Siirry pääsisältöön

Intervju med Kaisa Alamäki: “Försäkringssparande lämpar sig för många slags placerare”

Nordnet Livsforsikring AS finsk filial planerar att lansera sin placeringsförsäkring inom de kommande månaderna. Vi intervjuade Kaisa Alamäki, direktör för den finska filialen, om placeringsförsäkringen och försäkringssparande. Alamäki gav också sina egna tips till andra investerare. Läs intervjun.

Vem är du och vad är din roll hos Nordnet?

Jag heter Kaisa Alamäki och jag är direktör för den finska filialen till Nordnet Livsforsikring AS. Jag har arbetat inom finansbranschen både utomlands och i Finland, bl.a. i det amerikanska finansbolaget Alliance Bernstein, i den inhemska Sparbanken och i livförsäkringsbolaget Mandatum Life. Min fritid tillbringar jag helst med familj och vänner, antingen på stugan i norra Finland eller på resande fot.

En hurdan bild hade du tidigare av Nordnet och vad var det som fick dig att bli en del av Nordnet teamet?

Jag har alltid beundrat Nordnets starka varumärke, digitalisering och Nordnets sätt att agera som pionjär på placeringsmarknaden i Finland. Det är fint att få arbeta med proffs från olika nordiska länder och få bygga ett nytt affärsområde och framför allt en ny och så här fantastisk placeringsprodukt för Nordnets kunder.

Nordnet planerar att lansera en placeringsfösäkring – vad handlar det om?

Vi lanserar en placeringsförsäkring som är helt digital och trogen Nordnets affärsmodell och erbjuder ett mycket brett utbud av investeringsobjekt. I Finland har vi redan i flera års tid undersökt marknaden och funderat på vilken försäkringsbaserad placeringsprodukt som bäst skulle betjäna våra finländska kunder. Vi kom fram till en placeringsförsäkring med en mycket mångsidig livscykel som placeringsprodukt.

Vilken roll har försäkringssparande och placeringsförsäkringar haft i din egen arbetskarriär?

Den första kontakten med försäkringssparande kom redan när jag arbetade i Tyskland vid millennieskiftet. Försäkringsskalet som ett avtal vid sidan av värdeandelskontot var vardag för mellaneuropeiska investerare. När jag återvände till Finland var min första arbetsgivare här ett livförsäkringsbolag. Försäkringssparande har faktiskt följt med mig under hela min yrkeskarriär.

Varför borde en investerare skaffa en placeringsförsäkring?

En placeringsförsäkring är en utmärkt produkt för en långsiktig investerare och en person som kanske också funderar på hur man på ett förnuftigt sätt kan överföra förmögenhet till kommande generationer.

Under sin giltighetstid erbjuder avtalet skatteförmåner som kan liknas med aktiesparkontots förmåner. Det är enkelt att byta placeringsobjekt, eftersom avkastningen beskattas först när medel lyfts ut ur försäkringen.

När försäkringstagaren dör fastställer förmånstagarklausulen i avtalet till vem placeringstillgångarna övergår i form av en livförsäkringsersättning. Placeringsförsäkringen erbjuder en utmärkt möjlighet att förbereda sig för arvsskatt, eftersom placeringstillgångarna i försäkringen betalas till förmånstagarna genast efter dödsfallet och man i värsta fall inte behöver börja likvidera annan förmögenhet för arvsskatt.

För en placerare som blir intresserad av produkten lönar det sig att bekanta sig med placeringsförsäkringens mångsidiga fördelar. På Nordnets webbplats finns omfattande information om produktens egenskaper.

För vem passar försäkringssparande?

Försäkringssparandet lämpar sig väl för många slags investerare. Produkten har egenskaper som kanske intresserar kunder som redan har en del tillgångar och som uppskattar skatteeffektivitet och den livförsäkringsnytta som avtalet ger. Placeringsförsäkringen erbjuder också möjlighet till långsiktiga investeringar så att risken för placeringsportföljen kan höjas och sänkas skatteeffektivt när livssituationerna förändras.

Hur började du investera och hur investerar du nuförtiden?

Jag började investera i fonder och de var också länge mitt enda placeringsobjekt. Detta påverkade säkert också mitt första jobb inom finansbranschen i en stor internationell placeringsfond. Som investerare gör jag långsiktiga planer. Idag har jag sällan tid att ens varje vecka bekanta mig med enskilda bolag eller aktier, och därför föredrar jag att investera i ETF:er, fonder och i viss mån finländska börsbolag. I mitt yrke som kapitalförvaltare lärde jag mig att en bra plan och att hålla sig till den i allmänhet ger det bästa resultatet. Jag har ett par månatliga sparavtal och planerar mina investeringar med korta, medellånga och långsiktiga mål, som om min ekonomi vore en kvinnas företag. Och så är det ju egentligen också.

Tips för andra investerare?

Nordnets motto “we democratize savings and investments” är enligt mig en fin riktlinje. Alla bör spara, investera och förbereda sig inför framtiden. Investeringsmarknaden erbjuder ett stort utbud av alternativ som passar allas behov och färdigheter. Att investera är förenklat sagt ett sätt att flytta framåt konsumtionen till framtiden. Mitt tips är att tänka på vilka dina kortsiktiga och långsiktiga mål är, gör upp en plan och håll dig till den. Om det inte finns tid att fundera på vilken aktie, marknad eller industri som just nu är den mest fördelaktiga, så betjänar den brett diversifierande placeringsfonden utmärkt i början men även för längre tid. I fonddiskussionen, som ofta kretsar kring kostnader, bör man komma ihåg att man i fonderna betalar för tjänsten på samma sätt som då man låter någon annan förvara eller byta bilens däck eller då man betalar tandläkaren för att slippa göra sin egen rotbehandling. Om man inte hittar tid och färdigheter hos sig själv, så använder man sig av köpta tjänster. Det viktigaste är att alla planerar sin ekonomi och att så många finländare som möjligt sparar och investerar.

Läs mer och beställ det digitala brevet, så skickar vi dig mer information om placeringsförsäkringar och försäkringssparande.

Placeringsförsäkringen beviljas av Nordnet Livsforsikring AS finsk filial. Nordnet Livsforsikring AS finsk filial säljer placeringsförsäkringar med hjälp av Nordnet Bank AB.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit