Siirry pääsisältöön

Kohti päästöttömiä liikkumismuotoja | rahastokaupankäynti 7/2021

Nordnet Suomen asiakkaiden keskuudessa rahastosijoittamisen suosio jatkui korkealla tasolla ja rahastojen netto-ostot olivat heinäkuussa 14 prosenttia suuremmat kuin kesäkuussa, 40 miljoonaa euroa. ETF:ien netto-ostot puolestaan kasvoivat kuuntakaisesta 13 prosentilla 20 miljoonaan euroon. Tarkastelussa on mukana kaikki Nordnetin omat rahastot sekä palvelusta löytyvät yli 600 rahastoa yli 60 eri rahastoyhtiöltä.

Tulevaisuuden liikkumismuodot kiinnostavat

Rautatiet, höyrylaivat, polttomoottoriautot ja lentoliikenne mullistivat kukin aikanaan elämämme, ja nyt on jälleen yhden liikenteen vallankumouksen aika, kun polttomoottoriajoneuvojen tie on tulossa päätökseensä. Ilmastonmuutoksen ja suurten kaupunkien ilmanlaadun kannalta on kriittistä, että fossiilisia polttoaineita käyttävistä ajoneuvoista siirrytään mahdollisimman pian vihreämpiin kulkuneuvoihin, kuten sähköautoihin. Jo nyt monissa maissa sähköautoiluun kannustetaan erilaisten hankintatukien tai veroetujen avulla ja Euroopan komission Fit for 55 -paketin mukaisesti vuoteen 2035 mennessä kaikkien rekisteröityjen uusien autojen tulisi olla päästöttömiä.

Käynnissä oleva siirtymä kohti tulevaisuuden päästöttömiä liikkumismuotoja on luonnollisesti näkynyt myös osakemarkkinoilla. Viime vuonna suoraan S&P 500 -indeksin merkittävimpien yhtiöiden joukkoon kurvaillut Tesla oli yksi vuoden 2020 kurssiraketeista, mutta myös kiinalaiset sähköautovalmistajat NIO, Li Auto ja XPeng ovat löytäneet tiensä sijoittajien suosioon. Tulevaisuuden liikkumismuotojen sijoitusmahdollisuudet eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään sähköautovalmistajiin, sillä muutoksesta hyötyjien joukossa on niin järjestelmiin ja dataan kuin esimerkiksi akkuteknologiaankin keskittyviä toimijoita.

Suorien osakepoimintojen lisäksi Nordnetin asiakkaat ovat pyrkineet hyödyntämään tätä megatrendiä rahastojen ja ETF:ien avulla. Sähköautoja, itseohjautuvia ajoneuvoja ja niihin liittyviä komponentteja, teknologioita ja materiaaleja valmistaviin yrityksiin sijoittava ELCR oli yksi heinäkuun trendaavista ETF:istä. Teslan lisäksi ELCR:n suurimpiin omistuksiin lukeutuvat mm. NVIDIA ja AMD. ELCR:n ohella myös esimerkiksi IEVD ja BGF Future of Transport A2 ovat viime aikoina olleet Nordnetin asiakkaiden suosiossa.

Heinäkuun trendaavat rahastot:

Eniten uusia omistajia saaneet rahastotOmistajamäärän muutos (1 kk)*Tuotto (1 v)
SPP Emerging Markets Plus A EUR+88 %(uutuus, ei voi laskea)
SPP Global Solutions A EUR+53 %(uutuus, ei voi laskea)
Nordnet Indeksirahasto Teknologia EUR+52 %(uutuus, ei voi laskea)
Ålandsbanken Nordiska Småbolag S+41 %+85 %
CB Save Earth Fund RC+40 %+41 %
Tuottotiedot poimittu 4.8.2021

Heinäkuun trendaavat ETF:t:

Eniten uusia omistajia saaneet ETF:tOmistajamäärän muutos (1 kk)*Tuotto (1 v)
Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF Dist+172 %+30 %
Lyxor MSCI Digital Economy ESG Filtered (DR) UCITS ETF – Acc+45 %+36 %
Lyxor MSCI Future Mobility ESG Filtered (DR) UCITS ETF – Acc+35 %+85 %
Lyxor MSCI Disruptive Technology ESG Filtered (DR) UCITS ETF – Acc+30 %+36 %
Tuottotiedot poimittu 4.8.2021

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat rahastot heinäkuussa 2021:

 1. Nordnet Indeksirahasto Suomi
 2. Nordnet Indexfond Sverige
 3. Nordnet Indeksirahasto Teknologia EUR
 4. Handelsbanken Usa Indeksi
 5. Nordnet Indeksirahasto USA ESG – EUR
 6. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 7. Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG – EUR
 8. Nordnet Indeksfond Norge
 9. Nordnet Indeksfond Danmark A
 10. Evli Suomi Pienyhtiöt B

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat ETF:t heinäkuussa 2021:

 1. iShares Core MSCI World UCITS ETF
 2. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
 3. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)
 4. Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF
 5. Lyxor NASDAQ-100 UCITS ETF – Acc
 6. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist)
 7. iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc)
 8. iShares STOXX Europe 600 Telecommunications UCITS ETF (DE)
 9. iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (Acc)
 10. Xtrackers S&P 500 Swap UCITS ETF 1C

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

*Omistajamäärien muutoksissa on tarkasteltu rahastoja tai ETF-rahastoja niiltä osin, kun muutos on ollut yli 30 asiakasta kuukauden aikana.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittajaa kehoitetaan perehtymään rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen sijoittamista rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
12.08.2021 01:44

Saisikos muuten päivitysartkkelin Nordnet Smart -rahastoista, niitä ei ole vähään aikaan näkynyt?