Siirry pääsisältöön

Näin Suomesta voisi poistaa verot kokonaan, yhdessä sukupolvessa

Mikäli Suomen valtio sijoittaisi osakemarkkinoille joka vuosi 72 vuoden ajan prosentin vuotuisesta budjetistaan* ja saisi sijoituksille keskimäärin 6,6 prosentin vuotuisen reaalituoton**, kertyisi tästä 72 vuoden kuluttua yli 870 miljardin euron sijoitusomaisuus. Mikäli sijoitusomaisuus tämän jälkeen tuottaisi keskimäärin 6,6 prosenttia vuodessa, pystyisi tuotolla rahoittamaan valtion kaikki menot hamaan tulevaisuuteen.

Liian hyvää ollakseen totta?

Kuulostaako hurjalta? Jos tarkkoja ollaan niin valtion tarvitsisi vuotuisesta budjetistaan sijoittaa prosentin vain 45 vuoden ajan ja antaa siihen mennessä kerätyn sijoituspääoman kasvaa 6,6 prosentin vuositahtia vuoteen 72 asti. Silloin kasassa olisi 830 miljardia euroa, joka vastaisi Norjan nykyistä, 845 miljardin kokoista öljyrahastoa. Tällaisen sijoituspääoman tuotoilla pystyisi (juuri ja juuri) maksamaan valtion kaikki menot, jokainen vuosi, ikuisesti***.

Ehdotuksen käytännöllisen toimintavarmuuden saavuttamiseksi lähtisin kuitenkin siitä, että valtio sitoutuisi sijoittamaan tuon vuotuisen prosenttinsa yli 70 vuoden ajan.

Suomalaisten toinen itsenäistyminen

Vuosi 2087 voisi toisin sanoen olla suomalaisten uusi itsenäistymisen vuosi. Silloin Suomessa ei enää maksettaisi veroja. Poissa olisivat ansiotuloverot, pääomatuloverot, ALV:it, yhteisöverot, varallisuusverot, autoverot, perintöverot ja muut. Silti Suomessa olisi julkinen työterveys, koulut, lapsilisät, poliisi, työttömyysturva, maanpuolustus, korkeakoulut, eläkkeet ja muut edut. Palkkapäivänä tilille tupsahtaisi työnantajan kanssa sovittu euromäärä. Työnteko ja rekrytoiminen kannattaisi. Suomesta tulisi kilpailukykyinen maa.

Realistiset 6,6

Rahoitustieteilijä Jeremy J. Siegel tutki eri pääomalajien tuottoa Yhdysvalloissa vuodesta 1802 vuoteen 2012. Osakemarkkinoiden keskimääräinen inflaatiokorjattu reaalituotto oli tuona 210 vuoden aikana 6,6 prosenttia vuodessa (inflaation kanssa nimellistuotto oli 8%). Huomaa, että tuohon aikajaksoon mahtuu vaikka minkälaista oivallusta ja kriisiä. Vaikea nähdä, että tulevaisuus toisi eteensä jotain niin mullistavaa, mitä tuo 6,6 % tuotto-olettama ei vastaavalla tavalla pitäisi jo sisällään. Mieti nyt mitä Napoleon olisi tuuminut kuussa kävelystä.

Kuten Siegelin kuvaajasta**** alla myös näkee, osakesijoituksen riski pienenee ajan myötä. Tilastollinen riski toki säilyy – osakekurssit heiluvat kuten aina ennenkin (kuvaajassa logaritminen asteikko) ja sijoituksen arvo sen mukana – mutta tarpeeksi pitkässä juoksussa, tehdyn osakesijoituksen menestys on varmaa. Osakemarkkinoiden päivittäiset sattumanvaraiset kurssiheilahdukset muuttuvat ajan kuluessa varmaksi tuotoksi. Keskimäärin noin 6,6 prosentin vuotuista tahtia. Tai sitten ihmiskunta on lakannut olemasta.

1802-2012 Tuotot

Valtion ei pidä spekuloida osakekursseilla

Tässä ehdotuksessa puhutaan hyvin hajautetusta, pitkäjänteisestä sijoittamisesta kaikkiin osakeindekseissä oleviin osakkeisiin yli 70 vuoden ajan, “osta ja unohda” periaateella. Siis nimenomaisesti, täysin samalla periaatteella mihin tuo vuotuinen 6,6 prosentin realituotto-oletus perustuu, eli osakemarkkinoiden yleiskehitykseen (itse hajauttaisin sijoitukset maailmanlaajuisesti).

Eduskunta hoi

Tämä on niin helppoa, ettei tähän tarvita kuin laki joka määrittäisi, että seuraavat 72 vuotta valtio sijoittaa budjetistaan prosentti-pahasen maailman osakemarkkinoille (eikä nosta kyydistä sentin senttiä). Käytännössä vuosittain tehtävän sijoituksen määrä vaihtelisi valtion menojen mukaan ja voi olla että tavoitteeseen päästään pari vuotta aikataulua aikaisemmin tai myöhemmin. Pointti tässä kuitenkin on se, että Suomen hyvinvointivaltion kustannuksia voi rahoittaa myös pitkäjänteisellä, järkevällä taloudenpidolla. Verot eivät ole välttämättömyys.

Kylkiäisenä saisimme ennenäkemättömän kilpailukyvyn.

 

Tämän jutun jatko-osa löytyy täältä.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

 

* Vuonna 2014 Suomen valtion menot olivat 54 583 994 000 euroa (Lähde: Valtionbudjetti.fi), eli valtion pitäisi sijoittaa 546 miljoonaa euroa joka vuosi. Esimerkissä oletetaan valtion menojen kasvavan inflaation tahdissa.

** Osakemarkkinoiden 6,6 % tuotto-oletus perustuu amerikkalaisen Jeremy Siegelin tutkimukseen osakemarkkinoiden keskimääräisestä vuotuisesta inflaatiokorjatusta tuotosta 210 vuoden ajalta (1802 – 2012)**. Huomaa, että aikajakso kattaa muun muassa Napoleonin Waterloon, Yhdysvaltojen sisällissodan, länsimaiden teollistumisen, auton, lentokoneen, suhteellisuusteorian ja tietokoneen keksimisen, kaksi maailmansotaa ja mustaa maanantaita, kuussa kävelyn, IT-buumin nousun ja tuhon, Higgsin bosonin, sekä eurokriisin. Vaikea nähdä, että tulevaisuus toisi eteensä jotain niin mullistavaa, mitä tuo 6,6 % tuotto-olettama ei vastaavalla tavalla pitäisi jo sisällään.

*** Voit laskea tämän helposti myös itse. Laitat Exceliin vaakatasoon 45 aikajanaa, josta ensimmäinen on 72 vuotta (73 riviä) pitkä ja viimeinen 28 vuoden mittainen. Ensimmäisen aikajanan, ensimmäisen rivin soluun (A1) laitat luvun, joka on sadasosa (eli prosentti) valtion vuoden 2014 talousarviosta, eli 546 miljoonaa. Seuraavan rivin solussa (A2) kerrot edellisen solun luvun 1,066:lla (=A1*1,066). Tämä luku kuvaa miten paljon 546 miljoonaa kasvaa vuodessa 6,6 % tuotto-oletuksella. Kopioi kaava 71 riviä alaspäin (A2->A73).

Seuraava aikajana alkaa riviltä kaksi (B2) koska valtion seuraavan vuoden sijoituksella ei ole kuin 71 vuotta aikaa kasvaa isoksi. Kolmas aikajana alkaa riviltä kolme ja päättyy riville (C3-C73) ja niin edelleen. Viimeinen aikajana on 29 solun mittainen (AS45-AS73). Laske nyt solussa AT73 yhteen viimeisen rivin summat (“=SUM(A73:AS73)”), niin saat vastaukseksi minkä kokoiseksi valtion tekemät 45 eri mittaista sijoitusta ovat kasvaneet 6,6% vuotuisella tuotolla 45 vuodessa. Sijoituspääoman pitäisi olla 829 098 937 402, eli noin 830 miljardia euroa.

Kerro nyt solussa AT74 tuo 830 miljardia 6,6% tuotolla, ja vähennä tuloksesta valtion koko 55 miljardin menoerä (eli AT74 soluun kaava “=(BV73*(1,066))-(54583994000)”). Kopioi kaava muutama rivin alaspäin, niin huomaat, että tuo 830 miljardin sijoituspääoma kantaa valtion kulut hamaan tulevaisuuteen. Minimaalisella toleranssilla, mutta kuitenkin (mikäli valtio sijoittaa tuon prosenttinsa kaikki 72 vuotta, toleranssia onkin jo sitten ihan kivasti).

Esimerkissä lähden siitä, että valtion menot eivät kasva inflaatiota nopeammin. Koska osakemarkkinatuotto esimerkissä perustuu (6,6 %) reaalituottoon, voin tässä yhteydessä siksi käyttää valtion 55 miljardin menoerää vuodelta 2014 sellaisenaan myös tulevaisuudessa.

**** Jeremy J. Siegel, Stocks for the Long Run, 5th Edition

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
58 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
16.04.2015 11:42

Hieno idea! Täytyy toki huomioida, että tällaisessa rahoitusmallissa tuotoksi kelpaa ainoastaan osakkeiden osinko. Osakkeen arvonnoususta ei ole mitään hyötyä, jos tarkoitus on maksaa menoja joka vuosi eikä osakkeita myydä koskaan pois.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.04.2015 12:14

Se olisi eittämättä vieläkin parempi tilanne, mutta tuon laskelman pohjalta myymistäkin voisi harrastaa. Kuvio kantaa siitä huolimatta.

Nimetön
Nimetön
16.04.2015 13:19

Tämä ehdotus astuu niin monen virkamiehen varpaille, että ei tule ikinä toteutumaan. Suomi on järjestelmänsä uhri, missä kateus kukoistaa. Virkamiehet tulevat ampumaan alas tälläiset ehdotukset. Aina kun aletaan kaivamalla kaivamaan, niin saadaan kyllä maalattua kaikenmaailman uhkakuvat asiasta ja näin estettyä hyvät ja toimivat ehdotukset. On nähty niin monta kertaa, että oikeasti hyvät ideat, jos ne tulee ja esitetään vääristä paikoista, eivät koskaan näe päivänvaloa. Ja varsinkin jos niillä on liian nopea ja hyvä vaikutus yhteiskuntaan, niin ne estetään varmuuden vuoksi siksi, ettei vaan joku saisi yhtään enempää itselleen kuin toinen. Eli odota vaan, niin kohta saat niskaasi 100 kg erilaisia… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.04.2015 16:04

Niinpä niin. Mutta toisaalta tuota kautta oivalluksetkin syntyvät 😉

Nimetön
Nimetön
16.04.2015 13:37

Kuulostaa siltä, että kirjoittajalla ei ole mitään yhteyttä todellisuuteen. Rahan arvo laskee jatkuvasti. Kulut nousevat saman verran. 6.6 %:n pitkän ajan tuotto on myös täysin naurattava odotus. Tuossa ilmoitetussa käyrässä on komeita usean kymmenen vuoden jaksoja, joiden aikana tuotto ei juuri ole ollut (katso x-akselin skaala). Samaan aikaan rahan arvo on romahtanut. Erityisesti viimeiset 15-vuotta on ollut sellaista aikaa, että ollaan menty edes taas, ja odotettavissa ei ole mitään hyviä tuottoja. Toki jos valtio laittaisi rahansa osakkeisiin aina, kun niiden arvo on pohjilla, niin rahaa voisi tehdä suuren suuri määriä ja äkkiä. Mitään osta ja unohda -juttuja ei kannata tehdä.… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.04.2015 15:43

Ville.

Ensinnäkin: Tuo kuvaajaa ei ole kenenkään mielikuvituksen tuote. Kyse on todellisesta toteutuneesta inflaatiokorjatusta tuotosta, eli eletystä elämästä. Se nyt vaan on yhtä todellinen kuin verot ja kuolema.

Toiseksi: kukaan ei osa ajoittaa osakekurssien lyhytaikaisia liikkeitä. Se on todettu kyllästymiseen asti. Tässä jutussa (http://bit.ly/1r8uQay) mainitaan viimeisin akateeminen tutkimus joka vahvistaa tuon väittämän. Taas kerran.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.04.2015 15:45

Buffett on tehnyt tasaista 20% vuosituottoa jo 50 vuotta. Ei tuo indeksin tuottama 6.6% mikään ihme ole. Buffett on itse valinnut osakkeensa (varmasti hänellä neuvonantajiakin on). Toisekseen mitä tulee ajoittamiseen – miten osakesijoittaja EI osaisi ajoittaa ostoja lamaan? En ymmärrä. Jokainen tietää milloin on lama ja kurssit ovat laskeneet sen -50%. Silloin ostot sisään, muuten hold. Nousukautta voi olla sitten vaikeampi ajoittaa, mutta sitä EI tarvitse ajoittaa. Tekee vain ostot lamoista. Lamoja tulee 7 vuoden välein keskimäärin ! Tämä ajoitusmenetelmä toimii eikä kukaan voi sitä kiistää. Se on aivan lapsellisen itsestään selvä ja helppo asia. Tällöin ostat osakkeita ainoastaan silloin,… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
16.04.2015 14:16

Kiinnostava ajatus ja laskelma. Mieleeni tuli kuitenkin 2 asiaa:

Miksi Norja ei toimi niin jo nyt, vaikka ne periaatteessa siihen jo melkein pystyisivät?

Tuossa laskelmassa on ilmeisesti oletettu inflaation pysyvän 0%:ssa seuraavat 72 vuotta? Kuinkakohan realistista se mahtaa olla?

Tavoite on kuitenkin itsessään varsin kannatettava erityisesti nyt, kun valtio ottaa vuodesta toiseen uutta kulutusvelkaa…

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.04.2015 15:58

Norjasta en tiedä, mutta tuo 6,6 % on inflaatiosta korjattu luku.

Eli, jos haluat tietää mitä nimellistuotto (“kokonaistuotto”) tuona aikajaksona keskimäärin on ollut, sinun pitää lisätä inflaatioprosentti tuohon 6,6 % realituottoon.

Niin kuin Siegelin kuvaajassa näkyy, yhden dollarisetelin arvo on keskimäärin laskenut 1,4 % vuositahtia. Se kuvaa aikajakson inflaatiota.

Toisin sanoen, nimellistuotto on ollut 8% (=6,6+1,4).

Nimetön
Nimetön
16.04.2015 16:18

Tästä kannattaisi tehdä kansalaisaloite!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.04.2015 16:21

Joo, mä mietin tuota samaa. Mistä saisi 50.000 kannattajaa? Ideoita?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.04.2015 18:47

-> facebook

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.04.2015 20:02

Ja twitter. Varmasti mediakin tällaista ehdodusta käsittelisi ja vapaaehtoiset voivat tietysti kerätä nimiä / markkinoida ihan perinteisillä keinoilla kaupungilla ja tapahtumissa. Ehkä Nornetkin voisi lähteä jollain tavalla kampanjaan mukaan?!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.04.2015 12:53

Laita kansalaisaloitteen nimeksi:
Suomi verottomaksi /
Suomi verottomaksi 2087 mennessä /
Suomi verottomaksi lasten lapsille

Tuollainen otsikko keräisi jo paljon huomiota

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.04.2015 18:00

Tänään se selvisi: en saa työnantajani puolesta tehdä kansalaisaloitetta…

Nimetön
Nimetön
16.04.2015 16:19

Ensimmäisenä asiana tulee mieleen ottamatta mihinkään muuhun kantaa kuin ideaan, että onko tässä unohtunut vanha tosiasia; mennyt tuotto ei ole tae tulevasta. #mustajoutsen

Juttua sivuten: eläkerahastojen tuotto on ollut rikollisen huonoa

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.04.2015 16:21

Ei ehkä 3 vuoden menestyksellä mitattuna, mutta ehkä 210 vuoden näytöllä?

Eläkeyhtiöllä tosiaan vain noin 40% varoistaan osakkeissa http://bit.ly/1JaEixT

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.04.2015 16:27

120v on suhteellisen lyhyt aika vielä ihmisen historiassa. Lisäksi asioiden keskiarvoistaminen on hyvin vaarallista.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.04.2015 16:44

Korjattu on, eli 210v.. Huomaa kuitenkin että sinä aikana mm Napoleon hävisi Waterloon.

Nimetön
Nimetön
16.04.2015 16:58

Tässä unohtuu se, että siinä vaiheessa kun valtio ostaa osakkeita itselleen, siitä tulee omistaja, jopa suur-omistaja. Ja tässä vaiheessa yritys muuttuukin valtion yritykseksi, joka ei enää voikaan pelata samoilla pelisäännöillä, vaan sen täytyy alkaa toimia “vastuullisesti” ja unohtaa omistajien voiton tavoittelu.

Jos tuo graafi kuvaisi vain yrityksiä joissa valtio on pääomistaja, niin veikkaan että se olisi hieman erinäköinen.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.04.2015 17:44

Onneksi Suomen valtion miljardit uppoaa helposti maailmalle pikkiriikkisiin vähemmistöomistuksiin.

Nimetön
Nimetön
16.04.2015 18:38

Tämä on varteenotettava ehdotus, mutta mitenkä mahtaa onnistua näiltä itsekkäiltä sukupolvilta, jotka ovat tehneet velkaa lapsilleen? Vain ruotsinkielisissä rahasuvuissa ymmärretään tällaista pitkäjänteistä sijoittamista, jossa sijoitushorisontti yltää haudan taakse.

Mutta nyt kun Suomi saa markkinoilta lainaa negatiivisella korolla, olisi hyvä tilaisuus käynnistää tämä projekti.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
17.04.2015 10:30

Eiköhän nämä “itsekäät sukupolvet” ihan mielellään korjaisi tilanteen jos siihen olisi tilaisuus – ja yllä esitetyn pohjalta sellainen on. Tosin tietoisuutta tarvittaisi hieman lisää…

Nimetön
Nimetön
16.04.2015 21:44

Hei, Mielenkiintoinen ajatus, mutta hieman ongelmallinen. Tuo kyseinen teoreettinen käppyrä 6,6% tuotolle olettaa, että osingot yms. tuotot osakkeista sijoitetaan uudelleen osakkeisiin. Kuitenkin kun osakkeiden arvo olisi saavuttanut tuon 870 miljardia, osakkeiden tuotoista jouduttaisiin käyttämään osingot ja myös myymään osakkeita, jotta tuo 6,6% tuotto pääomasta saataisiin. Osinkojahan yhtiöt eivät jaa 6,6%, joten osakkeiden myyminen olisi monesti pakollista. Nämä kaksia asiaa jo itsessään eivät sovi tuohon malliin ja tuotto putoaisi välittömästi. Lisäksi kun osakkeet maailmalla romahtavat, jouduttaisiin osakkeiden arvon laskiessa ja yhtiöiden osingonmaksukyvyn heiketessä entisestään myymään enemmän osakkeita valtion menojen rahoittamiseksi. Valtion menothan näissä tilanteissa (joissa valtiot harjoittavat elvyttävää talouspolitiikkaa) eivät ainakaan… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
17.04.2015 09:31

Jos olisit laskenut tuon Excelillä auki (viitekohta *** yllä), niin huomaisit, että esimerkissä tuotto kattaa tarvittavan myyntitarpeen.

Toki tämä on vain esimerkki. Mutta tuossa 72 vuoden säästämisellä päästään sellaisiin marginaaleihin, että sijotuspääoman koko kantaa kurssiheilahteluiden yli.

Pääpointti tässä nyt kuitenkin on se, että mielestäni valtion kannattaisi ottaa pitkäaikaisesta ja määrätietoisestä säästämisestä vetoapua tähän meidän yhteiseen talouteen.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
17.04.2015 15:56

Toki kannatan valtion kannattavaa säästämistä, mutta palaan tähän ongelmaan kuitenkin. Ihan mielenkinnosta testasin, jos tulisi kurssinotkahdus. Ensimmäisenä vuonna 20% lasku ja siitä eteenpäin seuraavat 9 vuotta kurssit nousisivat10,055% vuodessa, saisivat ne 10. vuonna kiinni tuon kasvun. Eli 10 vuoden keskimääräinen tuotto olisi 6,6%:a. Jos jokaisena vuonna vähentää tuosta salkun arvosta nettona sen 0,066, on salkusta jäljellä 10. vuonna vain 84,02%. Tämä johtaisi tasaisessa kasvussa laskevaan sarjaan jatkossa eli salkku ei jaksaisi ainakaan tämän romahduksen yli.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
17.04.2015 16:10

Esimerkissä sijoituspääomasta on vähennetty tuo 54583994000, ei 6,6%

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
18.04.2015 19:31

Sepäs se pointtini olikin. Ei valtion menot ole salkun arvosta 6,6% vaan euromääräisesti sama joka vuosi. Kiitos vastauksista.

Nimetön
Nimetön
20.04.2015 12:54

Miksei Norja ole veroton, jos heillä on tuo määrä rahaa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.04.2015 13:43

Eiköhän tuo johda verojen alenemiseen ennemin tai myöhemmin: “The Government Pension Fund Global is saving for future generations in Norway. One day the oil will run out, but the return on the fund will continue to benefit the Norwegian population.”

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.04.2015 12:24

Muistaakseni norjalaiset sosdemit kokeilivat syödä enemmän tulojaan, mutta ylimääräinen raha liukenikin hintoihin. Kaikki nousivat älyttömästi

Nimetön
Nimetön
22.04.2015 12:17

Epärealistinen
Voisi onnistua siten, että valtio päättäisi ottaa lainaa tuohon sijoituskassaansa. Tosin tällöin tuotto romahtaisi, mutta olisi realistinen.
Putin on hyvä esimerkki siitä, miten kassaa tulevaisuudessa käytettäisiin. Putinin kaltainen kassanhoitaja voi meille syntyä joko kotimaassa, tai ulkomailla.

Nimetön
Nimetön
22.04.2015 12:18

Tätä esitystä voikin verrata sitten esim. kehitysavun tavoitteeseen 0,7 % BKT:sta.