Siirry pääsisältöön

Ilmastonmuutos mullistaa myös sijoittamisen | rahastokaupankäynti 4/2021

Nordnet Suomen asiakkaiden osalta rahastojen netto-ostot olivat huhtikuussa 43 miljoonaa euroa ja ETF:ien puolestaan 28 miljoonaa euroa. Tarkastelussa on mukana kaikki Nordnetin omat rahastot sekä palvelusta löytyvät yli 600 rahastoa yli 60 eri rahastoyhtiöltä.

Aktiviteetti rahasto- ja ETF-kaupankäynnin suhteen on jälleen kovassa nousussa, sillä rahastojen netto-ostojen euromäärä kasvoi huhtikuussa peräti 106 prosenttia maaliskuuhun verrattuna. Pörssilistattuja rahastoja eli ETF:iä ostettiin huhtikuun aikana 26 prosenttia enemmän kuin maaliskuussa. Nordnet Suomessa rikkoutui kuukauden aikana myös 100 000 rahastokuukausisäästäjän raja. Rahasto- ja ETF-kuukausisäästäjiä on Nordnet Suomessa yhteensä hieman alle 137 000.

Vastuulliset ratkaisut ja taistelu ilmastonmuutosta vastaan korostuvat rahastosijoituksissa

Vielä parikymmentä vuotta sitten markkina-arvoltaan maailman suurimpien yhtiöiden joukosta ja sijoittajien ostoslistoilta löytyi iso nippu öljy-yhtiöitä. Kasvava huoli ilmastonmuutoksesta on kuitenkin muuttanut radikaalisti myös sijoitusmaailmaa, kun sijoittajien varoja siirtyy enenevissä määrin vastuullisempiin, ilmastonmuutosta vastaan taisteleviin sijoituskohteisiin.

Nordnet Suomen rahasto- ja ETF-sijoittajien valinnoissa on jo pitkään korostunut vastuullisuus. Sama trendi jatkui myös huhtikuussa, kun ilmastokriisin selättämiseen ratkaisuja kehittäviin yrityksiin sijoittavan Proethos Fondin ja uusiutuvaan energiaan sekä cleantechiin sijoittavan CB Save Earth Fund RC:n omistajamäärät moninkertaistuivat huhtikuun aikana.

RahastoOmistajamäärän muutos (1 kk)*Tuotto (1 v)
Proethos Fond+671 %+63 %
CB Save Earth Fund RC+640 %+38 %
Aktia Corporate Bond+ B+61 %+7 %
Aktia Nordic Small Cap B+56 %+108 %
Aktia Nordic Micro Cap B+38 %+142 %
Tuottotiedot poimittu 4.5.2021.

Sijoitusmahdollisuuksia kestävästä ruuantuotannosta

Yksi suurista ilmastonmuutokseen liittyvistä haasteista koskee ruuantuotantoa. Väestömäärän kasvaessa tarve tuottaa edullista, terveellistä ja ravitsevaa ruokaa lisääntyy, mutta samalla kasvihuonekaasupäästöjä ja muita ruuantuotantoon liittyviä ympäristöhaittoja on vähennettävä radikaalisti. Haaste on valtava, mutta se luo samalla myös uusia mahdollisuuksia.

Myös sijoittajat ovat havainneet kyseiset mahdollisuudet. Yksi eniten omistajamääriään kasvattanut ETF-rahasto on viime kuukausien aikana ollut Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF, joka pyrkii sijoittamaan yrityksiin, jotka potentiaalisesti hyötyvät siirtymisestä kestävämpiin ruuantuotantojärjestelmiin.

Kestävämmät energiaratkaisut ja niiden varastointiin liittyvä akkuteknologia on niin ikään ilmastonmuutoksen kannalta avainasemassa. ETF-sijoittajat surffaavat vahvasti myös tämän trendin aallonharjalla, sillä eniten omistajamääriään huhtikuun aikana maaliskuuhun verrattuna kasvattaneiden ETF:ien kärkijoukkoon lukeutuvat mm. L&G Hydrogen Economy UCITS ETF USD Accumulating (+44 %), L&G Battery Value-Chain UCITS ETF (+35 %) ja WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF USD Acc (+29 %).

ETFOmistajamäärän muutos (1 kk)*Tuotto (1 v)
Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF – USD Acc+75 %**
L&G Hydrogen Economy UCITS ETF USD Accumulating+44 %**
L&G Battery Value-Chain UCITS ETF+35 %+109 %
WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF USD Acc+29 %+101 %
Xtrackers Artificial Intelligence & Big Data UCITS ETF 1C+22 %+55 %
Tuottotiedot poimittu 4.5.2021.

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat rahastot huhtikuussa 2021:

 1. Nordnet Indeksirahasto Suomi
 2. Nordnet Indexfond Sverige
 3. Nordnet Indeksirahasto USA EUR
 4. Handelsbanken Usa Indeksi
 5. Aktia Nordic Micro Cap B
 6. Evli Likvidi B
 7. Nordnet Indeksirahasto Maailma EUR
 8. Evli Suomi Pienyhtiöt B
 9. Nordnet Indeksfond Norge
 10. Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat ETF-rahastot huhtikuussa 2021:

 1. iShares Core MSCI World UCITS ETF
 2. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
 3. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)
 4. Xtrackers Euro STOXX 50 UCITS ETF 1C
 5. iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)
 6. Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF
 7. XACT Norden (UCITS ETF)
 8. Lyxor NASDAQ-100 UCITS ETF – Acc
 9. Lyxor Core STOXX Europe 600 (DR) – UCITS ETF Acc
 10. iShares Automation & Robotics UCITS ETF USD (Acc)

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

*Omistajamäärien muutoksissa on tarkasteltu rahastoja tai ETF-rahastoja niiltä osin, kun muutos on ollut yli 40 asiakasta kuukauden aikana.

** ETF:n historia alle vuoden mittainen.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki