Siirry pääsisältöön

Inan, 23, tavoitteena on taloudellinen riippumattomuus 35-vuotiaana

Shareville-käyttäjä Inaa tavoittelee taloudellista riippumattomuutta 35-vuotiaana. Millä keinoin Ina pyrkii saavuttamaan tavoitteensa? Millaisia sijoituskohteita Inan salkusta löytyy? Otimme selvää!

Huom: artikkeli on julkaistu 4.3.2021.

Moi Ina! Kerro hieman taustoja itsestäsi – kuka olet, mistä tulet ja mitä teet?

Olen Ina Mattila, 23-vuotias yrittäjä ja innokas osakesijoittaja Kokkolasta. Työkseni olen talous-/toimistosihteeri ja toimin kahden yhdistyksen kirjanpitäjänä. Pyöritän myös sivutoimisesti omaa ohjelmistoalan yritystä.

Tällä hetkellä opiskelen monimuotona ja tarkoituksena olisi vielä joku päivä valmistua tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi!

Rakastan matkustamista, ja onneksi sainkin tehtyä useamman kuukauden reppureissun Aasiassa juuri ennen koronaa. Nyt tämä harrastus on tottakai tauolla ja olenkin saanut keskittyä sijoittamiseen (ja ehkä myös vähän tulevaisuuden reissujen suunnitteluun).

Milloin aloitit sijoittamisen ja mikä innoitti sinut aloittamaan?

En tiedä miksi, mutta olin jo pienenä hyvin kiinnostunut taloudesta ja rahasta. Unelma-ammatiksi listasin aina ensimmäisenä miljonäärin. Vieläkin salaa mielessäni haluaisin vastata noin, mutta taloudellinen riippumattomuus on ehkä se sosiaalisesti hyväksytympi vastaus tähän.

13-vuotiaana aloin pitää kirjaa tuloistani ja menoistani. Minulta löytyy vieläkin 10 vuoden ajalta jokaiselta kuukaudelta menot ja tulot eriteltyinä. Viikkorahat ja leffaliput ovat vain vaihtuneet osinkoihin ja lainanlyhennyksiin, mutta samalla innolla kirjaan näitä vieläkin ylös.

Varsinaisen sijoittamisen aloitin 14-vuotiaana, kun ostin ensimmäisillä kesätyörahoillani rahastoja, silloin tietysti vanhempieni avustuksella. Olen saanut seurata vierestä heidän liiketoimiaan ja he ovat ottaneet minua mukaan koulutuksiin ja seminaareihin. Iso kiitos heille siitä, sillä uskon sillä olleen iso merkitys tulevaisuuteen.

Rahastot vaihtuivat osakkeisiin täysi-ikäisenä ja täytettyäni 20 ostin ensimmäisen asuntoni ja pian sen jälkeen toisen.

Millainen on sijoitusstrategiasi? Miten kuvailisit itseäsi sijoittajana?

Mukautan strategiaa toimintaympäristöön, sillä se vaihtelee osakekohtaisesti ja markkinatilanteen mukaan. Osa on pidemmässä salkussa ja joillakin stopparit myymässä heti, kun tavoitehinta saavutetaan.

Varsinkin nyt vuoden sisällä salkkuun on valikoitunut pääasiassa kasvuosakkeita, joille olen asettanut selkeät tavoitehinnat.

Sijoitusteni pääpaino on tällä hetkellä Pohjois-Amerikan ja Pohjoismaiden pörsseissä. Suurimmat omistukset löytyvät tällä hetkellä IT- ja teknologiasektorilta.

Koska omistukseni vaihtelevat, niin tekevät myös päätöksentekoon vaikuttavat tekijät. Tutkin fundaa, mutta käytän myös paljon teknistä analyysiä sijoituspäätösteni tukena. Monesti tutkin ja analysoin potentiaalisia ostokohteita ja kun näen hyvän ostopaikan, hyppään mukaan.

Tässä apuna ovat yhtiöiden raportit ja erilaiset sijoitusyhteisöt. Suomalaisista sivuista Inderes taitaa olla tällä hetkellä se, missä eniten surffaan kahvitauoilla.

Vaikka ostaisin osaketta pidempään holdiin, pyrin silti seuraamaan sen toimintaa aktiivisesti ja tarpeen tullen tekemään suunnitelmaan muutoksia. Mitään kivenhakattua valmista suunnitelmaa harvoin teen.

Osakkeiden lisäksi asuntoja löytyy kaksi ja tarkoituksena olisi hankkia vielä kolmas sijoitusasunto nyt alkuvuodesta. Haluan kuitenkin pitää pääpainon jatkossakin osakkeissa.

Tavoitteenani on taloudellinen riippumattomuus 35-vuotiaana. Yllätyinkin positiivisesti, kun sain jopa laskettua tämän realistisesti mahdolliseksi!

Sharevillen perusteella olet ostanut osakesäästötilillesi mm. TietoEVRYä ja Siili Solutionsia. Kerro hieman kriteereistä sijoituspäätöstesi takana.

TietoEVRYn vahvistuneet kysyntäfundamentit ja historiallisesti vakaa suorittaminen suhteessa sen hetkiseen hintaan tarjosi houkuttelevan ostopaikan. Siilin arvostuskertoimet taas olivat vähintään 20 % muiden kasvavien IT-palvelusektorin yhtiöiden alapuolella. Molempien yhtiöiden tavoitehinnatkin ovat nyt asettuneet lupaavalle tasolle.

Näin sekä TietoEVRYn että Siilin kohdalla, että kannattavuuden positiivinen trendi jatkunee, vaikka maailmantilanne pysyisi tällaisenaan vielä jonkin aikaa.

Samalta sektorilta myös Digia oli aiemmin viime vuonna salkussa, mutta sen myin aivan liian aikasin.

Mikä on pahin sijoitusmokasi? Entä suurin onnistumisesi?

Huh, kai tähänkin pitää kehdata vastata, vaikka varmaan useamman aloittelijan moka onkin; ensimmäiset kauppani olivat todella pienillä summilla, jolloin pelkästään kaupankäyntikulut haukkasivat ison siivun voitoista. Yksittäisistä osakkeista Gulfport Energy Co on ollut myös täysi farssi omalta osaltani.

Onnistumisista päällimmäisenä nousee mieleen päivätreideillä tehdyt äkkivoitot, vaikka todellisuudessa onnistuminen kohdallani onkin ehdottomasti aikaisin aloittaminen, opiskelu ja kärsivällinen sijoittaminen.

Vinkkisi muille sijoittajille?

Opiskele ja lue itse. Netistä löytää paljon laadukkaita analyysejä, mutta välillä myös täysin yliampuvia spekulaatioita, joiden todellisuudella ei välttämättä ole mitään perää. Tee päätös itse, äläkä osta sopulina pelkästään sen takia kun muutkin ostavat.

Kiitos haastattelusta Ina ja menestystä sijoituksiin!

Ina Mattila
Ina Mattila

Olen osake- ja asuntosijoittaja. Onnellisuuden maksimoinnin tavoittelussa minulla on yksi varsin kunnianhimoinen tavoite: Taloudellinen riippumattomuus 35-vuotiaana.

Katso myös:

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
10 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
11.03.2021 23:04

Hieno innostava asenne! Mahtavaa kun luottaa omiin taitoihin ja se näkyy menestyksessä. Toivottavasti saavutat tavoitteesi! Tsemppiä ja jatka samaan malliin.

Nimetön
Nimetön
09.03.2021 17:14

Kommentit melkein tasoa ylilauta. Okei lähempänä vauva.fi.

Nimetön
Nimetön
09.03.2021 13:04

Voi voi voi… On piiiitkä koulu vielä edessä näköjään. Kävin läpi sun sijoitukset ja taustat yrityksistä perheessäsi.

Tässä sijoitusneuvo mitä kannattaa kuunnella. Laita kannettava nyt sivuun ja panosta siihen opiskeluun.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.03.2021 16:49

Naurahdin ääneen. Urpo.

Nimetön
Nimetön
06.03.2021 09:05

Hienoa samaistuttavaa kokoomuspöhinää.
Kuka vaan voi menestyä, kun ostaa vanhempien rahoilla pari sijoituskämppää.
Saa vaan syyttää itseään, jos ei viitsi yrittää 😅

Ainii. Mun perhe menetti kaiken lamassa, mutta kai sekin on vaan omasta viitsimisestä kiinni 🤷🏼‍♀️

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.03.2021 12:37

“Varsinaisen sijoittamisen aloitin 14-vuotiaana, kun ostin ensimmäisillä kesätyörahoillani rahastoja–
Rahastot vaihtuivat osakkeisiin täysi-ikäisenä ja täytettyäni 20 ostin ensimmäisen asuntoni ja pian sen jälkeen toisen.”

En millään löydä tekstistä tuota kohtaa, jossa mainitaan vanhempien maksaneen asunnot. Ajatella, että itse omalla toiminnallaan voi vaikuttaa niin nykyhetkeen kuin tulevaisuuteenkin. Asenne on osa menestymistä. Toivottavasti pääset irti menneisyyden menetyksistä ja voit suunnata toiveet tulevaan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.03.2021 16:54

Ei niitä sijoituksia vanhempien rahoilla pidäkkään tehdä. Toivottavasti pääset siittä lamasta yli.

Nimetön
Nimetön
04.03.2021 14:58

Huutista 20v ostaa kaks omaa asuntoa babba betalar xDd

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.03.2021 16:53

Jokainen voi tehdä laskutoimitukset itse ja ihmetellä, että sehän voi jopa olla mahdollista.
Kunhan ei törsää rahojansa karkkeihin ja minecraftiin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.03.2021 19:34

Voipi hyvin olla, että vanhempien rahaa on mukana. Olennaisempaa lienee kuitenkin, että vanhemmat ovat opettaneet järkevään taloudenpitoon. Lisäksi ei voi väheksyä sitä, etteikö olisi helpompaa lähteä sijoittamaan riskillä osakemarkkinoille, jos rahat eivät ole tiukilla ja/tai vanhemmat antaneet puskuria.

Taloudellista riippumattomuutta tai merkittävää omaisuutta kuitenkaan harva hankkii pelkillä vanhempien rahoilla. Tämä on kaikille mahdollista, jos vain asenteen ja opit saa tarpeeksi aikaisessa vaiheessa kohdilleen.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki