Siirry pääsisältöön

Tämä sijoitusstrategia on tuonut huiman tuoton – mitä strategian perusteella kannattaa ostaa salkkuun?

Voittavia sijoitusstrategioita on vaikea löytää erityisesti Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla, mutta laadukkaan tutkimuksen ja luovuuden yhdistelmällä on osakeindeksin voittaminen edelleen mahdollista.

Osaketutkimus on kenties maailman kilpailluin toimiala. Ylituottoja tuoneet ”anomaliat” hyödynnetään markkinoilla ja sen vuoksi kyseisten sijoitusstrategioiden toimivuus yleensä heikkenee. Sijoitusstrategioille on tyypillistä, että ne tuovat ylituottoja tietyllä aikavälillä, mutta häviävät markkinoille mikäli tarkastellaan toista aikaväliä.

Esittelen tässä artikkelissa sijoitusstrategian, joka on tuonut pitkällä aikavälillä “huiman” ylituoton suhteessa markkinaan. Kerron aluksi strategian taustat aiempien akateemisten tutkimusten osalta ja sen jälkeen strategian rakentamisen kulmakivet. Lopuksi annan kolme osaketärppiä tällä hetkellä strategian perusteella salkkuun valikoituvista yhtiöistä.

Strategia hyödyntää toimiala-momentumia ja sijoittajien taipumusta ylireagoida

Strategian ensimmäinen rakennuspalikka perustuu akateemisiin tutkimuksiin (mm. Debondt ja Thaler, 1985). Tutkimusten mukaan sijoittajilla on taipumus ylireagoida lyhyellä aikavälillä käytettävissä olevaan informaatioon ja erityisesti huonoihin uutisiin. Ylireagoinnin jälkeen osakekurssi kuitenkin keskimäärin palautuu, jonka ansiosta edelliskuukauden häviäjäosakkeista kuoriutuu seuraavan kuukauden voittajia ja päinvastoin. Kyseessä on nk. ”lyhyen aikavälin palautumisilmiö” (eng. ”short-term reversal effect”).

Strategian toisen rakennuspalikan tausta löytyy sekin akateemisesta maailmasta. Kyseessä on osakemarkkinoiden toimialojen tuottokehitykseen liittyvä momentum-anomalia. Toimiala-momentum tarkoittaa, että osakemarkkinoiden toimialoista edellisen kuukauden tuottokuninkaat nakuttavat keskimäärin korkeita tuottoja myös seuraavan kuukauden aikana. Riskinä strategiassa on momentum-trendin katkeaminen. Niin tapahtuu esimerkiksi osakemarkkinoiden laskumarkkinan tai korjausliikkeen yhteydessä.

Toimiala-momentumin ja ”reversalin” yhdistelmästrategiasta on tehty akateeminen tutkimus vuonna 2011. Simpson, Giudici ja Emery analysoivat strategian toimivuutta Yhdysvaltain osakemarkkinoilla vuosina 1931-2010. Strategian perusteella rakennetun portfolion tuotto oli kyseisellä aikavälillä 3,49 prosenttia kuukaudessa. Se tarkoittaa, että kumulatiivinen vuosituotto oli keskimäärin peräti 50,9 prosenttia. Samalla aikavälillä S&P 500 -indeksin vuosituotto oli kumulatiivisesti 9,9 prosenttia.

Myös viimeisen 20 vuoden aikana strategia on toiminut loistavasti. Vuodesta 2000 alkaen strategian kumulatiivinen vuosituotto on ollut 31,5 prosenttia.

Korkean tuoton kääntöpuolena on tehokkaiden markkinoiden mukaisesti korkea riski. Tuoton vuotuinen volatiliteetti oli 42,2 prosenttia vuosien 1931-2010 välillä. Se on massiivinen lukema, mutta ymmärrettävä ottaen huomioon ylituoton suuruuden. S&P 500 -indeksin volatiliteetti on ollut pitkällä aikavälillä 15 prosentin tuntumassa.

Huomionarvoista on, että käytetyn strategian argumentit perustuvat fundamenttitekijöitä enemmän sijoittajapsykologiaan. Taustalla on oletus, että sijoittajat suosivat nousutrendissä olevia toimialoja, mutta analysoivat toimialan sisällä yksittäisiä kohteita ja allokoivat varansa niistä lyhyellä aikavälillä suhteellisesti vähemmän kallistuneisiin ja usein sen myötä myös houkuttelevammin arvostettuihin osakkeisiin.

Kyseisessä strategiassa salkku rebalansoidaan kuukausittain. Näin ollen strategia soveltuu aktiivisesti kauppaa käyvälle sijoittajalle, jolla on halukkuutta ottaa riskiä ja kyky kestää riskiä.

Strategian perusteella salkkuun kannattaa ostaa energia-, lentorahti- ja logistiikka-alaa sekä kaivosyrityksiä

Strategia rakennetaan käytännössä niin, että aluksi markkina jaetaan toimialojen mukaan edellisen kuukauden tuottojen perusteella kymmeneen eri portfolioon. Sen jälkeen parhaiten tuottaneesta toimialaportfoliosta poimitaan viimeisen kuukauden yksittäiset häviäjäosakkeet.

Seuravaksi kuvaan strategian mukaiset valinnat käytännössä. Aluksi analysoin S&P 500 -indeksin toimialavoittajat viimeisen kuukauden ajalta. Suurimpia tuottoja ovat nakuttaneet komponentteja ja palveluja tarjoavat energia-alan yritykset, joiden tuotto oli viimeisen kuukauden aikana peräti 18,7 prosenttia (tilanne 28.5.2021). Lisäksi strategian voittajaportfolioon valikoituu myös lentorahti- ja logistiikka-ala (+17,2 %) ja kaivosala (+13,1 %).

Energia-alan komponentti ja palvelupuolelta salkkuun poimitaan edellisen kuukauden häviäjä Halliburton Company (NYSE: HAL). Yhtiön osake on ollut nosteessa, mutta ei ole onnistunut ylläpitämään yhtä vahvaa lyhyen aikavälin momentumia kuin muut alan toimijat.

Energia-ala on yleisesti suurin kuluttajahintojen noususta hyötyvä toimiala, joten se on loistava valinta salkkuun inflaatiosuojaksi. Sijoittajat ovat myös huomanneet Halliburtonin, sillä sen osto-optioiden kysyntä on selvästi vahvistunut. Yhtiön kulunut vuosi on ollut haastava, mutta ensimmäisen vuoden positiivinen nettotulos indikoi käännettä parempaan. Koko toimiala hyötyy myös öljyn hinnan noususta.

Lentorahti- ja logistiikka-alalta portfolioon valitaan CH Robinson (NASDAQ: CHRW). Yhtiön osake on jäänyt selvästi viimeisen kuukauden aikana jälkeen esimerkiksi saman toimialan Expeditors Internationalille ja United Parcel Servicelle (UPS). CH Robinsonin kurssikehitys saa tukea niin toimialan nosteesta talouden elpyessä kuin yhtiötasolla tulosodotusten kohentumisesta.

Kolmantena, mutta ei vähäisimpänä yhtiönä salkkuun pääsee kaivosalan toimija Americas Gold and Silver (TSE: USAS). Yhtiön vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen tulos oli odotuksia heikompi ja analyytikot laskivat sen vuoksi osakkeen tavoitehintoja. Yhtiön toimiala on ollut kuitenkin vahvassa vedossa, kun erityisesti teollisuusmetallien kallistuminen on tuonut myötätuulta alan yhtiöille.

Americas Gold and Silver hyötyy myös hopean ja kullan hintojen viimeaikaisesta nousutrendistä. Kullan ja hopean kallistumisen taustalla on reaalikorkojen nousun tasaantuminen ja kääntyminen hienoiseen laskutrendiin. Kullan ja hopean hintakehitys oli pehmeätä vielä viime vuoden viimeisellä kvartaalilla ja kuluvan vuoden parina ensimmäisenä kuukautena. Nyt tilanne näyttää myös jalometallien hintakehityksen suhteen valoisammalta.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Henri Huovinen
Henri Huovinen

Henri Huovinen on lehtori (liiketoiminta), sijoitusalan asiantuntija ja yrittäjä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
06.06.2021 14:30

Paras strategia on kasvuosinko sijoittaminen. Buy and hold