Siirry pääsisältöön

Aasia sekottui viime yönä ja Venäjän sisäiset levottomuudet.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tämän tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Wall Street

Yhdysvaltain johtavat indeksit (S&P 500, NASDAQ ja DJIA) laskivat keskimäärin -0,8 prosenttia eilen. Osakkeet laskivat Wall Streetilla viime viikolla ja perjantaina, mutta tämä on ymmärrettävissä viimeaikaisen voimakkaan nousun yhteydessä. Nasdaq-indeksi (-1%) johti laskua perjantaina, mutta on silti noussut 29% tänä vuonna. S&P 500 (-0,8%) on noussut 13% vuonna 2023, kun taas Dow Jones Industrial Average (-0,6%) on noussut vaatimattomat 2%.

Kehitys vuoden 2. puoliskolla

Iso kysymys on, tuleeko vuoden 2. puoliskosta yhtä näyttävä kuin heti valmistuvasta 1. puoliskosta.Tammikuun vaikutus on osakemarkkinoilla tuttu teoria, joka viittaa siihen, että tammikuun ja muun vuoden kehityksen välillä on tietty yhteys.Tämän teorian mukaan, jos osakemarkkinat, erityisesti S&P 500, nousevat tammikuussa, se todennäköisesti nousee loppuvuoden ajan.

On kuitenkin tärkeää huomata, että vaikka on olemassa historiallista tietoa, joka tukee tätä ilmiötä, ei ole takeita sen jatkumisesta tulevaisuudessa. Osakemarkkinoihin vaikuttavat monet tekijät, kuten talouskasvu, yritysten tulos, rahapolitiikka, poliittiset tapahtumat ja paljon muuta, joten sijoittamisessa on tärkeää omaksua kokonaisvaltainen lähestymistapa. Vaikka tammikuun barometri voi joskus olla indikaattori, se ei todellakaan ole erehtymätön.

Voittajat ja häviäjät

Intel Corp (0,9%), Merck & Co Inc (0,8%), Visa Inc (0,5%), johtivat voittajien listaa Dow Jones-indeksin yrityksissä, kun taas Cisco Systems Inc (-1,5%), Walgreens Boots Alliance Inc (-1,5%), Goldman Sachs Group Inc (-1,5%), päätyivät pohjalle.

Aasia

Suurimmat indeksit Aasiassa (NIKKEI, KOSPI, ASX 200, HANG SENG ja SHANGHAI) ovat laskeneet keskimäärin -0,2 prosenttia maanantaiaamuna. Aasiassa oli sekavaa aloitusta maanantaina, joten sieltä ei ole odotettavissa vetoapua. Sijoittajat eivät pelästyneet viikonlopun tapahtumia Venäjällä.

Geopoliittinen levottomuus ja öljyn hinta

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken totesi, että Venäjällä lauantaina tapahtunut kaaos, jossa presidentti Vladimir Putinia haastoi väkivaltainen kapina, jota johti Yevgeny Prigozhin, Putinin läheinen liittolainen ja Wagner-ryhmän johtaja, on paljastanut uusia “halkeamia” kansakunnassa. Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 74,14 dollaria barrelilta, mikä on 1,4 prosenttia enemmän kuin perjantaina. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 8,7 prosenttia samana aikana.

Monet olettivat viikonloppuna, että öljymarkkinat kiristyisivät maanantaina Venäjällä viikonloppuna tapahtuneiden tapahtumien jälkeen, mutta niin ei käynyt. Öljyn hinta on vain hieman noussut perjantain tasoista. Öljyn hintaan vaikuttavat usein geopoliittiset tapahtumat ja konfliktit, erityisesti kun niissä on mukana suuria öljyntuottajamaita, kuten Venäjä.

Valuutta ja korko

1 USD maksaa kirjoitushetkellä; 10,82 NOK, 10,7 SEK, 6,83 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 2 -ja 10-vuotisen korot Yhdysvalloissa ovat hhv. 4,73 ja 3,72 prosenttia.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Hannu
Hannu
26.06.2023 09:53

Missäs se luvattu kommentti Buffetin Japani ostoksista?

Atte
Atte
Vastaa  Hannu
26.06.2023 10:10

Joo, oli virheell.vielä tämänpäiväsessä aamukirjeessa. Japani-kommentti löytyy 20.6 artikkelista.