Siirry pääsisältöön

Mikä on listautumisanti (IPO)?

Listautumisannissa (IPO) yritys tarjoaa osakkeitaan yleisön ostettavaksi, kun se listautuu ensikertaa pörssiin. Pörssilistaus tarjoaa yritykselle rahaa kasvua varten ja läpinäkyvyyttä yrityksen arvonmäärityksessä sekä esimerkiksi asiakashankinnassa. Sijoittajalle listautumisanti tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa ensimmäisten joukossa kiinnostaviin yrityksiin ja hyötymään kasvusta pörssitaipaleen alusta asti. Tutustu tarkasti yrityksen toimintaan ja annin yhteydessä jaettaviin materiaaleihin – niistä löydät kaikki tarvittavat tiedot.

Kuinka listautumisantiin osallistutaan?

Listautumisanneissa on pääjärjestäjä sekä merkintäpaikkoja, joissa antiin voi osallistua. Niissä listautumisanneissa, joissa Nordnet on mukana, merkinnän voi tehdä helposti suoraan oman salkun kautta (Salkku > Yhtiötapahtumat > Listautumisannit). Yksityishenkilöt voivat osallistua yleisöanteihin klikkaamalla kohtaa Vastaa (ks. kuva alla).

listautumisanti

Kun annat vastauksen listautumisantiin, päätät kuinka monta osaketta haluat merkitä. Listautumisanneissa on usein asetettu minimimerkintämäärä. Sinulla tulee olla salkussa merkintähetkellä merkintääsi vastaava määrä käteistä. Ne veloitetaan salkusta vuorokauden kuluessa ja osakkeet näet salkussasi merkintäajan päätyttyä.

Listautumisanti voidaan ylimerkitä, jos osakkeita merkitään yli annissa tarjottu määrä. Se johtaa yleensä tilanteeseen, jossa jokainen saa vain osan merkitsemiensä osakkeiden määrästä. Niiden osakkeiden osalta, joita et saa merkittyä, rahat palautetaan Nordnet-tilillesi.

Tuottoja listautumisanneista

Tutkimukset osoittavat, että listautumisanneissa osakkeita saa ostettua keskimäärin edullisemmin kuin suoraan pörssistä. Kauppalehti (6.10.2017) selvitti 31 suomalaisen yrityksen listautumisessa saadut “pikavoitot”, eli merkintähinnan ja listautumispäivän päätöskurssin eron. Tuotto ensimmäisen päivän päätteeksi oli keskimäärin 3,6 %, parhaimmillaan 29 % (Fondia) ja 45 % (Vincit). Ylimerkityissä anneissa pikavoitot ovat selkeästi suuremmat, lähes 14 %.

Seuraa käynnissä olevia listautumisanteja osoitteessa nordnet.fi.

Katso myös muut listautumisanteja koskevat kirjoitukset

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit