Siirry pääsisältöön

Inka kehitti keskusteluapupalvelun terveydenhuollon ammattilaisten uupumisen tueksi

Nordnet on ollut Queen Silvia Nursing Award -hankkeen yhteistyökumppani alusta alkaen. Vuosittain jaettavan 6 000 euron stipendin tarkoituksena on kannustaa hoitoalan opiskelijoita ja alalla työskenteleviä kehittämään uusia hoitotyöhön ja vanhustenhoitoon liittyviä ratkaisuja.

Vuonna 2020 stipendi keskittyi COVID-19-ideoihin ja -ratkaisuihin hoitoalan kriisin takia. Voiton vei 38-vuotias FinnHELP keskusteluapupalvelun sairaanhoitaja Inka Häkkinen. Voittanut idea on terveydenhuollon ammattilaisille profiloitu keskusteluapupalvelu, joka mahdollistaa videovälitteisen keskusteluavun henkisesti uupuneen terveydenhuollon ammattilaisen ja auttajan välillä.

Haastattelin Inkaa QSNA-voitosta ja hänen ideastaan 12.5. vietettävän kansainvälisen sairaanhoitajapäivän kunniaksi.

Kerro hieman taustoja itsestäsi – kuka olet, mistä tulet, mitä teet?

Olen Inka Häkkinen, 38-vuotias ensihoitaja/sairaanhoitaja AMK, geronomi YAMK. Perheeseeni kuuluu puoliso, neljä lasta ja kaksi koiraa.

Taustani on vahvasti vanhustyön kentällä, jossa työskentelin hoitotyön urani alkuvuodet sekä rivityöntekijänä että esimiestehtävissä. Sittemmin veri veti akuuttihoidon puoleen ja opiskelin ensihoitajan tutkinnon. Tällä hetkellä työskentelen Kymenlaakson keskussairaalan päivystyksessä.

Inka Häkkinen työskentelee ensihoitajana Kymenlaakson keskussairaalan päivystyksessä.

Miten QSNA-ideasi on auttanut sairaanhoitajia?

FinnHELP-palvelun kautta on käyty useampi sata videovälitteinen keskustelu koulutettujen ammattilaisten ja tukea tarvitsevien hoitotyöntekijöiden välillä. Keskustelujen aiheita ei ole rajattu, vaan ihmisillä on ollut mahdollisuus puhua kaikesta koronan tuomasta paineesta ja kuormasta. Toisilla kuormitus liittyy suoraan töihin, toisilla henkilökohtaiseen elämään esimerkiksi perheen sisäisiin lomautuksiin tai sairastumiseen. Palvelu on ilmainen ja helposti saatavilla, toisin kuin kaikki muut tietämäni vastaavanlaiset palvelut, esimerkiksi työterveyshuolto. Näin kynnys ammattimaisen tuen saamiseen on mahdollisimman matala.

Onko QSNA-voitto muuttanut arkeasi ja miten?

On, kiirettä on pitänyt! Arkeni ei muutoinkaan ole kaikkein rauhallisimmasta päästä ja nyt se on vilkastunut entisestään voiton tuomien mahdollisuuksien ja tehtävien myötä. Haastatteluja ja yhteistyöpalavereita on ollut useita kuukaudessa. On ollut loistava tilaisuus verkostoitua ja tutustua eri tahoihin ja ihmisiin kansainvälisellä tasollakin.

Onko koronapandemia vaikuttanut suhtautumiseesi tulevaisuuteen?

Jonkin verran kyllä. Olen toiveikas, että tästä pikkuhiljaa päästään lähemmäs normaalia. Joskin normaali on varmasti jollain lailla uusi normaali. Kaikki lapseni harrastavat joukkuelajeja ja tämä on ollut erityisen rankkaa aikaa joukkueurheilijoille. Hiukan jännittää, mihin suuntaan esimerkiksi urheilumaailma tästä liikkuu.

Oletko pohtinut varautumista tulevaisuuteen esim. säästämällä, kun niin moni työpaikka ympärillä on uhattuna?

Olen pohtinut. Usean harrastavan lapsen taloudessa säästäminen ei olekaan mikään yksinkertainen temppu! Joskin samalla pitäisi yrittää varautua jollain lailla yllättäviinkin menoihin ja lasten tulevaisuuteen. Hoitajana olen toki siitä onnekkaassa asemassa, että minulle on tälläkin hetkellä tarjolla töitä niin paljon kuin jaksaa tehdä. Puolisoni työpaikalla sen sijaan lomautuksiinkin on jouduttu turvautumaan, joten kyllähän sitä ajattelee, että on varauduttava mahdollisuuteen, että perheessä on vain yhden tulot.

Millainen taloudenpitäjä ja rahankäyttäjä olet?

Samaan aikaa tarkka, mutta toisaalta ajoittain “höveli”. Tiedän koko ajan ajantasaisen tilanteen perheen taloudesta ja pystyn sitä suunnittelemaan. Myös ekologisesta näkökulmasta pyrin hankkimaan asioita käytettynä ja pitämään ruokakustannukset järkevinä. Pakollisia menoja suuressa perheessä on paljon. Asumiskustannukset ovat vakio, joihin ei juuri voi vaikuttaa. Toisaalta tekemästään työstä pitää voida myös nauttia, joten en pode huonoa omaatuntoa käyttäessäni rahaa esimerkiksi itseni tai lasten hemmotteluun.

Mikä saisi sinut kiinnostumaan sijoittamisesta?

Suurena vaikuttajana olisi varmasti ylimääräinen pääoma. Joskin viime aikoina olen tutustunut sijoittamiseen ja huomannut, ettei sijoittamisen aloittaminen vaadi suuria säästöjä. Ehkäpä parempi tietoisuus sijoittamisesta ihan käytännön tasolla. Että tieto tuotaisiin kansankielellä lähelle. Mitä minun tulee konkreettisesti tehdä sijoittamisen aloittamiseksi ja mikä on seuraava askel.

Nordnet on mukana Queen Silvia Nursing Award -hankkeessa myös tänä vuonna. Hakuaika alkaa syyskuussa 2021 ja palaamme hankkeen ytimeen: keskitymme löytämään uusia ideoita laajasti vanhusten hoitoon ja toivotamme silloin kaikki idearikkaat hoitoalan opiskelijat ja alalla työskentelevät mukaan jättämään ideansa.

Ennen sitä toivon, että pääsemme matkustamaan syksyllä Inkan kanssa Tukholmaan ja juhlimaan hänen voittoaan kuninkaanlinnassa yhdessä Hänen majesteettinsa kuningatar Silvian kanssa aikaisempien vuosien tapaan.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit