Siirry pääsisältöön

Koronaromahduksen vuosipäivänä parviälyn hyödyntäjät juhlivat

Maaliskuun puolivälin jälkeen moni sijoittaja on ihastellut huimia vuosituottoja salkussaan. Sosiaalisessa mediassa vilisseet vuosituotot ovat pääsääntöisesti varsin messeviä, jopa satoja prosentteja. Helsingin pörssin kasvuindeksi nousi 2020 pohjistaan vuodessa noin 70 %.

Samalla moni harmittelee, ettei ostanut koronakurussa enempää osakkeita tai ottanut maksimaalista vipua käyttöön. Jälkiviisaus on taitolaji, varsinkin sillä hetkellä, kun koko maailma palaa ympärillä. Moni myös miettii, mitä muut ajattelivat viime keväänä ja miten olisi saanut näkemystä foorumien ohella.

Yksi keino foorumihälinän ohella on seurata valistuneiden sijoittajien konsensusta. Yksi tällainen on Viisas Raha -talouslehdessä julkaistava Sijoittajabarometri, jossa seurataan yksityissijoittajien päätöksentekoa ja sijoituskäyttäytymisen trendejä. Seuraava barometri julkaistaan toukokuun lehdessä ja sitä ennen on hyvä palauttaa mieleen mitä sijoittajat ajattelivat vuosi sitten.

Miten yksityissijoittajien parviäly toimi koronakeväällä 2020?

Keväällä 2020 suoritetun Sijoittajabarometrin TOP-30 -listan viisi parasta ja heikointa yhtiötä on esitetty oheisessa taulukossa. Sijoittajabarometrin tulokset julkaistiin huhtikuun lehdessä, joten lista ei ole lehteä lukevan osakepoimijan näkökulmasta aivan täydellinen kurssien jo lähdettyä nousuun. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että data kerättiin maaliskuussa keskellä pahinta turbulenssia, joten se on konsensusmielessä hyvä työkalu suomalaisten sijoittajien luoman konsensuksen ymmärtämiseen.

Parhaat 5 poimintaaKurssinousuHeikoimmat 5 poimintaaKurssinousu
Qt Group+395 %Lassila & Tikanoja24 %
Harvia+258 %Telia+17 %
Metso Outotec
(ent. Metso)
194 %Finnair+8 %
Cargotec174 %Elisa-4 %
Konecranes162 %Orion-4 %
Yhden vuoden tuotto Sijoittajabarometrin TOP-30 listalaisista. Tilanne 30.3.2021, tuotto ei huomioi osinkoja eikä yhtiötapahtumia.

Kovimmat poimijat olisivatkin listaa hyödyntäen saaneet melkoiset tuotot valittuaan mehevimmät viisi rusinaa pullasta. Huonoimmat viisi yhtiötä poimineetkin olisivat päässeet plussalle. Tikkaa heittävälle apinalle, eli Helsingin kasvuindeksille, olisi siten hävitty melkoisesti vaikka osingot olisivatkin kilahtaneet tilille.

Jos kaikkiin TOP-30 listan yhtiöön olisi sijoittanut tasasumman, olisi potti ollut vuotta myöhemmin 87 % plus osingot. Yksityissijoittajien vastauksien perusteella laadittu TOP-30 lista, jota voisi kutsua Sijoittajabarometri-indeksiksi, olisi siten tuottanut merkittävästi paremmin kuin Helsingin kasvuindeksi.

Ainakin osakepoiminnassa suomalaisten sijoittajien muodostama parviäly tuotti indeksiä paremmin. Voiko samaa sanoa toimialojen valinnasta?

Toimialasijoittajille hajautushyötyä ETF:stä

Sijoittajabarometrissa vastaajia pyydettiin valitsemaan heitä kiinnostavat toimialat, koska monesti on järkevämpää ottaa näkemystä yhden yhtiön sijasta koko toimialaan esimerkiksi ETF:ien avulla. Samassa toimialakategoriassakin ETF:iä on lukuisia erilaisia, joten on oma taiteen lajinsa valita sopivin.

Osaa sektoreista ei tarjota, tai niitä on hankala löytää, esimerkiksi Nordnetin ETF-valitsintyökalusta. Taulukossa on esitetty Sijoittajabarometrissa vastaajia kiinnostaneet sektorit, näillä toimialoilla toimivien ETF:ien tuotot (minimi, mediaani, maksimi) ja kunkin toimialan kategoria Nordnetin ETF-työkalussa.

Sijoittaja-barometrin toimialaToimialasta kiinnostuneitaminimimediaanimaksimiNordnetin työkalussa ETF-kategoria
Energia ja raaka-aineet61 %33 %53 %129 %Energia
Lääkkeet ja terveydenhuolto56 %11 %25 %77 %Lääketeollisuus
Pankit ja rahoitus45 %41 %50 %81 %Rahoitus
Teknologia40 %32 %62 %215 %Uusi teknologia
Metsäteollisuus35 %N/AN/AN/AN/A
Konepajat

Muu perusteollisuus
35 %

14 %
53 %60 %61 %hakusana industrials
Tietoliikennepalvelut32 %17 %48 %64 %Viestintä
Ruoka- ja kulutustavarat

Kauppa ja muut kulutuspalvelut
29 %

26%
17 %46 %115 %Kuluttaja
Sijoittajabarometrissa kiinnostavimmat toimialat, näistä kiinnostuneiden osuudet, kyseisten toimiala-ETF:ien minimi-, mediaani-, ja maksimituotot sekä näitä vastaavat kategoriat Nordnetissa. Tilanne 30.3.2021, tuotto ei huomioi tuotto-osuudellisten maksamia tuottoja.

Jos näistä ETF:istä muodostettaisiin portfolio siten, että kiinnostusprosentti vastaisi sijoitettua euroa, olisi portfolion minimituotto 29 %, mediaanituotto 44 % ja maksimituotto 96 %. Vaikuttaisi siis siltä, että toimialojen osalta poiminta ei ole yhtä suoraviivaista kuin yhtiöiden. Toisaalta sijoittaja olisi onnistunut saamaan tuottoa jokaiselta toimialalta, riippumatta siitä, onko sijoituskohteeksi valikoitunut minimituoton tarjonnut ETF vai maksimituoton tarjonnut vastaava ja silti saanut hajautushyödyn niin yhtiötasolla kuin maantieteellisellä tasolla.

Sijoittaja hyötyi parviälystä

Edellä mainitut huomioiden voidaan todeta, että erityisesti osakepoimija hyötyi parviälystä tässä yksittäisessä esimerkissä. Ja mikäli luki Sijoitusbarometrin sen ilmestyttyä, huomasi kuinka 33 % tutkimukseen vastanneista totesi kasvattaneensa osakepainoa ostamalla osakkeita tavallista enemmän ja 13 % pitäneensä painon samana, mutta käyneensä aktiivisemmin kauppaa. Vain 8 % vastasi pienentäneensä osakepainoa myymällä tavallista enemmän.

Mikäli tästä konsensuksesta otti neuvosta vaarin, ei olisi jäänyt ulos kovasta loppuvuoden noususta.

Jos haluat saada tutkimuksen uusimmat tulokset heti toukokuussa käsiisi, liity Suomen Osakesäästäjien jäseneksi! Osakesäästäjissä olemme vuosien ajan laatineet Sijoitusbarometrin yhdessä Pörssisäätiön ja Viisas Raha -lehden kanssa. Barometrissa suomalaiset yksityissijoittajat kertovat näkemyksensä kiinnostavista yrityksistä, houkuttelevista sektoreista sekä talouden kehityksestä. Jäsenenä hyödyt lisäksi mm. edullisemmista kaupankäyntipalkkioista, analyysipalveluista ja koulutuksista.

https://www.osakeliitto.fi/liity

Victor Snellman
Victor Snellman

Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja, joka haluaa jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden vaurastua esimerkiksi osakkeilla, indeksirahastoilla ja rahastoilla.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit