Siirry pääsisältöön

GameStopper

Sosiaalisen median yhdistävä voima on uusi, rajuja kurssiliikkeitä synnyttävä aikamme ilmiö. Viime päivinä olemme saaneet nähdä täysin poikkeuksellisia ilmiöitä pörssissä. Ilmiön lähde on tapaus nimeltä GameStop, jonka osake on neljässä viikossa noussut yli 1700 prosenttia. Siinä kurssiliikettä ovat vauhdittaneet neljän vaiheen kantoraketit.

1. Fundamentit

Kaksi vuotta sitten Redditin keskusteluryhmässä r/wallstreetbets [ryhmässä tätä kirjoittaessa 3,6 miljoonaa jäsentä] alettiin kyseenalaistamaan ammattilaisten GameStop-videopelikaupan osakkeen lyhyeksi myyntiä. Ammattilaisten haukkuminen kuitenkin jatkui ja koronakriisin vaikutuksesta osakekurssi sukelsi 2,57 USD:n pohjalukemiin.

Alun perin liiankin isosti haukutusta ja alas myydystä osakkeesta tuli lopuksi arvo-osake, joten pari tunnettuakin ammattisijoittajaa (muun muassa The Big Shortista tuttu Michael Burry) ryhtyi sitä ostamaan. Kun GameStop sattumoisin myös oli Yhdysvaltojen eniten lyhyeksi myyty ja lainattu osake, olisi kellojen pitänyt alkaa soimaan. Ja joillain ne soivatkin.

2. Osakelainauksen kielto

Yksi r/wallstreetbets keskusteluryhmän jäsenistä muistutti ryhmää siitä, että vaikka palveluntarjoajilla (USA:ssa) on kysymättä oikeus lainauttaa asiakkaidensa arvopapereita, voi asiakas myös kieltää tämän. Silloin jo lainatut osakkeet on palautettava välittömästi.

Niinpä r/wallstreetbets ryhmässä kehotettiin kaikkia GameStop-osakkeenomistajia kieltämään osakelainaus. Kun merkittävä osa lainatuista osakkeista kutsuttiin takaisin, joutuivat lyhyeksi myyjät ostamaan lainaamiaan osakkeita markkinoilta takaisin nouseviin kursseihin.

3. Tappiokierteen pysäyttäminen

Kun kurssit lähtivät nousuun, alkoi muillekin GameStopia lyhyeksi myyneille kasaantumaan valtavia tappioita. Sulkeakseen positionsa myös nämä joutuivat ostamaan osakkeita markkinoilta. Mistä taas seurasi nousupainetta. Jotain ongelman mittakaavasta kertoo, että 21. tammikuuta GameStopin osakkeesta oli myyty lyhyeksi määrä, joka vastasi 140 prosenttia vapaasti liikkeellä olevista osakkeista.

4. Vipukerroin

Kun yksityissijoittajat ovat nähneet keskusteluryhmässään täysin poikkeuksellisen ja lähes varman rahantekotilaisuuden, monet ovat ostaneet valtavia määriä osto-optioita. Siten he ovat tietoisestikin synnyttäneet sitäkin suuremman, suojattavan osto-optioposition niitä myyneiltä markkinatakaajilla. Koska nämä eivät toiminnassaan kanna markkinariskiä, suojaavat ne positionsa ostamalla osaketta.

Kun osto-option kohde-etuuden kurssi nousee, joutuu markkinatakaaja ostamaan lisää osaketta (niin sanottu delta-hedging). Näin ollen myös johdannaismarkkinatakaajista valjastettiin nousukierrettä vahvistava markkinaosapuoli. Kun kaikki edellämainitut tahot ovat pakotettuja ostamaan osaketta, jälki on rumaa tai kaunista, katsantakannasta riippuen.

Kurssimanipulaatio?

Yllä mainittujen neljän tekijän yhteisvaikutuksesta ei ole ihme, että GameStop-osakkeen kurssikehitys on mitä on. Kyseessä ei kuitenkaan ole kurssimanipulaatio, koska markkinat olivat synnyttäneet tilanteen, jota yksityissijoittajat aivan oikeutetusti hyödynsivät. Liian halvaksi muodostunut osake, jota oli käsittämättömässä määrin myyty lyhyeksi, muodosti tilaisuuden, johon mielelläni olisi itsekin tutustunut neljä viikkoa sitten.

Niin olisivat muutamat muutkin, koska isosti lyhyeksi myytyjen osakekurssit ovat viime aikoina olleet kymmenien prosenttien nousussa. Niistä GameStopin lisäksi mainittakoon BlackBerry ja AMC, joiden kurssit ovat tätä kirjoittaessa neljän viikon aikana nousseet 380 ja 800 prosenttia. Jopa Nokia nousi eilen keskiviikkona (27.1.) päivän sisäisesti enimmillään 55 prosenttia. Nokiasta poikkeuksellisen tekee kuitenkin se, ettei osaketta ole merkitävästi myyty lyhyeksi (noin 13% floatista).

Toinen akti

Ensimmäisessä aktissa muutamat sijoittajat ovat lyhyessä ajassa tehneet omaisuuden. GameStopin tapauksessa kurssia ovat nostaneet kaikki edellä mainitut neljä tekijää, jotka osaltaan ovat pakottaneet osakeostoihin yhä nouseviin kurseihin. Näytelmän toisessa aktissa, missä lyhyeksi myydyt positiot on suljettu ja uusien tulokkaiden virta hyytyy, osakekurssista lähtee ilmat pihalle.

Vaikka houkutus voi olla suuri lähteä metsästämään yltiöshortattuja osakkeita, on hyvä muistaa, että tämä ajatus on jo kaikkien mielessä. Varsinkin johdannaisten markkinatakaajilla. Optioista, joissa kohde-etuutena on isosti lyhyeksi myyty osake, joutuu nyt maksamaan maltaita. Juna meni jo. GameStopissa tilanne oli kaiken kaikkiaan poikkeuksellinen. Kaikissa muissa yrityksissä ei niinkään.

Yhtä lailla olemme saaneet nähdä, millainen vaikutus sosiaalisen median alustoilla voi olla markkinoihin. Joukkoistettu voima voi tehdä hyvää siinä missä pahaakin. Sitä on vauhdittanut kasvava kokemattomien sijoittajien joukko, joka pölyn laskeuduttua on hävinnyt rahansa. Olkoonkin, että voimme olla varmoja, että saamme lukea vain voittajista.

Suosittelen erityistä varovaisuutta ja harkintaa kaikille GameStopin kaltaisista meemiosakkeista kiinnostuneille sijoittajille.

Lue myös: GameStop vs. pump’n dump

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinPaasi ja puhelimitse numerosta 050 591 8292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
34 Kommenttia
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
JMP
JMP
29.01.2021 09:39

Tämä taitaa olla ensinmäinen kirjoitus suomessa missä puhuvat factat tästä tapauksessa, eikä sorruta turhaan pelotteluun.

Aloittelija
Aloittelija
29.01.2021 09:48

Viisas mies tuo Martin.

JRR
JRR
29.01.2021 10:15

Hyvä kirjoitus Martin!
Faktat pöytään.
Huomaa hyvin, kuka on koulunsa käynyt asiantuntija ja kuka on vain lähtenyt lottoamaan pseudotieteillä.

Tuulipuku
Tuulipuku
29.01.2021 10:16

Rohkea olettamus että shortit ovat nyt suljettu, mistä tähän löytyy lähteet?

Akseli
Akseli
Vastaa  Tuulipuku
29.01.2021 11:24

Mahdotonta että shortit olisi suljettu näin nopeasti, se on pelkkää pelottelua

Arthur
Arthur
29.01.2021 10:21

Hyvä teksti. Mielenkiintoista osakkeessa on myös se ettei ihmiset osta sitä sijoitusmielessä vaan näyttääkseen rikkaille keskisormea.

Hp.
Hp.
29.01.2021 10:37

Kiitos erinomaisesta ja puolueettomasta kirjoituksesta jossa tuodaan asian molempia puolia esille!

Ja iso kiitos myös koko Nordnetille siitä, että ette lähteneet mukaan osakkeiden oston rajoittamiseen kuten osa välittäjistä tekee!

Kaapo
Kaapo
Vastaa  Hp.
29.01.2021 13:43

Syy miksi noi toiset välittäjät rajoitta on se että heillä välittäminen on ilmaista kun nordnetistä taas 18 usd ostosssa ja myyniissä eli nordnet tienaa tästä hyvin.

Timanttikäsi
Timanttikäsi
29.01.2021 11:03

En yleensä kommentoi näitä, mutta pakko kehua sitä että olet ns. Kansan puolella tässä tilanteessa, en voi käsittää näitä miljonäärejä jotka ovat katkeria somessa ja pitävät liian isoja riskejä ottaneiden fundien puolta asiassa.

Jukka-Pekka
Jukka-Pekka
29.01.2021 11:20

Moi. Hyvä kirjoitus!
Mietin vain, voiko GameStopia luonnehtia arvo-osakkeeksi? Mielestäni yhtiö on pelialan kehityksen väärällä puolella ja takonut jo pitkään negatiivista EPSiä. P/S ja P/B -kertoimilla toki halpa

Aatami Seppä
Aatami Seppä
29.01.2021 11:22

Yksi asia mitä “poikkeuksellinen” kurssinousu tulee huomioida on, että mikään kurssikehityksessä ei ollut outlier, jos asettaa voimalakijakauman (1.8 tail index). Tästä analyysistä kirjoittaa mm. Taleb. Kyse on siitä millä linssillä (todennäköisyysjakaumalla) katsoo kurssiliikkeitä.

Jviinama
Jviinama
29.01.2021 11:34

Juuri samaa mietin tätä eilen lukiessa kuin JMP. Erittäin ansiokas faktapohjainen avaus yksinkertaisesti avattuna ja selkeästi palasteltuna. Kiitos Martin!

Marza
Marza
29.01.2021 11:54

Kiitos rehellisestä ja mielestäni puolueettomasta kommentista. Vielä suurempi kiitos, ettei Nordnet lähtenyt täydellisen epäoikeudenmukaiseen kaupan rajoittamiseen! Tämä kasvattaa luottamusta Nordnetiin.

Steelbay
Steelbay
29.01.2021 12:12

Hyvä artikkeli ja mukavaa nähdä vaihteeksi objektiivinen suhtautuminen kaiken tämän muun järjettömyyden keskellä. Nordnet on suoriutunut tämän aikana mallikkaasti ja toivon että sama meno jatkuu. Kiitos!

Martin
Martin
Vastaa  Steelbay
29.01.2021 13:47

Onko ≥ prosenttilukua missä shorttaajat alkavat olla “red flag”? Eli pystyykö pienelläkin shorts of float prosentilla polkemaan hinnan alas suuressakin osakeyhtiössä jossa suuret volyymit
?