Siirry pääsisältöön

Kyberturvallisuus ja akkuratkaisut: kaksi megatrendeihin sijoittamisen keskeistä teemaa

Tämä artikkeli on Nordnetin kumppanin tuottama ja sisältää mainoslinkkejä

Megatrendeihin sijoittaminen ei ole uusi ajatus: sitä kutsuttiin kasvusijoittamiseksi 2000-luvun alussa. Uusien teknologioiden, joilla on massiiviset osoitettavissa olevat markkinat ja mahdollisuus muuttaa satojen miljoonien tai jopa miljardien ihmisten päivittäistä toimintaa, etsiminen on ollut pitkään tiedossa konseptitasolla. Se alkoi pääasiassa aktiivisesti hallinnoiduista rahastoista, mutta nyt, vuonna 2021, tätä sijoittamista harjoittavat myös useat pörssinoteeratut rahastot (ETF). Esimerkiksi kyberturvallisuus on ollut megatrendinä esillä internetin alkuajoista lähtien.

Kun aiheeseen liittyviä sijoittamisen vaihtoehtoja löytyy valtavasti, miten sijoittaja osaa valita jonkin teeman toisen sijaan?

Yleisellä tasolla suuri vaihtoehtojen määrä kuulostaa paremmalta kuin pieni vaihtoehtojen määrä, mutta tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa mitään, minkä perusteella tietäisimme etukäteen, mistä tulevaisuudessa saadaan parhaat tuotot.

Megatrendeihin sijoittamisessa on kyse kasvusta ja maailmanlaajuisten markkinoiden vertailulukuja paremmista tuotoista, mutta suurempi ylituottojen mahdollisuus voi myös tarkoittaa suurempaa riskiä ja tiettyjä ajanjaksoja, joina tuotto alittaa markkinat selvästi.

Siksi esitämmekin kysymyksen sen sijaan seuraavassa muodossa: onko varmoja megatrendejä, joilla on vähintään potentiaali olla ”perustavanlaatuisempia”, jotka voisivat tukea muita megatrendejä ja jotka eivät ole itsenäisiä, erillisiä megatrendejä?

Akkuratkaisut: mikä muka toimii ilman sähköä?

Vuoteen 2025 mennessä maailmassa ennakoidaan olevan yli 40 miljardia digitaalisesti yhdistettyä laitetta.¹ Lisäksi kuvasta 1 nähdään selvästi, että monet Euroopan maat suunnittelevat uusien polttomoottoriajoneuvojen rekisteröintien vaiheittaista lopettamista aikavälillä 2025–2040 maakohtaisesti vaihdellen.

Kuva 1: Monet Euroopan maat suunnittelevat polttomoottoriajoneuvojen vaiheittaista poistamista uusien ajoneuvojen markkinoilta

Lähde: https://www.coltura.org/world-gasoline-phaseouts

Ihmiset käyttävät nykyään matkapuhelimia, langattomia kuulokkeita, tablettilaitteita, älykelloja tai jopa sähköajoneuvoja, joten vaikuttaa loogiselta, että akkujen kysyntä maailmassa on menossa vain yhteen suuntaan: ylöspäin. Ei ole kuitenkaan varmaa, milloin uusia teknologioita on saatavissa tai mitkä yhtiöt ovat valmiina hyötymään tästä megatrendistä. ”Älykaupunkeja”, ”digitaalisesti yhdistettyjä laitteita”, ”esineiden internetiä”, ”älykästä liikkuvuutta” tai jopa ”keinoälyä” kehittelevät tahot tulevat kuitenkin käyttämään yhä enemmän akkuteknologioita toimintansa perustana.

Akkujen arvoketju

Sen sijaan, että ajateltaisiin pelkästään ”akkuja valmistavia yhtiöitä”, jos sijoittajaa todella kiinnostaa erilaisten nykyään ja tulevaisuudessa käytössä olevien laitteiden käyttövoimana toimivien akkujen merkitys, meidän mielestämme tilanne on nähtävä ”akkujen arvoketjun” kannalta. On yhtiöitä, jotka

  1. louhivat tarvittavia raaka-aineita, kuten nikkeliä, mangaania tai litiumia,
  2. prosessoivat raaka-aineet sopiviksi kenno- ja akkukemikaaleiksi ja vastaaviksi komponenteiksi
  3. keskittyvät enemmän ”kehittyviin” teknologioihin tiedostaen, että vaikka litiumioniakut ovat tämän hetken vallitseva teknologia, muut teknologiat voivat syrjäyttää sen tulevaisuudessa
  4. keskittyvät esimerkiksi sähköverkon infrastruktuurin ja akkujen rakentamisessa käytettävien kriittisten materiaalien kierrättämiseen.

Kun sijoittaja tarkastelee näitä eri akkualan ulottuvuuksia, hän voi parhaiten hyötyä energian talteenottoratkaisujen kehityksestä tiedostaen, että arvoketjun erilaiset osat voivat tuottaa paremmin tai heikommin eri ajankohtina.

Kyberturvallisuus: miten paljon dataa loit tänään?

Nykyään on niin yksinkertaista muodostaa digitaalivalokuvia monenlaisilla älypuhelimilla, ettei sitä tule oikein ajateltuakaan. Monet ihmiset käyttävät koko ajan kaikenlaisia erilaisia sovelluksia – tai heillä voi olla mahdollisesti laitteellaan auki useita sovelluksia, jotka siirtävät jatkuvasti dataa heidän tietämättään.

Nämä yli 40 miljardia digitaalisesti yhdistettyä laitetta ovat yhteydessä nimenomaan datan keräämisen vuoksi. Jotkin Teslan omistajat, joilla on autossaan automaattiohjausominaisuus, ovat arvioineet, että heidän autonsa lataavat päivässä yli 4 gigatavua dataa Teslan palvelimille.²

Ilman kyberturvallisuutta tietokeskeinen maailmamme olisi hankaluuksissa. Jokaisen yrityksen – oikeastaan jokaisen henkilön, joka käyttää internetiin yhdistettyä laitetta – pitää vähintäänkin harkita kyberturvallisuutta päivittäisessä toiminnassaan.

Emme tiedä tarkkaan, mitkä kyberturvallisuuteen keskittyvät yritykset menestyvät parhaiten, ja siksi pyrimme keskittymään tulevaisuuteen seitsemän kriittisen osa-alueen kautta:

Kuva 2: 7 keskeistä kyberturvallisuuden kasvun teemaa

Lähde: Team8, WisdomTree.

Esimerkiksi Covid-19-pandemia on tuonut pilvien tietoturvan yleiseen tietoisuuteen, mutta olosuhteiden kehittyessä erilaisten alan ratkaisuja tarjoavien yhtiöiden tuotto voi aaltoilla.

Sähkö ja kyberturvallisuus: on vaikeaa nähdä megatrendejä, jotka toimisivat ilman niitä

Vaikka emme tiedä, mikä megatrendi menestyy parhaiten tulevan vuosikymmenen aikana, voimme sanoa, että on vaikeaa kuvitella menestyksekkäitä megatrendejä, jotka eivät tarvitsisi sähköä (akkuratkaisuja) tai tietoturvaa (kyberturvallisus) menestymismahdollisuuksiensa parantamiseen.

Lisätietoja näistä megatrendeistä löydät Nordnetin WisdomTree-verkkosivulta.

Asiaankuuluvat WisdomTreen teemakohtaiset ETF:t:

Tämän materiaalin on laatinut WisdomTree ja sen tytäryhtiöt. Tätä materiaalia ei ole tarkoitettu ennusteeksi, tutkimukseksi tai sijoitusneuvoksi, eikä tässä annetaan suosituksia, tarjouksia tai kehotuksia ostaa tai myydä mitään arvopapereita tai noudattaa mitään tiettyä sijoitusstrategiaa. Ilmaistut mielipiteet ovat tämän materiaalin laatimispäivämäärältä, ja ne voivat muuttua myöhempien olosuhteiden muuttuessa. Tässä materiaalissa olevat tiedot ja mielipiteet on saatu yhtiön omista ja sen ulkopuolisista lähteistä. Sellaisenaan WisdomTree tai mikään sen tytäryhtiö tai mikään niiden toimihenkilö, työntekijä tai asiamies ei anna mitään takuuta tietojen paikkansa pitävyydestä tai luotettavuudesta eikä ole vastuussa mistään virheistä ja laiminlyönneistä (mukaan lukien vastuu ketä tahansa henkilöä kohtaan huolimattomuuden vuoksi). Tässä oleviin tietoihin luottaminen on yksinomaan lukijan vastuulla. Mennyt kurssikehitys ei ilmaise luotettavasti tulevaa kurssikehitystä.


¹ Lähde: https://www.statista.com/statistics/1101442/iot-number-of-connected-devices-worldwide/

² Lähde: https://electrek.co/2020/10/24/tesla-collecting-insane-amount-data-full-self-driving-test-fleet/

YhteistyökumppaniKumppani
Yhteistyökumppaniemme kirjoituksia

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit