Siirry pääsisältöön

Esittelyssä Nordnetin kaupankäyntiluotto: mitä hajautetumpi salkku, sitä parempi lainoitusarvo.

Kaupankäyntiluotto tarkoittaa luottoa, jossa käytät salkkusi omistuksia luoton vakuutena. Luoton avulla voit parantaa tuottomahdollisuuksiasi ja maksaa tekemäsi osakeostot kauppapäivän sijasta vasta kauppojen selvityspäivänä (T+2), ilman korkoseuraamuksia. Luotto toimii varakassana osakeostoihin tai muuhun haluamaasi tarkoitukseen. Voit hyödyntää luottoa myös osakesäästötilillä.

Uutta heinäkuussa 2021: kaupankäyntiluottohakemusten käsittelyä on automatisoitu – 25 000 € summaan asti lainahakemukset käsitellään nyt nopeutetusti.

Hajautuksella lisää lainoitusarvoa omistuksille.

Nordnetin kaupankäyntiluotossa omistamiesi rahoitusvälineiden lainoitusasteet voivat kasvaa sen mukaan, miten hajautettu salkkusi on – mitä hajautetumpi salkkusi on, sitä enemmän voit saada luottoa. Vaikka päättäisit olla aktiivisesti hyödyntämättä korotettuja lainoitusasteita, hyödyt niistä silti – mitä suurempi salkkusi lainoitusaste on, sitä pienempi on riskisi ylilainoitustilanteeseen joutumisesta, jos omistustesi arvot laskevat.

→ Tutustu lainoitusasteisiin ja niiden logiikkaan tarkemmin tästä.

Todellinen vuosikorko alk. 0,995 %.

Nordnetin kaupankäyntiluoton nimellinen vuosikorko on lähtökohtaisesti 4,85 %. Kaupankäyntiluottoon on mahdollista liittää yhdellä napin painalluksella Superluotto-ominaisuus, jonka alhaisin Kulta-tason korko on vain 0,99 %*. Kun Superluotto-ominaisuus on aktivoitu, koron suuruuteen vaikuttaa kaksi tekijää:

  1. miten hyvin salkkusi on hajautettu
  2. miten suuri osa salkkusi lainoitusarvosta on jo käytössä

Korkoa maksat vain käytössä olevasta luotosta, et koko myönnetystä luottopääomasta. Luottoon ei myöskään liity aloitus- tai kuukausimaksuja tai ennalta määrättyä takaisinmaksuaikaa. Voit käyttää luottoa miten haluat, mihin haluat – ja maksaa sen pois kun parhaaksi näet. Katso, miten Shareville-nimimerkki Jalmos hyödyntää kaupankäyntiluottoa mm. osinko-osakkeiden ja REITien vivuttamiseen.

Kaupankäyntiluotolla vauhtia osakesäästötilisijoituksiin?

Voit hyödyntää luottoa sijoituksissasi myös osakesäästötilillä. Luoton tulee kuitenkin olla peräisin osake- ja rahastosalkkuun eli arvo-osuustiliin sidotusta luottosopimuksesta. Tämä tarkoittaa, että osakesäästötilillä olevia omistuksia ei voi hyödyntää kaupankäyntiluoton vakuutena, vaan vakuutena toimivat sen arvo-osuustilin omistukset, johon luottosopimus on aktivoitu. Tällöin myös kaupankäyntiluoton korot peritään arvo-osuustilin puolelta, ei osakesäästötililtä. Kaupankäyntiluoton rajoitteet johtuvat osakesäästötiliin liittyvästä lainsäädännöstä.

Kaupankäyntiluoton hyödyntäminen voi rajoitteistaan huolimatta olla verotehokas tapa aloittaa osakesäästötilisäästäminen, jos haluat hyödyntää arvo-osuustilisi puolella olevia omistuksia, mutta et kuitenkaan halua realisoida niitä ja maksaa realisoinnin seurauksena veroja mahdollisista voitollisista omistuksistasi.

Tärkeää tietoa riskeistä

Luotolla sijoittamiseen liittyy merkittävä riski. Jos luotolla ostamiesi rahoitusvälineiden arvo laskee, olet edelleen velvollinen maksamaan takaisin koko luottopääoman sekä korko-osuuden. Kurssien lasku tai muutokset lainoitusasteissa voivat tarkoittaa sitä, että salkun lainoitusarvo laskee ja salkkuun syntyy ylilainoitustilanne. Tämä ei ole sallittua.

Jos salkkuun syntyy ylilainoitustilanne, sinun tulee korjata tilanne viipymättä. Muussa tapauksessa riskinä on muun muassa, että rahoitusvälineitäsi pakkomyydään. Pakkomyynti voi johtaa tappioihin, joiden suuruus voi ylittää alkuperäisen luoton määrän. Lue lisää riskeistä täältä.

*Todellinen vuosikorko 0,995 %.

Esimerkki – kaupankäyntiluotto Superluoton Kulta-tason alennuksella:
Nostetun luoton määrä: 10 000 EUR. Takaisinmaksuaika: 1 vuosi. Todellinen vuosikorko: 0,995 %. Perustamis- ja vuosikustannukset: 0 EUR. Takaisinmaksettava kokonaissumma näillä oletuksilla: 10 099,50 EUR.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
ETF
ETF
03.08.2021 09:51

Hei,

Ilmeisesti tiettyjä rahastoja käsitellään “kolmena sijoituksena” hajautusta arvioitaessa. ETF-rahastoilla vastaavaa mahdollisuutta ei ole.

Aiemmin joissain yhteyksissä on sanottu, että ETF:iä ei voidan käsitellä useampana sijoituksena teknisten rajoitteiden takia. Tämä kuitenkin lienee asia joka haluttaessa olisi korjattavissa.

Onko ETF:ien käsittelyn osalta tulossa muutoksia (esim vastaava käsittely kuin rahastoilla)?