Siirry pääsisältöön

Pörssilaskua Wall Streetillä, Aasiassa hiljaista

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista. Alkuperäisen tekstin on kirjoittanut norjaksi analyytikkomme Roger Berntsen.

Tärkeä huomio: Tämän tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Aamuraportti – maanantai 10. heinäkuuta.

Uskon Helsingin pörssin avaavan -0,4% tai välillä [-0,7, -0,1]%.

Arvioni, jotka laadin tänään kello 07:51, perustuu globaalien rahoitusmarkkinoiden kehitykseen edellisen kaupankäyntipäivän sulkuun.

USA

Yhdysvaltojen pääindeksit (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA ja RUSSELL 2000) nousivat keskimäärin 0,1 prosenttia perjantaina. Useiden viikkojen vahvan nousun jälkeen Wall Streetillä monet sijoittajat päättivät turvata voittonsa viime viikolla. Myös perjantain kaupankäynti oli negatiivinen kolmelle neljästä tärkeimmästä indeksistä. Dow Jones -indeksi laski 0,6 prosenttia, S&P 500 laski sekin (-0,3%), kuten myös Nasdaq (-0,1%). Toisaalta Russell 2000 nousi 1,2 prosenttia.

Tämä viikko aloittaa uuden tuloskauden tunnetuilla nimillä kuten BlackRock, JPMorgan ja Wells Fargo, vain muutamia mainitakseni. BlackRock, joka on maailman suurin varainhoitoyhtiö, antaa osviittaa viimeisen neljänneksen sijoitustrendeistä ja siitä, miten ne saattavat vaikuttaa tuleviin markkinamuutoksiin. JPMorgan ja Wells Fargo, kaksi suurinta pankkia Yhdysvalloissa, antavat viitteitä siitä, miten rahoitussektori on pärjännyt viime aikoina ja miten korkeammat korot saattavat vaikuttaa niiden tulokseen. Sijoittajien tulisi myös pitää silmällä, miten osakekurssit reagoivat tuloksiin. Odotettua parempi tulosraportti saattaa johtaa osakekurssin nousuun, kun taas pettymyksen tuottava raportti saattaa painaa osakkeita alaspäin. Kaiken kaikkiaan tuloskausi antaa meille tärkeää tietoa sekä talouden nykytilasta sekä siitä, mitä voimme odottaa tulevaisuudessa. On aina tärkeää, että sijoittajat pysyvät ajan tasalla ja seuraavat uutisia yrityksistä, joihin he ovat sijoittaneet.

Lucid Group Inc (5,2%), JD.Com Inc (4,9%), Baker Hughes Co (4,8%) olivat suurimpia voittajia Nasdaq-indeksissä, kun taas Biogen Inc (-3,5%), Gilead Sciences Inc (-2,4%), Palo Alto Networks Inc (-2,3%) päätyivät listan hännille.

Aasia

Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG) nousivat keskimäärin 0,1 prosenttia maanantaina. Pörssiviikon alku oli rauhallinen Aasiassa, joten sieltä ei sijoittaja saa tänään vetovoimaa. Viime viikolla myös aasialaiset indeksit laskivat voimakkaasti Yhdysvaltojen odotettujen koronnostojen takia. Federal Reserven (Yhdysvaltojen keskuspankki) mukaan inflaatiopaine on edelleen liian suuri, vaikka se on vähentynyt huomattavasti vuonna 2023. Keskiviikkona on lisäksi luvassa uusia hintatietoja Yhdysvalloista, jotka saattavat muuttaa kuvaa jonkin verran.

On syytä mainita myös, että kun inflaatiopaine länsimaissa on suhteellisen korkealla, maat kuten Kiina kärsivät liian matalasta inflaatiosta. Tämä on merkki siitä, että maailma ei ole yhtä yhteenkietoitunut kuin aiemmin. Tulevat amerikkalaiset hintatiedot ovat ratkaisevia antamaan sijoittajille paremman ymmärryksen taloudellisesta suunnasta, johon USA on menossa. Jos inflaatio on odotettua korkeampi, se saattaa vahvistaa argumenttia lisäkorotuksille, mikä saattaa aiheuttaa levottomuutta rahoitusmarkkinoilla. Päinvastoin, jos inflaatio on odotettua alhaisempi, se voi lievittää pelkoa välittömistä koronnostoista, mikä voi rauhoittaa markkinoita. Kiinan osalta, jossa inflaatio on tavoitetta alhaisempi, voimme odottaa, että maan keskuspankki jatkaa talouden elvytystoimien käyttöönottoa. Tämä voi tarkoittaa koronlaskuja tai lisääntynyttä kulutusta, mikä voi lyhyellä aikavälillä olla merkittävä tekijä sekä Kiinan että maailmantalouden ajurina.

Korot, valuutta ja hyödykkeet

Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 77,96 dollaria barrelilta, mikä tarkoittaa 0,8 prosentin nousua perjantaista. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -1,1 prosenttia samana aikana. Yhdysvaltain dollarin arvo on kirjoitushetkellä seuraava: 10,66 NOK, 10,84 SEK, 6,8 DKK ja 0,91 EUR, kun taas 2- ja 10-vuotisen lainan korot Yhdysvalloissa ovat vastaavasti 4,95 ja 4,08 prosenttia. Öljyn hinta on pitkään heilahdellut 70 dollarin tienoilla odottaessaan vahvempia kasvusignaaleja maailmantaloudelta. Lisäksi OPEC+, joka koostuu OPEC-maista ja Venäjästä, on leikannut tuotantoa estääkseen hintojen laskun. OPEC+:n kyky hallita öljyn hintaa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä riippuu monista tekijöistä.

Lyhyellä aikavälillä OPEC+:lla on merkittävästi valtaa öljyn hinnan suhteen kykynsä lisätä tai vähentää tuotantoa myötä. Tuotantotasojen säätämällä OPEC+ voi reagoida kysynnän muutoksiin ja vaikuttaa hintaan. Esimerkiksi jos kysyntä kasvaa ja hinnan nousun vaara on olemassa, OPEC+ voi lisätä tuotantoa hinnan vakauttamiseksi. Toisaalta, jos kysyntä laskee, OPEC+ voi vähentää tuotantoa estääkseen hinnan laskun.

Pitkällä aikavälillä OPEC+:n kyky hallita öljyn hintaa on epävarmempaa. Teknologinen kehitys, kulutustottumusten muutokset ja kasvava fokus kestävään energiaan voivat vähentää öljyn kysyntää ajan myötä. Myös poliittiset tekijät, kuten pakotteet tai geopolitiikka, voivat vaikuttaa tuotantoon ja siten hintoihin.

Kaiken kaikkiaan useat epävarmuustekijät voivat vaikuttaa öljyn hintaan pitkällä aikavälillä, ja OPEC+ joutuu sopeutumaan näihin olosuhteisiin säilyttääkseen vaikutusvaltansa öljyn hinnan suhteen.

Lähde: Raakadata (korot, valuuttakurssit, hyödykehinnat, indeksit ja osakekurssit) on saatu Infront-palvelusta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit