Siirry pääsisältöön

Meemikolikon vuosi 2021

Vuosi 2021 on ollut kryptosijoittajille erittäin tuottoisa. Kevään aikana on nähty hurjia nousuja etenkin DeFi- ja NFT-sektoreilla. Myös wanha kunnon Bitcoin on pärjännyt erinomaisesti. Otsikot on kuitenkin varastanut eräs meemikolikko, jonka kurssinousu uhmaa suorastaan luonnonlakeja.

Tässä artikkelissa käydään läpi kevään 2021 tapahtumia kryptovaluuttamarkkinoilla. Lopuksi arvaillaan myös nousurallin kestoa. Vieläkö markkinoilla on paljon nousuvaraa ennen väistämätöntä korjausliikettä?

Suosittelen tsekkaamaan myös aiemmat blogipostaukseni Nordnetissä. Saat niistä hyvät taustatiedot tähän tekstiin.

  • Toukokuun 2019 blogi oli katsaus Bitcoinin perusteisiin. Jos et tiedä Bitcoinista mitään, tsekkaa tämä ensin.
  • Joulukuun 2019 blogi sisälsi yhteenvedon vuodesta 2019. Löydät myös tarkemman esittelyn tässä artikkelissa mainitusta Stock-To-Flow -mallista.
  • Toukokuun 2020 blogi käy läpi maaliskuun “koronakuopan”, Bitcoin-halvingin sekä Cross Asset Model -mallin ennustuksen.
  • Joulukuun 2020 blogi käsitteli DeFi-rallia, Michael Sayloria (Microstrategyn toimitusjohtaja), keskuspankkien digirahaa ja Bitcoinin nousurallia

Onko Bitcoin aloittanut laskutrendin?

Kirjoitin edellisen blogipostaukseni joulukuun alussa. Tuolloin Bitcoin kolkutteli kolmen vuoden takaista kurssihuippua, mutta sitä ei saatu rikki ennen artikkelin julkaisua. Lopulta 20.000 dollarin resistanssi puhkaistiin pari päivää ennen joulua.

Tämän jälkeen Bitcoin siirtyi ns. price discovery -alueelle, josta ei ollut tarjolla historiallista referenssidataa. Analyytikot arvailivat kilpaa potentiaalisia tuki- ja resistanssitasoja. Nousu pysähtyi lopulta tammikuun alussa noin 42.000 dollariin. Kurssi enemmän kuin tuplaantui kolmessa viikossa.

Bitcoinin kurssikehitys

Kuvassa on Bitcoinin päivätolpat puolen vuoden ajalta. Kuten näkyy, vuosi 2021 on ollut aikamoista vuoristorataa. Markkinoilla on nähty jo neljä suuren luokan romahdusta. Tällaiset kuopat ovat tuttuja myös aiemmista nousuralleista.

Huhtikuun kuoppa on näistä ensimmäinen, joka ravisutti sijoittajien itseluottamusta. Silloin tapahtui kaksi merkittävää asiaa:

1. Kurssi puhkaisi selvästi sinisellä näkyvän viivan, joka on tärkeä 50 päivän keskiarvo
2. Syksystä asti jatkunut nousutrendi pysähtyi

Ennen huhtikuuta, jokaisen kuopan pohja oli ollut aina entistä korkeammalla ja 50 päivän keskiarvon yläpuolella. Myös jokaisen nousun huippu oli aina aiempaa korkeampi. Englanniksi käytetään termejä ’higher highs’ ja ’higher lows’.

Bitcoin on palautunut kuopan pohjalta, mutta ei riittävän ylös, jotta usko nousutrendiin olisi täysin palautunut. Luvassa voi hyvinkin olla kesän 2020 kaltainen tilanne, jossa Bitcoinin kurssi liikkuu useamman kuukauden lähinnä vaakasuoraan.

Tätä näkemystä tukee myös altcoinien todella vahva asema, jota käydään läpi seuraavaksi.

Altcoinien huikea menestys

Vuoden 2020 loppu oli Bitcoinin juhlaa. Maailman vanhin kryptovaluutta rikkoi ennätyksiä ja pudotti muun markkinan perästään etenkin vuoden 2021 taitteessa. Bitcoinin markkinaosuus nousi tammikuun alussa jopa 73 prosenttiin. Artikkelin kirjoitushetkellä lukema on enää 46 prosenttia!

Bitcoinin kurssi on noussut näiden mittausten välissä 40 prosenttia, mutta sen dominanssi on laskenut silti kevään 2018 tasolle. Tämä tarkoittaa vain yhtä asiaa: altcoinit ovat raketoineet moninkertaisesti enemmän.

Käynnissä on ollut kiistatta ns. ’altseason’, sillä markkinoilta on vaikea löytää valuuttoja, jotka eivät olisi nousseet satoja prosentteja. Esiin voidaan nostaa silti muutama megatrendi: Dogecoin, DeFi sekä NFT.

Meemikolikko Dogecoin on ollut kiistatta vuoden suurimpia puheenaiheita. Täysin vitsinä luotu valuutta on noussut yli $0,50 kurssiin ja 80 miljardin dollarin markkina-arvoon! Aiheesta on postattu tuhansia meemejä ja vitsejä läpi kevään.

Artikkelin kirjoitushetkellä Dogecoin on koko markkinan 4. suurin kryptovaluutta. Jotain tästä hulluudesta kertoo se, että DOGE-kolikon markkina-arvo on yli 40 kertaa suurempi kuin edellisen kryptohuuman huipulla (tammikuu 2018).

Lähes jokainen sijoittaja on aliarvioinut meemien voiman, allekirjoittanut mukaan luettuna. Dogecoinin kurssinousu on suorastaan uhmannut luonnonlakeja. Miksi DOGE on sitten niin suosittu?

Dogecoinin kurssi on tehnyt aina nopeita liikkeitä, mutta tällä kertaa se ei ole palautunut raketointien jälkeen pohjalle. Moni arvelee amerikkalaisten Robinhood-käyttäjien olevan suuressa vastuussa.

Robinhood on supersuosittu appi, josta voi hankkia mm. osakkeita ilman komissioita. Se tuli kuuluisaksi kevään Gamestop-kohun yhteydessä. Jo tuolloin puhuttiin meemisijoittamisesta, mutta silloin kyse oli vielä osakemarkkinoiden ilmiöstä. Dogecoin on yksi Robinhoodissa treidattavista kolikoista.

Hassun koirameemin suosiota on auttanut myös Elon Musk, joka on yksi Dogecoinin suurista faneista. DOGE on kiistatta vuoden 2021 suurimpia ilmiöitä. Sen markkina-arvossa ei ole mitään järkeä, eikä kukaan tiedä miten ylös se voi nousta, tai miten nopeasti se voi romahtaa.

DeFi-markkinan muutokset

Mainitsin edellisessä kappaleessa myös lyhenteet DeFi sekä NFT. Otetaan seuraavaksi katsaus niihin.

DeFi tulee sanoista Decentralized Finance. Se voidaan suomentaa esimerkiksi muotoon hajautetut finanssipalvelut. Vielä vuosi sitten, kyse oli vain Ethereum-alustalle rakennetuista sovelluksista. Kun kyse on blockchain-applikaatioista, käytetään termiä Dapp – Decentralized App.

Vuosi 2021 on tuonut muutoksen DeFi-markkinaan. Nyt myös Ethereumin kilpailijat ovat saaneet likviditeettiä kymmenien miljardien dollareiden arvosta. Alla oleva kuva on kaappaus defillama-sivustolta.

Kuvakaappaus, DeFi Llama

Listan kärjessä on ilahduttavasti suomalaistaustainen lainapalvelu Aave. Sen perustaja Stani Kulechov on nähty myös Rahapodin vieraana.

Kuten Chain-sarakkeesta näkyy, Binance Smart Chainin Dappeja on top kympissä jo kolme kappaletta.

Syy Ethereumin monopoliaseman murtumiseen löytyy sen transaktiomaksuista. Kesällä 2020 alkanut DeFi-buumi on aiheuttanut valtavan liikenteen ja nostanut yksittäisten treidien kustannukset jopa 50-100 dollarin maastoon. Tämä on ajanut piensijoittajat pois DeFi-maailmasta.

Binance Smart Chain on teknisesti ylivertainen nykyiseen Ethereumiin verrattuna. Moni sovelluskehittäjä hyödynsi tilanteen kloonamalla Ethereum-sovellukset Binancen ketjuun. Näin sama toiminnallisuus voidaan tarjota minimaalisilla kuluilla.

Sijalla 11 näkyvä Polygon on myös yksi vuoden suurista trendeistä. Kyseessä on ns. Layer 2 -skaalausratkaisu Ethereumiin. Edellä mainittu Aave on myös ”kloonattu” Polygonin lohkoketjuun, jossa sitä voidaan käyttää Binance Smart Chainin tapaan hyvin pienillä kuluilla.

NFT-hulluttelu nousi otsikoihin

Kevään 2021 megatrendeihin kuuluu myös NFT. Se tulee sanoista Non-Fungible Token, jolle ei ole vielä pätevää suomennosta. Sana fungible voidaan kääntää esim. fungibiliteetiksi tai vaihdettavuudeksi.

Ajattele asiaa näin. Euro, dollari ja tyypillinen kryptovaluutta on ’fungible’ eli vaihdettavissa keskenään. Kymmenen euroa minun taskussani ei eroa kymmenestä eurosta sinun taskussasi. Voin myös pinota eri suuruisia seteleitä yhteen ja maksaa niillä 500 euron laskun.

Kun kyseessä on ’non-fungible’ token, kyseessä on uniikki eli yksittäiskappale. Parhaiten tämän voi ymmärtää taideteoksen tai keräilykortin kautta. Yhtä Picasson taulua ei voi pilkkoa kymmeneen osaan, eivätkä kaikki Pokemon-kortit ole saman arvoisia.

Saturday Night Live teki aiheesta hauskan ja selittävän sketsin. Voit katsoa sen tästä twiitistä.

Kirjoitin aiheesta artikkelin Bitcoinkeskukseen viime syksyllä, otsikolla NFT on seuraava kuuma megatrendi. Bitcoinkeskuksesta löytyy myös muita NFT-maailmaa selittäviä artikkeleita.

NFT nousi otsikoihin keväällä 2021, kun Beeple-niminen artisti möi digitaalisen teoksensa 69 miljoonalla dollarilla. Myös Shark Tank -ohjelmasta tuttu miljardööri Mark Cuban on ollut jatkuvasti otsikoissa NFT-skeneen liittyen.

NFT-standardit mahdollistavat mm. digitaalisen taiteen ’tokenisoinnin’. Kyse on ennen kaikkea omistusoikeuden rekisteröinnistä lohkoketjuun. NFT-teknologiaa voidaan hyödyntää taiteen lisäksi myös lukemattomissa muissa yhteyksissä.

Tulevaisuudessa, suosikkipelisi esineet ovat NFT-tokeneita. Voit myydä hahmosi miekan NFT-kauppapaikassa ja ostaa muiden pelaajien myymiä tarvikkeita. NFT-teknologiaa voidaan hyödyntää lähes rajattomasti myös finanssimaailman puolella.

Vaikka suurin NFT-huuma on hiipunut, niin teknologia on tullut jäädäkseen. Monet NFT-sektoriin liittyvät kryptovaluutat ovat nousseet tuhansia prosentteja edeltävän vuoden aikana.

Tesla, Aker ja Mr. Wonderful

Olen kirjoittanut instituutioiden mukaantulosta kryptovaluuttamarkkinoille jo kaksi vuotta. Tämä trendi kiihtyi aivan uudelle tasolle syksyn 2020 aikana. Tuhannet eri yritykset tutkivat nyt Bitcoinia sijoituskohteena, ja keväällä 2021 on nähty lisää mielenkiintoisia uutisia.

Vuoden 2021 suurin uutispommi oli Teslan ilmoitus 1,5 miljardin dollarin Bitcoin-sijoituksesta. Yhtiö hankki tammikuun lopulla noin 48.000 bitcoinia ja järisytti ilmoituksellaan markkinoita. Elon Muskin vihjaileva twiitti jää Bitcoinin historiankirjoihin.

Tesla ilmoitti Q1 2021-raportissaan myyneensä noin 10 prosenttia näistä omistuksista 272 miljoonalla dollaria. Nettovoittoa yhtiö kuittasi mukavat 100 miljoonaa.

Norjalainen Aker yllätti markkinat maaliskuussa. Aker kertoi perustaneensa Seetee-nimisen sijoitusyhtiön, jonka kaikki likvidit varat säilytetään bitcoineissa. Seetee sijoittaa mm. Bitcoin-louhintaan ja muihin alan yrityksiin. Kyseessä on ensimmäinen Bitcoin-position ottanut pörssiyhtiö Skandinaviassa.

Edellä mainittu Mark Cuban on yksi kryptovaluuttoihin hurahtaneista julkkissijoittajista. Mielenkiintoista on myös se, että Cubanin Shark Tank -kollega Kevin O’Leary käänsi takkinsa Bitcoinin suhteen.

”Mr. Wonderful” on yksi lukemattomista ammattilaisista, jotka ovat vihdoin ymmärtäneet Bitcoinin sijoituskohteena.

Tämä trendi saa jatkoa myös vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla. Moni on odottanut enemmänkin uutisia instituutioiden maailmasta, mutta tällaiset prosessit ottavat aikaa. Ei olisi jättiyllätys, jos esim. Apple ilmoittaisi pian Bitcoin-sijoituksista ja kryptoihin liittyvistä maksupalveluista.

Noin kuukausi sitten nähtiin myös merkittävä pörssilistaus, kun amerikkalainen Coinbase listautui Nasdaq-pörssiin. Moni sijoittaja seuraa nyt mielenkiinnolla Coinbasen kurssikehitystä Bitcoiniin nähden.

Harmi, että uutisissa on iso aukko kotimaamme kohdalla.

Suomessa ollaan edelleen konservatiivisia. Kotimaiset instituutiot ilmaisivat negatiivisen kantansa HS:n haastattelussa. Ymmärryksen puute tuntuu vaivaavan, sillä argumentit ovat monesti vanhentuneita sekä virheellisiä.

Saadaanko Suomeen oma Michael Saylor eli yritysmaailman Bitcoin-evankelista? Nähdäänkö Helsingin pörssissä Bitcoiniin sijoittava yhtiö? Toivottavasti, vaikka ennusmerkit eivät näytä juuri nyt hyviltä.

Kuinka pitkälle nousumarkkina voi jatkua?

Päätetään artikkeli aiheeseen, joka kiinnostaa monia. Miten pitkälle nykyinen nousumarkkina voi jatkua? Bitcoin on rikkonut jo biljoonan dollarin rajapyykin, ja koko kryptomarkkina on yli kahden biljoonan arvoinen. Onko pian edessä vääjäämätön romahdus vuoden 2018 tyyliin?

Katsotaan ensin, miltä kuuluisa Stock-to-Flow (S2F)-malli näyttää. Olen kertonut mallista tarkemmin aiemmissa blogipostauksissa. Suuren suosion saanut S2F on pitänyt paikkansa hämmästyttävällä tarkkuudella. Tässä tilanne vappupäivältä.

Bitcoinin nousuralli etenee täsmälleen käsikirjoituksen mukaan. Jos mallin ennustus pitää paikkansa, olemme käynnissä olevan halving-rallin puolivälissä. Kurssi on ampunut aiemmilla kerroilla valkoisen ”portaan” yli, mikä tarkoittaisi nyt 200.000–300.000 dollarin lukemaa.

Kuten artikkelin alussa kirjoitin, Bitcoinin ennuste on lyhyellä tähtäimellä hieman hutera. Altcoinit jyräävät markkinoilla Ethereumin johdolla, eikä parin kuukauden jäähdyttely yllättäisi. Uskon Bitcoinin palavaan S2F-mallin ennakoimalle nousu-uralle vuoden 2021 toisella puoliskolla.

Entä jos analyytikot ja S2F-malli ovat väärässä kurssihuipusta? Voiko Bitcoin nousta jopa miljoonaan dollariin tämän syklin huipulla? Teoria kulkee nimellä The Bitcoin Supercycle. Sen on esitellyt Dan Held, joka käsittelee aihetta mm. alla olevassa podcastissa.

Oma kristallipalloni kertoo, että vuoden 2021 aikana nähdään vielä 100K Bitcoin ja 10K Ethereum (dollareissa mitattuna). Mitä tämän jälkeen tapahtuu – aika näyttää.

Voin antaa omasta kokemuksestani yhden neuvon.

Jos olet kerännyt merkittäviä voittoja, pidä huoli siitä, että seikkailusta jää käteen muutakin kuin kaunis grafiikka portfolio-trackerissa. Moni sijoittaja holdasi kolme vuotta sitten altcoin-positionsa -99 % lukemiin (ja vieläkin alemmas). Jokainen kiroili sitä, ettei kotiuttanut ahneuksissaan enempää voittoja. Hyvää kevään ja kesän jatkoa kaikille kryptovaluuttasijoittajille!

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Kirjoittaja on yrittäjä, joka seuraa päivittäin kryptovaluuttoja. Kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti myös Yhdysvaltain osakemarkkinat sekä jalometallit. ”Omat sijoitukseni ovat luonteeltaan buy & hold, en harrasta aktiivista treidausta.”

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
10.05.2021 22:01

Miten dogecoinia pystyy ostamaan nordnetissä? Olen uusi sijoittamisessa, niin siksi kysyn kun en osaa

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.05.2021 12:33

Dogecoiniin ei ole mahdollista sijoittaa Nordnetin kautta. Bitcoiniin ja Ethereumiin löytyy ns. tracker-sertifikaatit, jotka tiettyä juoksevaa kulua vastaan pyrkivät seuraamaan ko. kryptovaluuttojen arvoja. /Henri

Mistä Dogecoinia
Mistä Dogecoinia
Vastaa  Nimetön
27.02.2022 14:09

Hei Veera,
Dogecoinia ei voi ostaa Nordnetissä, mutta sitä voi ostaa Binancessa.
https://www.arvomedia.fi/binance/
Siellä on ostettavissa yli 500 kryptovaluuttaa.

Nimetön
Nimetön
07.05.2021 15:08

28% Dogesta on yhdellä lompakolla. Siinäs hodlailet vaan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.05.2021 23:22

Eiköhän tämä hiljalleen korjaannu, koska olemassa olevien kolikoiden määrää ei ole rajoitettu. Meemi oli kuollut jo syntyessään.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.05.2021 00:09

Tästä liikkuu väärää tietoa jopa isojen amerikkalaismedioiden toimesta, mutta minäpäs kerron miten homma menee. Alunperin Dogeja oli kierrossa 100Mrd, mutta 1min lohkoketjun käsittelyn takia 2015 kaikki Doget oli louhittu ja kehittäjät päättivät vapauttaa 5Mrd lisää. Sama “soft cap” eli 5Mrd per vuosi on yhä voimassa ja tänä päivänä Dogeja on 130Mrd kolikkoa kierrossa. Tämä sen takia, koska kolikkoja tuhoutuu ja walletteja hukkuu. Tarkoitus on pitää määrä stabiilina n. 100Mrd kolikkoa ja samalla pitää louhijat aktiivisena. Tämän seurauksena inflaatio alenee vuosi vuodelta, koska uusia kolikkoja ei tule enempää suhteessa kokonaismäärään. Vaikka tuhoutuneiden kolikkojen määrä olisi 0% (mahdotonta), niin ottaa 27 vuotta… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
07.05.2021 10:21

Hodl doge hit 1000$ 2025-2030