Siirry pääsisältöön

Ei vetoapua USA:sta tai Aasiasta tänään. FED fokuksessa tällä viikolla

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tämän tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon Helsingin pörssin avautuvan 0,1%:n laskussa, tai välillä [-0,6, 0,4]%

USA

Johtavat indeksit USA:ssa (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA ja RUSSELL 2000) laskivat perjantaina keskimäärin 0,2 prosenttia.

Amerikkalaiset sijoittajat olivat suhteellisen rauhallisia perjantaina, joten sieltä suunnalta ei ole juuri vetoapua saatavilla tänään. Dow Jones -indeksi ja S&P 500 päättyivät marginaalisesti plussalle, kun taas Nasdaq-indeksi ja Russell 2000 laskivat 0,2 -ja 0,4 prosenttia. Dow Jones -indeksi nousi muuten kymmenettä päivää peräkkäin.

On harvinaista, että suuret indeksit, kuten Dow Jones -indeksi, nousevat niin monta päivää peräkkäin, joten monet odottavat nyt pientä laskua tai joitakin päiviä voittojen turvaamiseksi. Äskettäin käynnistynyt tulokausi jatkuu tällä viikolla täydellä teholla jättiläisten vetämänä, kun tuloksia saadaan mm. yhtiöiltä Alphabet, Microsoft ja Meta. Lisäksi Federal Reserven uusi korkokokous on keskiviikkona. Fedin korko nousee todennäköisesti yhden askeleen, mutta se saattaa myös olla viimeinen tässä syklissä, jos inflaatioluvut jatkavat hidastumistaan.

Pelko ja ahneus voivat vaikuttaa sijoittajien päätöksiin – jotkut saattavat houkutella turvaamaan voitot viime aikojen nousun jälkeen, kun taas toiset saattavat nähdä tämän mahdollisuutena sijoittaa. On tärkeää analysoida paitsi yritysten neljännesvuosituloksia ja Federal Reserven viestintää, myös olla tietoinen siitä, miten nämä tiedot tulkitaan ja vaikuttavat markkinoiden yleiseen tunnelmaan.

Zoetis Inc (6,9%), Danaher Corp (4,7%), Thermo Fisher Scientific Inc (4,4%) olivat voittajien joukossa yrityksissä, jotka sisältyvät S&P 500 -indeksiin, kun taas Interpublic Group of Companies Inc (-13,3%), Omnicom Group Inc (-4,9%), Zions Bancorporation NA (-4,7%) päätyivät laskijoiden kärkeen.

AASIA

Suurimmat indeksit Aasiassa (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat laskeneet keskimäärin 0,1 %, maanantai-aamuna.

Nikkei 225 on yli prosentin nousussa aamutunneilla, kun taas Hang Seng -indeksi laskee vastaavasti ilman suuria uutisia. Aasian sijoittajat odottavat, kuten useimmat muutkin ympäri maailmaa, uusia signaaleja Yhdysvaltain keskuspankilta tulevista koroista. Lisäksi tämän viikon tulosjulkistukset saattavat kallistaa markkinoita suuntaan tai toiseen. Nikkei 225 on muuten noussut 25 prosenttia tänä vuonna ja johtaa selvästi muita indeksejä alueella.

Nikkei 225:n menestys saattaa viitata siihen, että Japanin keskuspankin usean vuoden kestänyt kevyt rahapolitiikka alkaa tuottaa hedelmää, mikä on positiivista maailmantaloudelle ottaen huomioon Japanin talouden koon.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 80,8 dollaria barrelilta, mikä on 0,6 prosentin nousu perjantain tasoista. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -1,4 prosenttia samana aikana. Yhdysvaltain dollari maksaa kirjoitushetkellä; 10,09 NOK, 10,39 SEK, 6,7 DKK ja 0,9 EUR, kun taas 2 -ja 10-vuotinen korko USA:ssa on 4,86 ja 3,85 prosenttia. Kahden vuoden korko on noussut kymmenen prosenttiyksikköä perjantain tasosta, kun taas kymmenen vuoden korko on noussut kolme prosenttiyksikköä.

Pitkän aikavälin inflaatio-odotukset Yhdysvaltain taloudessa ovat laskeneet merkittävästi sen jälkeen, kun Fed aloitti aggressiivisen korkopolitiikkansa viime vuonna, mutta ovat edelleen keskuspankin kahden prosentin tavoitteen yläpuolella. Federal Reserve Bank of St. Louisin päivitettyjen tietojen mukaan markkinat odottavat inflaation Yhdysvalloissa olevan seuraavan 10 vuoden aikana 2,35 prosenttia.

Huolimatta tähänastisista positiivisista askeleista, Fedin on vakuutettava markkinat kyvystään pitää inflaatio lähellä 2 %:n tavoitetta pitkällä aikavälillä, mikä vaatii jatkuvaa selkeää viestintää ja kykyä sopeuttaa politiikka nopeasti muuttuviin taloudellisiin olosuhteisiin.

Lähde: Korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

→ Tilaa Nordnetin aamukirje

Tietoa kirjoittajasta
Tietoa kirjoittajasta

Roger Berntsen toimii analyytikkona Nordnetin Norjan sivukonttorilla ja on kirjoittanut markkinoiden suunnasta hyvällä osumatarkkuudella joka pörssipäivä vuodesta 2006 alkaen.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit