Siirry pääsisältöön

Osinkojen verotus – osingot arvo-osuustilille vai osakesäästötilille?

Osinkosijoittaminen on ollut jo pitkään suomalaisten suosiossa. Siinä osakkeen osinkotuottoa ja osingon kasvutahtia painotetaan sijoitusanalyysissä ja pyritään rakentamaan vahvaa kassavirtaa tuottava salkku. Kaikille ei kuitenkaan ole täysin selvää, kannattaako osinko-osakkeet ostaa arvo-osuustilille (AOT) vai osakesäästötilille (OST). Osinkojen verotus nimittäin eroaa merkittävästi näiden kahden tilityypin välillä ja tilivalinnalla on vaikutusta pitkälle tulevaisuuteen.

Pitkäjänteiselle osinkosijoittajalle osakesäästötili antaa avaimet korkoa korolle -vaikutuksen täysimääräiseen hyödyntämiseen, mutta lyhyellä aikavälillä osinkoverotus suosii arvo-osuustilisijoittajaa. Kokosimme tähän kirjoitukseen seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon osinko-osakkeita ostettaessa.

Osinkojen verotus eri tilityyppien välillä

Osinkojen verotus arvo-osuustilien ja osakesäästötilien välillä poikkeaa seuraavasti:

 • Arvo-osuustili: 85 % osingoista veronalaista tuloa, jota verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaisesti.
 • Osakesäästötili: Tilin sisällä osinkoja ei veroteta, mutta kaikki arvonnousu verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaisesti varoja tililtä nostettaessa.

Kun pääomatulojen verokanta on 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja 34 % rajan ylittävältä osalta, muodostuu osinkojen veroasteeksi arvo-osuustilillä joko 25,5 % tai 28,9 %. Osakesäästötilillä osinkojen veroasteeksi muodostuu 30 % tai 34 % tililtä varoja nostettaessa tai tiliä lopetettaessa.

Osingot verottomasti osakesäästötilille

Vaikka osinkojen verotus osakesäästötilillä onkin kireämpää kuin arvo-osuustilillä, kääntyy tilanne pitkällä aikavälillä osakesäästötilin eduksi. Osakesäästötilin sisällä osinkoja ei veroteta, joten korkoa korolle -efekti pääsee oikeuksiinsa, kun osinko päätyy kokonaisuudessaan kerryttämään uutta tuottoa. Muutamien vuosien sijoitushorisontilla osinko-osakkeet kannattaa pitää arvo-osuustilillä, mutta osakesäästötili vie voiton pidemmällä aikavälillä.

Poikkeuksena ulkomaisten osinkojen verotus

Ulkomaisten osinkojen kohdalla tilanne muuttuu hieman, sillä osingoista peritään yhtiön kotimaan lähdevero (yleensä 15 %). Tavallisella arvo-osuustilillä Suomen osinkoveroprosentin ylittävät lähdeverot pääsääntöisesti huomioidaan ja hyvitetään kotimaan verotuksessa, mutta osakesäästötilille ostettujen osakkeiden kohdalla lähdeveroa ei hyvitetä vastaavasti. Liikaa perittyjä lähdeveroja voi hakea takaisin yhtiön kotimaasta, mutta tämä jää sijoittajan itsensä vastuulle. Takaisinmaksettuja lähdeveroja myös verotetaan osakesäästötililtä nostettuna tuottona, eli niistä peritään pääomatulovero. Lue lisää ulkomaisten osinkojen lähdeverosta täältä.

Osingot arvo-osuustilille vai osakesäästötilille?

Sopivan tilityypin valinta riippuu niin sijoitushorisontista kuin sijoitusstrategiastakin, mutta alla olevaan taulukkoon on koottu muutamia karkeita nyrkkisääntöjä, joiden avulla voit maksimoida osingoista saatavan hyödyn.

Miten sijoitat?Arvo-osuustiliOsakesäästötili
Sijoitushorisontti alle 5 vuottax
Pitkä sijoitushorisonttix
Suomalaiset osinko-osakkeetx
Ulkomaalaiset osinko-osakkeetx
Sijoitat osingot uudelleenx
Et sijoita osinkoja uudelleenx
Haluat hyödyntää osakkeita heti tai ehkä myöhemmin luoton vakuutenax

Muistathan, että osakesäästötilille siirrettyjä varoja voi sijoittaa vain kotimaisiin ja ulkomaisiin pörssiosakkeisiin. Osakesäästötilille ei siis voi ostaa esimerkiksi listaamattomien yrityksien osakkeita, noteeraamattomia rahasto-osuuksia, ETF:iä tai pörssilistattuja tuotteita (ETP). Katso tästä tarkemmat tiedot sallituista sijoituskohteista.

Lue myös: Hankintameno-olettaman puuttuminen ei pilaa osakesäästötiliä – katso laskelma

Osinkoideoita Helsingin pörssistä

Suomesta ei aivan Coca-Colan tai Johnson & Johnsonin kaltaisia osinkoaristokraatteja löydy, mutta varsin kelvollisia osinkotuottoja on tarjolla useammankin yhtiön toimesta. Löydät täältä kattavan listan korkeimman osinkotuoton osakkeista Helsingin pörssissä. Huomioi, että jos yhtiö ei ole julkistanut tänä vuonna jaettavaa osinkoa (tai jos julkistus on aivan tuore), niin osinkotuotto lasketaan edellisen vuoden osingon mukaan. Tarkista osingonmaksu aina yhtiön omilta sijoittajasivuilta ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Katso Nordnetin osinkokalenteri

Osakesäästötili ei vaikuta opintotukeen

Oletko opiskelija? Hyviä uutisia. Osakesäästötili ei vaikuta opintotukeen, mikäli tililtä ei nosteta rahaa, joten myöskään osakesäästötilille maksettavat osingot eivät aiheuta seuraamuksia opiskelijan opintotukeen. Ohessa Kelan linjaus:

“Osakesäästötili vaikuttaa opintotukeen vain, jos tili on voitolla ja sieltä nostetaan rahaa. Opiskelija voi vaikuttaa voittojen nostamisen ajankohdalla siihen, minkä vuoden verotukseen sijoitustuotot tulevat. Jos osakesäästötili on tappiolla, tililtä nostettu raha ei vaikuta opintotukeen. Menettely poikkeaa muista etuuksista siksi, että opintotuen tulovalvonnassa otetaan huomioon verotuspäätöksen mukaiset veronalaiset ansio- ja pääomatulot.”

Muistathan aina tarkistaa ajankohtaisen informaation eri sijoitusmuotojen vaikutuksista etuuksin Kelan sivuilta ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

9 comments

 • “Arvo-osuustili: 85 % osingoista veronalaista tuloa, jota verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaisesti.”

  Onko verotuksessa pääomatuloa koskevat tappiot vähennettävissä Arvo-osuustilin osinkotuloista?

  Entä Osakesäästötilillä kun rahaa nostetaan voitolliselta tililtä?

  • Pörssiyhtiö toimittaa maksamistaan osingoista automaattisesti 25,5 % ennakonpidätyksen. Samoin osakesäästötililtä varoja nostettaessa pankki toimittaa varojen nostohetkellä tuoton osuudesta 30 % ennakonpidätyksen.

   • Entä jos on muuttanut ulkomaille niin että on uuteen maahan verovelvollinen. mihin maahan kyseiset verot menee?

    • Jos asut ulkomailla ja saat Suomesta osinkoja, niiden verotus määräytyy yleensä Suomen ja asuinvaltiosi välillä tehdyn verosopimuksen perusteella. Suomi voi yleensä verosopimuksen mukaan verottaa osinkotulosi tietyn prosentin (esimerkiksi 15 %) mukaan. Suosittelen tutustumaan tarkemmin Verottajan ohjeisiin täällä.

 • Tekstissä ei ole huomioitu laisinkaan osakkeiden myyntiä tulevaisuudessa. Hankintameno-olettamaa ei saa osakesäästötilillä hyödynnettyä.