Siirry pääsisältöön

S&P 500 -indeksi – mikä se on ja miten siihen voi sijoittaa?

“Useimmille paras sijoitusstrategia on omistaa S&P 500 -indeksirahastoa”. Näin on kantansa ilmaissut kenties maailman tunnetuin sijoittaja, Berkshire Hathaway -yhtiön toimitusjohtaja Warren Buffett. Mutta mikä tämä indeksi oikeastaan on?

S&P 500 on yksi maailman tunnetuimmista pörssi-indekseistä. Se koostuu 500:sta suuresta yhdysvaltalaisyrityksestä, joista kirjoitushetkellä suurimmalla painotuksella indeksissä ovat sellaiset kaikkien tuntemat teknojätit kuin Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon ja Facebook. Listalle pääsemiseen vaaditaan, että yrityksen osake noteerataan jossakin merkittävässä yhdysvaltalaisessa pörssissä, eli esimerkiksi NYSE:ssä tai Nasdaqissa. Käytännössä se vastaa melko tarkasti listaa maan – ja samalla maailman – suurimmista yrityksistä.

S&P 500 -indeksiin on mahdollista sijoittaa kolmella tavalla:

  1. Perinteisten, noteeraamattomien rahastojen kautta. Voit sijoittaa S&P 500 -indeksiin esimerkiksi Nordnet USA Indeksirahaston kautta. Lue lisää kyseisestä rahastosta tästä.
  2. ETF:ien eli pörssinoteerattujen rahastojen kautta. Katso tästä S&P 500 -indeksiä – koko indeksiä tai sen tiettyjä sektoreita – seuraavat ETF:t tai lue lisää ETF:istä sijoituskohteena.
  3. Välityspalkkiottoman* Nordnet Markets -valikoiman kautta voit hyödyntää näkemyksesi S&P 500 -indeksin liikkeistä, uskoitpa indeksin laskevan tai nousevan. *Välityspalkkiottomuus koskee yli 100 € kauppoja.

Nordnetissä voit lisäksi kuukausisäästää kaikkiin palvelusta löytyviin rahastoihin ja useisiin ETF:iin kätevästi ja automatisoidusti. Kuukausisäästösopimuksen piiriin lukeutuvista ETF:istä löydät myös S&P 500 -indeksiä seuraavia rahastoja. Lue lisää kuukausisäästämisestä tästä.


Nordnet on tuonut markkinoille neljä uutta odotettua indeksirahastoa: Nordnet Indeksirahasto Maailma, USA, Eurooppa ja Kehittyvät Markkinat.

Pörssilistatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Add comment