Siirry pääsisältöön

Enemmän valintoja elämääsi

Historiallisen pitkän osakekurssirallin aikana säästäminen ja sijoittaminen ja siitä puhuminen on yleistynyt niin käytännössä, kannustuspuheissa kuin perinteisen median käsittelyssä. Kuten aina, neuvot ja suositukset vaihtelevat esittäjän mukaan. Siksi, mutta myös siksi, että viestin perille menemiseen tarvitaan toistoja, olen pitänyt saman esityksen ja puhunut samoista asioista viimeiset kymmenen vuotta. Esitys löytyy täältä.

Suoritus on neljän vuoden takaa, mutta sisältö on ikuista. Esityksessä avataan asioita, joita ihan jokaisen säästäjän tai sijoittajan – kokemukseen katsomatta – tulisi aina muistaa. Esityksessä avataan korkoa korolle -ilmiötä, kustannusten merkitystä sijoitustuotollesi, sitä mihin kannattaa sijoittaa ja sitä, miksi tekemisen on oltava pitkäjänteistä. Tavalla, jonka lähes kaikki vauvasta vaariin ymmärtävät.

Minkä takia sitten kaikkien pitäisi laittaa noin viisi prosenttia nettopalkastaan – tai satunnaisesta isommasta köntästä – sivuun osakesijoituksiin, joko suoraan osakkeisiin tai vielä tehokkaammin kustannus- ja verotehokkaiden osakeindeksirahastojen avulla? Siksikö, että kaikista pitäisi tulla miljonäärejä? Siksikö, että voisi spräädäillä tulipunaisella urheiluautolla pitkin kylän raitteja? Siksikö, että voisi kuluttaa enemmän tavaraa?

Ellei ole syntynyt hopealusikka suussa, itse kunkin meistä on työikäisinä rahoitettava arkemme. Se onnistuu töihin menemällä tai yrittämällä. Sen lisäksi kuka tahansa voi valjastaa kustannustehokkaasta, määrätietoisesta, pitkäjänteisestä osakesäästämisestä vetoapua oman elämänsä rahoittamiseksi. Kuten esityksestä käy ilmi, mitä aikaisemmin aloittaa, sitä pienemmällä vaivalla ja rahalla pääsee tavoitteeseensa, mitä se sitten ikinä onkaan.

Tärkein hyöty on kuitenkin jokin muu kuin varallisuuden kasvu itsessään. Pitkäjänteisellä säästäjällä on nimittäin karttuva könttä varallisuutta, joka aikanaan vapauttaa nuoren nopeammin vanhempien riippuvuudesta, velallisen pankin ikeestä ja työntekijän tai yrittäjän pärjäämisen pakosta. Koska kun elämä koettelee, on jotain mihin tarvittaessa tukeutua. Jos elämä ei koettele, tekemisestä seuraa helposti ylimääräinen eläkepotti.

Tällainen pitkäjänteinen tekeminen tuo elämänkaarellesi enemmän valintoja, vähemmän stressiä, parempaa elämänlaatua, parempaa vanhemmuutta ja parempaa vanhuutta. Muiden mahdollisesta hyvästä tahdosta riippumatta. Itsenäisestä tekemisestä. Omasta päätöksestäsi. Summalla, johon rahkeesi sopivasti riittävät. Eikö se nyt vaan olisi tyhmää olla hyödyntämättä tällaista helppoa keinoa järjestää elämäsi rahoitus helpommaksi?

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Outi
Outi
19.09.2023 13:55

Vain viisi prosenttia??