiksi langattomien liittymien kasvu voimistui, kun puhelimen käyttäjät luopuivat langallisista liittymistään säästääkseen rahaa. Muita voimistuvia trendejä olivat sosiaalinen media, niin sanottu downshiftaus ja Kiinan nousu.

Tänään ja huomenna

Tällä hetkellä voimakasta myötätuulta kokevat megatrendit ovat esimerkiksi robotiikka, digitalisaatio, tekoäly ja kestävä kehitys. Näillä aloilla investoidaan vimmatusti. Tästä seuraa merkittävää tuottavuuden kasvua paitsi niitä tuottavilla, myös niitä menestyksekkäästi hyödyntävillä aloilla. Esimerkiksi terveydenhuollossa robotit tekevät jo tuloaan ja tekoälyllä korjataan ja luodaan menestyksekkäästi liikkuvaa kuvaa (ns. “deepfake”).

Eli..

Pitkäjänteisen säästäjän kannattaisi tutustua kustannustehokkaisiin megatrendirahastoihin. Jo tehdyille sijoituksille ei välttämättä kannata tehdä mitään, mutta uusien säästöjen osalta harkitsisin nykytilanteessa megatrendeihin siirtymistä.

Katso myös: Suosituimmat Megatrendi-ETF:t Nordnetissä

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @martinpaasi ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
12 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
09.10.2020 15:05

Ensin sanoit että maailma ETF, sitten tulivat kuluttomat superit ja mahdollisimman edulliset maakohtaiset ETF:t, sitten mentiin small cap valueen, jota seurasi ESG, smart-rahastot jne… nyt sitten ollaankin keikahdettu megatrendeihin, voisit vielä avata mitkä näistä kyseisistä megatrendeistä ovat ne markkinat voittavat? Tarkoitus ei ole liikaa vinoilla mutta melkoisen poukkoilevaa tämä touhu on ja kaukana siitä simppelistä “tuottoja et voi tietää, kulut voit”.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.10.2020 19:51

Muistan sen hyvin kun Martinkin hiukan jo panikoi ja maalaili piruja seinille viime maaliskuun lopussa. Eli en oikein laittaisi enää suurta painoarvoa Martinin ajatuksille.

Niitä joita kiinnostaa oikeat megatrendit eikä Martinin puolivillaiset megatrendit, suosittelen lukemaan ark-investin tutkimuksia. Esim. OTT ja Roku on heidän mielestään hyvä esimerkki megatrendiosakkeesta eivätkä mitkään KONE:t ja kaupungistumiset.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.10.2020 13:15

Martinin taktiikkaan kuuluu “piilomarkkinointi”. Yrittää vaan saada ihmiset tekemään kauppaa erilaisilla tuotteilla. Kuten esim. Titaanien taistossa oli valinnut jonkun ihme kestävän kehityksen maailma indeksin, joka ei tietenkään kuulunut kuukausisäästön piiriin. Näin saadaan asiaan perehtymättömät ja Martinia peesaavat joka kuukausi maksamaan 15€ toimeksiannot, vaikka olisit kk-säästön kautta saanut Maailma ETF:ää silloin ilmaiseksi. Sitten kun ETF kuukausisäästöön tuli 2,5€ kuukausimaksu, Martin alkoi perustella miksi ETF:t ovat parempia kuin rahastot, jotta ihmiset edelleen jatkaisivat pikkusummilla (esim. lapsilisät) ETF kuukausisäästön parissa, ja Nordnet saisi näin vedettyä jopa useamman prosentin välistä. No en nyt Martinia tuomitse, hän on vaan töissä ja varmaan hänenkin pomo hiillostaa… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.10.2020 13:36
Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.10.2020 19:52

Juttusi ovat kyllä asiasisällöltään todella hyviä, eikä missään nimessä mitään negatiivista sanottavaa niistä. Jotkin jutut ovat vaan hieman ristiriidassa keskenään – tai sitten vika on vaan meissä lukijoissa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.10.2020 15:04

Muistetaan kuitenkin tässä kalliissa megatrendiympäristössä Martinin kesäiset sanat: “Koko sen ajan kun olen ollut Nordnetilla olen paasannut kulujen merkityksestä sijoitustuottoon, esimerkiksi täällätäällätäällätäällä ja täällä. Siksi, koska sijoittamisessa pätee hullunkurinen luonnonlaki: jos maksat vähemmän, saat enemmän. Tämä viesti ei muutu miksikään.” Tästä voi miettiä haluaako maksaa 0.07% vai 0,40% palkkioita etf:n juoksevissa kuluissa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.10.2020 13:06

Kaikki mainitsemasi rahastot paitsi smartit ovat ns. indeksirahastoja. Eli seuraavat jotain indeksiä, ovat suhteellisesti matalakuluisia ja omaavat matalan kiertonopeuden. YTästä lisää tämän viikon#rahapodi jaksossa. T. Martin

Nimetön
Nimetön
10.10.2020 17:05

Kovasti hehkutettiin näitä smart rahastoja, mutta….Aika hyvin Martin pyörsi suosituksensa Ylen pörssipäivässä https://areena.yle.fi/audio/1-50610718 kohta 18:15. Puhe oli vähän toisenlaista ennen rahastojen tuloa, nyt sitten kannattaakin varoa 😀

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.10.2020 15:04

Muistaakseni mainitsi jossain rahapodin jaksossa juuri ennen Smart-rahastojen tuloa, ettei välttämättä itse sijoittaisi näihin?

Nimetön
Nimetön
12.10.2020 17:16

Kyllä myös indeksisijoittajan pitää pystyä vaihtamaan näkemystään jos tilanne muuttuu täysin uudenlaiseksi. Kukaanhan ei tosiaan tiedä mitä tapahtuu ja jokainen päättää itse. Esim Titaaninien taistossa kaikki ovat spekuloineet yleisindeksien, jopa 0 tuotto mahdollisuuksilla.

Ongelma “satasella tai alle” sijoittavalla tulee siinä, että megatrendirahastoihin voi säästää kustannustehokkaasti vain ETF:ien kautta. Joten miten se tehdään ajallisesti hajauttaen järkevästi. Jos sijoitata max 100€/kk, on ainoa järkevä tapa ostaa kk säästöllä yhtä etf tuotetta 3kk välein yhteensä 15kk aikana. Tai mitä muita vaihtoehtoja on?

Martin
Martin
18.10.2020 00:25

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

Indeksi ETF:iin rahansa hukannut
Indeksi ETF:iin rahansa hukannut
26.02.2021 13:10

Megatrendi-ETF:iä markkinoidaan ja idea sinänsä kuulostaa hyvältä. Minulle on kuitenkin jäänyt epäselväksi, eikä muuten rahapodissakaan otettu esille, että millä perusteella osakkeet ja niiden painot valikoituvat teema ETF:ään. Indeksien osalta asia on helpompi ymmärtää, tietty indeksi ja sen osakepainot yritetään mallintaa ETF:n sisään.

Mistä tiedän että esim Cybersecurity ETF:n sisällä on kaikki olennaiset Cybersecurity firmat, eikä mitään muuta? Jos minulla olisi listattu start-up niin yritysesittelyyn/toimialaan kaikki megatrendit ja siten yritys päätyisi jokaiseen megatrendi ETF:ään vai miten se menee?