Siirry pääsisältöön

GameStopper

Sosiaalisen median yhdistävä voima on uusi, rajuja kurssiliikkeitä synnyttävä aikamme ilmiö. Viime päivinä olemme saaneet nähdä täysin poikkeuksellisia ilmiöitä pörssissä. Ilmiön lähde on tapaus nimeltä GameStop, jonka osake on neljässä viikossa noussut yli 1700 prosenttia. Siinä kurssiliikettä ovat vauhdittaneet neljän vaiheen kantoraketit.

1. Fundamentit

Kaksi vuotta sitten Redditin keskusteluryhmässä r/wallstreetbets [ryhmässä tätä kirjoittaessa 3,6 miljoonaa jäsentä] alettiin kyseenalaistamaan ammattilaisten GameStop-videopelikaupan osakkeen lyhyeksi myyntiä. Ammattilaisten haukkuminen kuitenkin jatkui ja koronakriisin vaikutuksesta osakekurssi sukelsi 2,57 USD:n pohjalukemiin.

Alun perin liiankin isosti haukutusta ja alas myydystä osakkeesta tuli lopuksi arvo-osake, joten pari tunnettuakin ammattisijoittajaa (muun muassa The Big Shortista tuttu Michael Burry) ryhtyi sitä ostamaan. Kun GameStop sattumoisin myös oli Yhdysvaltojen eniten lyhyeksi myyty ja lainattu osake, olisi kellojen pitänyt alkaa soimaan. Ja joillain ne soivatkin.

2. Osakelainauksen kielto

Yksi r/wallstreetbets keskusteluryhmän jäsenistä muistutti ryhmää siitä, että vaikka palveluntarjoajilla (USA:ssa) on kysymättä oikeus lainauttaa asiakkaidensa arvopapereita, voi asiakas myös kieltää tämän. Silloin jo lainatut osakkeet on palautettava välittömästi.

Niinpä r/wallstreetbets ryhmässä kehotettiin kaikkia GameStop-osakkeenomistajia kieltämään osakelainaus. Kun merkittävä osa lainatuista osakkeista kutsuttiin takaisin, joutuivat lyhyeksi myyjät ostamaan lainaamiaan osakkeita markkinoilta takaisin nouseviin kursseihin.

3. Tappiokierteen pysäyttäminen

Kun kurssit lähtivät nousuun, alkoi muillekin GameStopia lyhyeksi myyneille kasaantumaan valtavia tappioita. Sulkeakseen positionsa myös nämä joutuivat ostamaan osakkeita markkinoilta. Mistä taas seurasi nousupainetta. Jotain ongelman mittakaavasta kertoo, että 21. tammikuuta GameStopin osakkeesta oli myyty lyhyeksi määrä, joka vastasi 140 prosenttia vapaasti liikkeellä olevista osakkeista.

4. Vipukerroin

Kun yksityissijoittajat ovat nähneet keskusteluryhmässään täysin poikkeuksellisen ja lähes varman rahantekotilaisuuden, monet ovat ostaneet valtavia määriä osto-optioita. Siten he ovat tietoisestikin synnyttäneet sitäkin suuremman, suojattavan osto-optioposition niitä myyneiltä markkinatakaajilla. Koska nämä eivät toiminnassaan kanna markkinariskiä, suojaavat ne positionsa ostamalla osaketta.

Kun osto-option kohde-etuuden kurssi nousee, joutuu markkinatakaaja ostamaan lisää osaketta (niin sanottu delta-hedging). Näin ollen myös johdannaismarkkinatakaajista valjastettiin nousukierrettä vahvistava markkinaosapuoli. Kun kaikki edellämainitut tahot ovat pakotettuja ostamaan osaketta, jälki on rumaa tai kaunista, katsantakannasta riippuen.

Kurssimanipulaatio?

Yllä mainittujen neljän tekijän yhteisvaikutuksesta ei ole ihme, että GameStop-osakkeen kurssikehitys on mitä on. Kyseessä ei kuitenkaan ole kurssimanipulaatio, koska markkinat olivat synnyttäneet tilanteen, jota yksityissijoittajat aivan oikeutetusti hyödynsivät. Liian halvaksi muodostunut osake, jota oli käsittämättömässä määrin myyty lyhyeksi, muodosti tilaisuuden, johon mielelläni olisi itsekin tutustunut neljä viikkoa sitten.

Niin olisivat muutamat muutkin, koska isosti lyhyeksi myytyjen osakekurssit ovat viime aikoina olleet kymmenien prosenttien nousussa. Niistä GameStopin lisäksi mainittakoon BlackBerry ja AMC, joiden kurssit ovat tätä kirjoittaessa neljän viikon aikana nousseet 380 ja 800 prosenttia. Jopa Nokia nousi eilen keskiviikkona (27.1.) päivän sisäisesti enimmillään 55 prosenttia. Nokiasta poikkeuksellisen tekee kuitenkin se, ettei osaketta ole merkitävästi myyty lyhyeksi (noin 13% floatista).

Toinen akti

Ensimmäisessä aktissa muutamat sijoittajat ovat lyhyessä ajassa tehneet omaisuuden. GameStopin tapauksessa kurssia ovat nostaneet kaikki edellä mainitut neljä tekijää, jotka osaltaan ovat pakottaneet osakeostoihin yhä nouseviin kurseihin. Näytelmän toisessa aktissa, missä lyhyeksi myydyt positiot on suljettu ja uusien tulokkaiden virta hyytyy, osakekurssista lähtee ilmat pihalle.

Vaikka houkutus voi olla suuri lähteä metsästämään yltiöshortattuja osakkeita, on hyvä muistaa, että tämä ajatus on jo kaikkien mielessä. Varsinkin johdannaisten markkinatakaajilla. Optioista, joissa kohde-etuutena on isosti lyhyeksi myyty osake, joutuu nyt maksamaan maltaita. Juna meni jo. GameStopissa tilanne oli kaiken kaikkiaan poikkeuksellinen. Kaikissa muissa yrityksissä ei niinkään.

Yhtä lailla olemme saaneet nähdä, millainen vaikutus sosiaalisen median alustoilla voi olla markkinoihin. Joukkoistettu voima voi tehdä hyvää siinä missä pahaakin. Sitä on vauhdittanut kasvava kokemattomien sijoittajien joukko, joka pölyn laskeuduttua on hävinnyt rahansa. Olkoonkin, että voimme olla varmoja, että saamme lukea vain voittajista.

Suosittelen erityistä varovaisuutta ja harkintaa kaikille GameStopin kaltaisista meemiosakkeista kiinnostuneille sijoittajille.

Lue myös: GameStop vs. pump’n dump

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinPaasi ja puhelimitse numerosta 050 591 8292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
34 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
16.03.2021 21:57

Vanheni kuin maito

Nimetön
Nimetön
09.02.2021 14:39

Kiitos Martin tästä kirjoituksesta arvostus nousi heti. Yksi parhaista kirjoituksista koko Nordnetissä.

Nimetön
Nimetön
01.02.2021 10:51

Jos on mahdollisuus saada rahaa tommoisen takia, niin kyllä otan sen riskin 🙂

Nimetön
Nimetön
31.01.2021 13:08

Voiko Nordnetin käyttäjät saada tiedon kenties etukäteen tälle viikolle niistä osakkeista mitkä Nordnet aikoo estää ostoilta? Mielellään myös selityksen kera ja etukäteen, niin kuin aiemmin mainittuna ja ei haittaa vaikka parilla sanalla valoittasitte miten se ei ole markkinamanipulointia?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
31.01.2021 15:54

Nordnet ei ole estänyt näiden ostoa. Fiksua minusta koska mihin sellainen päätös nojautuisi?

Nimetön
Nimetön
30.01.2021 12:21

Onko GameStop osakkeen ostaminen vielä tässä vaiheessa kapula wall street nuljakkeen rattaisiin ja voiko tämä osake vielä jatkaa nousuaan?

Nimetön
Nimetön
30.01.2021 09:31

Hyvä kirjoitus. Tässä hommassa kannattaa olla mukana jo sen periaatteen vuoksi mitä tässä ajetaan, eli shorttejen lopettamista. Eilen lähti mukaan bittorrent miljonääri Justin Sun. Strong hold!

Nimetön
Nimetön
29.01.2021 14:24

Kerrankin hyvä teksti yli 30-vuotaalta, ei turhaa boomerin ölinää. Kiitos Martin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
29.01.2021 14:33

😂 👍

Nimetön
Nimetön
29.01.2021 13:32

Hyvä kirjoitus.
Miten uskot, että 29.1. eräpäivän osto-optiot (kaikki toistaiseksi ITM) vaikuttavat päivän kurssiin? Onko Nordnetilla kantaa eilisiin muiden brokereiden asettamiin ostokieltoihin (esim. Robinhood ja IKBR)?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
29.01.2021 14:01

Nordnet ei aijo rajoittaa kaupankäyntiä. Omasta mielestäni täysin oikea päätös, koska se ei ole palveluntarjoajan asia, eikä sille löydy tukea mistään säännöistä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
29.01.2021 14:13

Kiitos vastauksesta, olen samaa mieltä. Kerrankin maksan mielelläni näitä kaupankäyntipalkkioita.

Nimetön
Nimetön
29.01.2021 13:07

Kiitos jäsennellystä ja ‘puolueettomasta’ kirjoituksesta

Nimetön
Nimetön
29.01.2021 12:38

Hyvä kirjoitus, ensimmäinen Suomessa vastaan tullut, jossa aihetta käsitellään puolueettoman analyyttisesti (toisin kuin eräiden talouslehtien toimittelijat). Pakko tähän junaan oli itsekin hypätä kyytiin uhkapelimielessä pikkupanoksella, ihan uteliaisuudesta. Kiitokset myös nordnetille ettette lähteneet mukaan jenkkivälittäjien rajoituskeinotteluun.

Nimetön
Nimetön
29.01.2021 12:29

Kiitos kirjoituksesta. Olisi mielenkiintoista kuulla myös suomalaisten asiantuntijoiden arvioita Robin Hood toimari Vladimir Tenetin puolustuksista, eli siitä että tiettyjen nimikkeiden ostot jäädytettiin koska “we had no choice, we have to comply with all the financial requirements and regulations”. (Haastattelu CNN Chris Cuomon kanssa)

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
29.01.2021 12:30

*Vladimir Tenev

Nimetön
Nimetön
29.01.2021 12:29

Samaa mieltä todella hyvä ja selkeä teksti. Nordnet blogeja, Rahapodia ja Traders CLubbia tulee seurattu. Hyvää settiä kaikki.

Ja mitä tulee Nokiaan, niin onhan tämä ollut Nokian osakkeelle isoa mainosta maailmanlaajuisesti. Toivon mukaan lisää myös myyntiä ja soppareita. Aika näyttää…