Siirry pääsisältöön

Miten vivutetun salkun voi pitää hajautettuna, kun mukana on kurssiraketti? 3 ratkaisua

Cut your losses and let your profits run. Sanonta on monelle tuttu, ja onhan siinä järkeä: Kasvavat yhtiöt kannattaa pitää salkussa ja huonosti kehittyvät raakata pois. Jos hyvin käy ja salkkuun löytyy kurssiraketti, niin yksittäisen osakkeen paino voi ajan myötä nousta merkittäväksi. Jos raketoivan yhtiön näkymät samalla säilyvät hyvinä, niin tällaista osaketta ei välttämättä kannata lähteä myymään, ainakaan vain siksi, että salkku pysyisi kivan näköisesti hajautettuna. Jos omaan salkkuun olisi sattunut löytymään Amazonia, Googlea tai Applea internetin alkuvuosina, niin olisiko tällaista positiota kannattanut vuosien saatossa höylätä pienemmäksi vain siksi, että salkku pysyy hajautettuna? Ei tietenkään – se olisi todennäköisesti ollut kallis virhe.

Mutta entä me vivuttajat, joiden pitää Superluoton sääntöjen mukaisesti pitää salkku hajautettuna korkokulujen minimoimiseksi? Olemmeko tuomittuja höyläämään voittajaosakkeita aina kovimpiin nousuihin? Tässä kolme tapaa ratkaista dilemma.

Ratkaisu 1: indeksirahasto(t) salkun perustana

Kuten Warren Buffettkin on todennut, indeksirahastot ovat useimmille paras tapa kartuttaa varallisuutta pitkällä aikavälillä. Vaikka olisit vannoutunut osakepoimija, matalakuluinen indeksirahasto voi toimia hyvänä perustana ja “tyynynä”, joka pehmittää laskua sitten, kun rakettiosakkeenkin tankista joskus ja ajoittain loppuu polttoaine. Jo yksi pörssinoteeraamaton rahasto helpottaa hajautusvaatimuksen täyttymistä, koska yksittäinen rahasto saa edustaa peräti 60 prosenttia salkun markkina arvosta vielä Kulta-tasollakin. Yksittäiselle osakkeelle/ETF:lle raja on 20 %.

Jos kuitenkin koet olevasi taitava osakepoimija, niin indeksirahastopositio ja sen kasvattaminen luovat itsessään melko ison vaihtoehtoiskustannuksen, joten…

Ratkaisu 2: uudet aluevaltaukset

Vivutetun salkun hajautettuna pitäminen tuo mukanaan älyllisen haasteen, jota vivuttomilla sijoittajilla ei ole: Välillä pitäisi löytää jotakin uutta ostettavaa, vaikka nykyisten omistusten kasvattaminen tuntuisi houkuttelevalta. Tähänkin ratkaisuun liittyy iso vaihtoehtoiskustannus, jos koet tuntevasi nykyiset omistuksesi läpikotaisin ja ne sattuvat näyttämään nyt poikkeuksellisen edullisilta. Toisaalta potentiaalisia kurssiraketteja on muuallakin, ja oman maailmankuvan avartaminen on aina kannattava sijoitus.

Useimmat kurssiraketit eivät ole osinko-osakkeita, koska kasvun ylläpitämiseen vaaditaan pääomia tulosriviltä. Vakaat osinko-osakkeet (esim. osinkoaristokraatit) voivat olla hyvä tapa hajauttaa, koska ne ovat luonteeltaan defensiivisiä ja lyhentävät samalla lainaa salkussa ajan myötä.

Ratkaisu 3: anna olla

Käsien päällä istuminen on taito sekin, ja aina ei kannata tehdä mitään vain tekemisen ilosta. Jos salkun hajautus välillä lipsahtaa esimerkiksi Kulta-tasolta Hopea-tasolle, niin lainan nimellinen korko nousee 0,99 %:sta 2,49 %:iin – mutta vain niiksi päiviksi, kun hajautusvaatimus ei täyty. Kurssiraketit nimensä mukaisesti tuppaavat tarjoamaan korkeita tuottoja, ja niin kauan kuin tuotot ylittävät kulut, on toiminta kannattavaa.

Kulujen minimointi etenkin pitkällä aikavälillä on erittäin järkevää, kuten talousasiantuntijamme Martin Paasi aina muistuttaa. Samalla kannattaa muistaa, että oman salkun raketteja ei ole syytä höylätä pienemmiksi puolentoista prosenttiyksikön lainakulusäästön vuoksi, jos jokainen höylätty rivi tarkoittaa moninkertaista määrää menetettyä tuottoa. Ja menetetty tuotto ei tässä tapauksessa koostu pelkästään siitä tuotosta jonka menetät, kun et enää omista rakettiosaketta, vaan myös realisoituvasta myyntivoittoverosta ja sen vaihtoehtoiskustannuksesta. Sekin osuus nimittäin kasvaa korkoa korolle koko omistusajan, kasvattaen omistuksesi kokonaisarvoa. (Sivuhuomiona, että vivuttaminen on yksi tapa hyödntää tätä “piilevää verovelkaa” ilman veroseuraamuksia, lainoitusarvon kautta.)

Yhteenvetona voisi siis sanoa, että kurssirakettien myymiseen kannattaa suhtautua kriittisesti, etenkin jos motiivina on salkun pitäminen hajautettuna. Jos päätät myydä omistuksia, on usein järkevämpää kiinnittää katse alisuoriutujiin kuin salkun kirkkaimpiin tähtiin.

Henri Isometsä
Kirjoittaja on vastuullisen vivuttamisen puolestapuhuja ja Nordnet Suomen Marketing Project Manager.

Tärkeää tietoa riskeistä

Luotolla sijoittamiseen liittyy merkittävä riski. Jos luotolla ostamiesi rahoitusvälineiden arvo laskee, olet edelleen velvollinen maksamaan takaisin koko luottopääoman sekä korko-osuuden. Kurssien lasku tai muutokset lainoitusasteissa voivat tarkoittaa sitä, että salkun lainoitusarvo laskee ja salkkuun syntyy ylilainoitustilanne. Tämä ei ole sallittua.

Jos salkkuun syntyy ylilainoitustilanne, sinun tulee korjata tilanne viipymättä. Muussa tapauksessa riskinä on muun muassa, että rahoitusvälineitäsi pakkomyydään. Pakkomyynti voi johtaa tappioihin, joiden suuruus voi ylittää alkuperäisen luoton määrän. Lue lisää riskeistä täältä.

Nordnetin kaupankäyntiluoton vuosikorko on lähtökohtaisesti 4,85 %. Kaupankäyntiluottoon on mahdollista liittää Superluotto-ominaisuus, jonka alhaisin Kulta-tason korko on 0,99 %.

* Esimerkki – kaupankäyntiluotto Superluoton Kulta-tason alennuksella:
– Nostetun luoton määrä: 10 000 EUR.
– Takaisinmaksuaika: 1 vuosi.
– Todellinen vuosikorko: 0,995 %.
– Perustamis- ja vuosikustannukset: 0 EUR.
– Takaisinmaksettava kokonaissumma näillä oletuksilla: 10 099,50 EUR.

Esimerkki – kaupankäyntiluotto ilman Superluotto-ominaisuutta (nimelliskorko 4,85 %):
– Nostetun luoton määrä: 10 000 EUR.
– Takaisinmaksuaika: 1 vuosi.
– Todellinen vuosikorko: 4,96 %.
– Perustamis- ja vuosikustannukset: 0 EUR.
– Takaisinmaksettava kokonaissumma näillä oletuksilla: 10 496 EUR.

Luottoa hakiessasi sinun tulee läpäistä tietämystesti.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit