Siirry pääsisältöön

Supertulosviikko!

Tuloskauden mielenkiintoisin viikko tuskin jättää ketään kylmäksi, kun raportointivuorossa ovat Helsingin pörssin osalta mm. Nokia, Qt Group, Kesko ja Neste sekä teknojätit Microsoft, Alphabet, Meta Platforms, Apple ja Amazon. Viimeksi mainitun ryhmän yhteenlasketun liikevaihdon odotetaan ylittäneen 340 miljardia dollaria vuoden ensimmäisen neljänneksen osalta, joten käynnissä on tärkeä viikko myös koko markkinan suunnan kannalta.

Netflix petti jälleen, Tesla kovassa iskussa

Netflix raportoi Q1-tuloksensa tuttuun tapaan heti ensimmäisten yhtiöiden joukossa viime viikolla. Tulos itsessään oli kelvollinen, mutta suurin pettymys löytyi tilaajamäärästä, joka odotetun 2,5 miljoonan uuden tilaajan sijaan laski ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011. Myös seuraavan kvartaalin näkymät ovat synkät, sillä Netflix arvioi tilaajamäärien laskevan 2 miljoonalla tilaajalla ja liikevaihdon kasvun jäävän alle 10 prosenttiin. Myöskään yhtiön väläyttämä ajatus edullisemmasta, mainoksia sisältävästä tilausvaihtoehdosta ei innostanut sijoittajia, sillä Netflixin osakekurssi oli tulosjulkistusta seuranneena kaupankäyntipäivänä peräti 35 prosentin laskussa.

Tesla puolestaan suoriutui kvartaalista kustannusten noususta, toimitusketjuongelmista ja Shanghain koronasulusta huolimatta merkittävästi odotuksia paremmin, kun yhtiön liikevaihto kasvoi vuodentakaiseen verrattuna peräti 81 prosenttia ja kannattavuus parani entisestään (käyttökate 19,2 %). Tesla uskoo kasvun jatkuvan vahvana ja ajoneuvotuotannon kasvavan tänä vuonna 50 prosentilla vuoteen 2021 verrattuna.

Yhtiö🇺🇸 Netflix🇺🇸 Tesla
Liikevaihto vs konsensus-1 % +5 %
EPS vs konsensus+21 % +42 %
Kurssireaktio-35,1 % +3,2 %
Liikevaihto ja osakekohtainen tulos verrattuna konsensusennusteisiin sekä tulosjulkistusta seuranneen kaupankäyntipäivän kurssireaktio.

Metalta odotetaan tuloskuoppaa, Alphabetiltä vahvaa kasvua

Yksi kiireisen tulosviikon mielenkiintoisimmista kysymyksistä liittyy vastatuulen kurittamaan mainosliiketoimintaan sekä alaa hallitsevien Alphabetin ja Meta Platformsin tuloksiin. Makrotalouden riskit ja kiihtyvä inflaatio ovat aiheuttaneet negatiivista painetta yritysten mainosbudjetteihin ja tietosuojamuutokset Applen iOS-käyttöjärjestelmissä pienentäneet mainostuloja, joten on mielenkiintoista nähdä, miten yhtiöt ovat selviytyneet vuoden 2022 ensimmäisestä vuosineljänneksestä.

Meta Platformsin tulos jäi analyytikkojen odotuksista jo edellisellä vuosineljänneksellä ja myös ohjeistus nyt raportoitavan kvartaalin osalta oli sijoittajille iso pettymys. Tällä kertaa osakekohtaisen tuloksen odotetaan laskevan vuodentakaisesta lähes 24 prosentilla 2,51 dollariin ja liikevaihdon kasvun hiipuvan noin 8 prosenttiin.

Alphabetin Q4-tulos puolestaan oli erittäin vahva ja liikevaihdon kasvun odotetaan pysyneen hyvällä tasolla (YoY: +23 %) myös Q1:n osalta. Google ei Android-käyttöjärjestelmänsä ansiosta myöskään ole yhtä haavoittuvainen Applen tekemien iOS-muutosten osalta, mutta analyytikot odottavat osakekohtaisen tuloksen jäävän hieman viime vuoden tason alapuolelle (YoY: -3 %).

YhtiöEPSEPS YoYLiikevaihtoLiikevaihto YoY
🇺🇸 Alphabet$25.54-3 %$67.87B+23 %
🇺🇸 Meta Platforms$2.51 -24 %$28.22B+8 %
Q1-konsensusennusteet, lähde: Seeking Alpha

Kesko ennätysvireessä, Nokian Renkaat pulassa

Kesko yllätti sijoittajat iloisesti jo ennen perjantain tulosjulkistustaan antamalla positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiö nosti vuoden 2022 tulosohjeistustaan ja arvioi vertailukelpoisen liikevoiton olevan 730–840 miljoonaa euroa (aik. 680–800 MEUR) rakentamisen ja talotekniikan kaupan ennakoitua paremman markkinakehityksen johdosta. Nyt vastassa on vuodentakainen Keskon kaikkien aikojen paras ensimmäisen vuosineljänneksen tulos, mutta analyytikot odottavat yhtiön yltävän jälleen uusiin ennätyslukemiin.

Nokian Renkaiden osalta tilanne vaikuttaa huomattavasti synkemmältä. Vuosineljänneksen alkupuolisko sujui yhtiön osalta todennäköisesti vielä melko normaalisti, mutta Venäjän aloittama hyökkäys Ukrainaan helmikuun lopulla ja sitä seuranneet EU:n pakotteet heikensivät Nokian Renkaiden tuloksentekokykyä merkittävästi. Pakotteiden myötä renkaita ei voi tuoda Venäjältä EU:hun, raaka-aineita ei voi viedä EU:sta Venäjälle ja kuljetuksia rajoitetaan. Viime vuonna noin 80 % Nokian Renkaiden henkilöautonrenkaista valmistettiin Venäjällä, joten tilanteella on merkittävä vaikutus Nokian Renkaiden kilpailukykyyn. Analyytikot odottavatkin Nokian Renkaiden osakekohtaisen tuloksen painuvan noin 0,15 euroon (Q1/2021: 0,26 €).

YhtiöEPSEPS YoYLiikevaihtoLiikevaihto YoY
🇫🇮 Kesko0,21 €+5 %2 674 MEUR+5 %
🇫🇮 Nokian Renkaat0,15 €-42 %377 MEUR+10 %
Q1-konsensusennusteet, lähde: Vara Research

Muita tuloksia tällä viikolla

Tiistai 26.4.

Ennen pörssin avausta (USA): PepsiCo, 3M
Pörssin sulkeuduttua (USA): Microsoft, Alphabet, Visa, General Motors

Keskiviikko 27.4.

klo 8.30: Kemira
klo 9.00: Finnair
klo 12.30: KONE
klo 13.30: Cargotec
klo 14.00: Nokian Renkaat
Ennen pörssin avausta (USA): Spotify
Pörssin sulkeuduttua (USA): Meta Platforms, PayPal, Pinterest

Torstai 28.4.

klo 7.30: Nordea
klo 8.00: CapMan, Nokia
klo 8.30: Wärtsilä
klo 15.00: Qt Group
Ennen pörssin avausta (USA): Twitter, Mastercard
Pörssin sulkeuduttua (USA): Apple, Amazon, Roku, Intel

Perjantai 29.4.

klo 8.00: Kesko
klo 9.00: Neste, YIT

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit