Siirry pääsisältöön

Powell sai Wall Streetin laskuun

Tämä on konekäännösNorjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tämän tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Laskua Wall Streetillä

USA:n johtavat indeksit (S&P 500, NASDAQ ja DJIA) laskivat keskimäärin -0,7 prosenttia eilen. Yhdysvaltain tiistain pörssilasku jatkui keskiviikkona, ja siihen vaikutti merkittävästi Fedin pääjohtaja Jerome Powellin “haukkamaiset” lausunnot. Nasdaq-indeksi johti laskua 1,2 prosentin pudotuksella, minkä jälkeen tulivat S&P 500 (-0,5%) ja Dow Jones Industrial Average (-0,3%).

Jerome Powellin haukkamaiset lausunnot ja inflaatiohuolet

Federal Reserve -pankin pääjohtaja Jerome Powell vahvisti eilen kongressissa pitämässään puheessa, että useampia koronnostoja on odotettavissa tulevaisuudessa inflaation hillitsemiseksi, joka on edelleen “hyvin yli” suositellun tason. Vaikka inflaatio on hieman tasaantunut, Powell korosti, että inflaation saaminen takaisin 2 prosentin tasolle on pitkä prosessi. Powell huomautti myös, että työmarkkinat ovat edelleen kireät, vaikka merkkejä tilanteen helpottumisesta onkin. Viralliset korkopäätökset tehdään tulevan datan ja kokouksesta toiseen perusteella, ei ennalta määrätyn kurssin mukaisesti.

Haukkamaisten lausuntojen vaikutus osakemarkkinoihin

Powellin kommentit olivat haukkamaisia, mikä tässä yhteydessä tarkoittaa, että hän suosii toimenpiteitä inflaation hillitsemiseksi, vaikka nämä toimenpiteet voisivatkin hidastaa talouskasvua. Osakemarkkinoilla haukkamaiset lausunnot ovat usein indikaattori mahdollisista koronnostoista. Tämä voi aiheuttaa volatiliteettia, koska korkeammat korot yleensä tekevät yritysten lainarahan saannista kalliimpaa, mikä voi rajoittaa niiden kasvua ja vähentää osakkeiden houkuttelevuutta verrattuna turvallisempiin sijoituksiin, kuten joukkovelkakirjalainoihin.

Voittajat ja häviäjät Dow Jones -indeksissä

UnitedHealth Group Inc (1,6%), Procter & Gamble Co (0,9%), Merck & Co Inc (0,8%), olivat parhaiten menestyneitä yrityksiä Dow Jones -indeksissä, kun taas Intel Corp (-6%), Salesforce Inc (-3,4%), Walgreens Boots Alliance Inc (-2,6%), päätyivät laskuun.

Aasian markkinat ja Fedin vaikutus

Aasian suurimmat indeksit (NIKKEI, KOSPI, ASX 200, HANG SENG ja SHANGHAI) ovat laskeneet keskimäärin 0,5 prosenttia torstai-aamuna. Aasian markkinat kokivat suurimmaksi osaksi nousua sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen Federal Reserve -pankin pääjohtaja, Jerome Powell, ennusti useita koronnostoja tälle vuodelle. Japanissa Nikkei 225 laski 0,3%. Etelä-Koreassa sen sijaan Kospi nousi 0,5%, kun taas Australian S&P/ASX 200 laski 1,6%. Hongkongin ja Kiinan mannermaan markkinat olivat kuitenkin suljettuina torstaina. Se, että useat pörssit alueella olivat suljettuina, tarkoittaa, että alueen kaupankäynti vähenee. Tämä voi johtaa markkinoiden likviditeetin alenemiseen, mikä voi mahdollisesti lisätä volatiliteettia.

Öljyn ja kaasun hinnat sekä valuuttakurssit

Öljyn (Brent Blend) hinta on nyt 76,66 dollaria tynnyriltä, alaspäin -0,1 prosenttia keskiviikon tasosta. Kaasun (Henry Hub Natural Gas) hinta on noussut 1,8 prosenttia samalla ajanjaksolla. 1 USD:n hinta kirjoitushetkellä on; 10,65 NOK, 10,66 SEK, 6,78 DKK ja 0,91 EUR, kun taas 2- ja 10-vuoden korot Yhdysvalloissa ovat vastaavasti 4,73 ja 3,73 prosenttia. Lähde: Infront.

Korkomarkkinan reaktio Powellin lausuntoihin

Korkomarkkina ei liikkunut paljoa Powellin lausuntojen jälkeen, mikä ehkä oli yllättävää. Siihen voi olla useita syitä.

Tekijät, jotka vaikuttavat korkomarkkinoiden liikkeisiin

Yksi mahdollinen selitys voi olla, että markkinat olivat jo ennakoinut nämä haukkamaiset kommentit ja siten hinnoitelleet potentiaaliset tulevat koronnostot. Kun odotukset kohtaavat todellisuuden, se usein johtaa vähäisiin muutoksiin markkinoilla. Toinen mahdollisuus voi olla, että markkinatoimijat keskittyvät muihin taloudellisiin indikaattoreihin tai maailmanpoliittisiin tapahtumiin, jotka ovat heidän nykyisten sijoituspäätöstensä kannalta tärkeämpiä. Tällaisissa tilanteissa keskuspankin pääjohtajan lausunnot saattavat jäädä alalleen tai niitä voidaan jopa sivuuttaa. Lopuksi, vaikka Powell vihjasi useita koronnostoja, hän ei antanut konkreettista aikataulua. Markkinat voivat siksi olla odottavalla kannalla ja toimia vasta kun ne saavat tarkempaa tietoa.

Norjan keskuspankin ja Englannin keskuspankin korkokokoukset

Norjan keskuspankki ja Englannin keskuspankki pitävät korkokokouksen tänään. Molempien odotetaan nostavan korkoa. Norjan keskuspankin rahapolitiikkakomitea päätti yksimielisesti nostaa ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksikköä 3,25 prosenttiin viime kokouksessaan. Komitean arvion mukaan näkymät ja riskien tasapaino tarkoittavat, että ohjauskorkoa todennäköisesti nostetaan jälleen kesäkuussa.

Korkojen nousun vaikutus markkinoihin

Tämä johtuu tarpeesta hillitä inflaatiota, joka on korkea ja selvästi yli 2 prosentin tavoitteen. Lisäksi, vaikka Norjan talouden kasvu on hidastunut, toiminta on korkealla tasolla ja työmarkkinat ovat tiukat. Koronnousu voi tehdä yritysten lainaamisesta kalliimpaa, mikä voi mahdollisesti vähentää niiden tuloja ja siten niiden osakearvoja. Lisäksi korkeammat korot voivat tehdä turvallisemmista sijoituksista, kuten valtion obligaatioista, houkuttelevampia suhteessa osakkeisiin, mikä voi saada jotkut sijoittajat myymään osakkeita ja ostamaan näitä turvallisempia sijoituksia sen sijaan. Molemmat nämä tekijät voivat mahdollisesti aiheuttaa painetta osakemarkkinoille.

Mahdolliset positiiviset vaikutukset osakemarkkinoihin

Mutta toisaalta, kun sijoittajat alkavat odottaa, että keskuspankit lopettavat pian koronnostot, tämä voi tuoda tukea osakemarkkinoille, sillä se luo uskoa siihen, että talouskasvu ei hidastu merkittävästi. Tämä voi olla erityisen tärkeää nykyisessä taloudellisessa ympäristössä, jossa inflaatiopaineet ovat korkeat ja kasvunäkymät ovat haastavat.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit