Siirry pääsisältöön

Arvoyhtiöissä nyt oston paikka – mistä päättelet näin, Taalerin Mika Heikkilä?

Miten koronapandemia on vaikuttanut arvosijoittajan työhön? Väität, että arvoyhtiöissä on nyt oston paikka – mistä päättelet näin? Entä miksi arvoyhtiöihin kannattaisi sijoittaa juuri Taaleri Arvo Markka -rahaston kautta? Kysyimme näitä Taalerin salkunhoitaja Mika Heikkilältä.

Miten koronapandemia on vaikuttanut arvosijoittajan työhön, Taalerin salkunhoitaja Mika Heikkilä?

Kuten kaikkien sijoittajien, myös arvosijoittajien on pitänyt laittaa keväällä vatsahapot testiin ja kysyä itseltään millainen sijoittaja on ja mikä on sijoitushorisontti. Ennen koronaa näytti jo siltä, että tästä vuodesta tulisi erittäin hyvä talouskasvumielessä. Investoinnit olivat lähtemässä laajemmin liikkeelle ja taloudellinen toimeliaisuus oli nousussa. Koronapandemia katkaisi tämän hyvän kehityksen keväällä.

Sen jälkeen piti arvioida, onko salkussa halpoja yhtiöitä, jotka kuitenkin suoraan kärsivät tästä tilanteesta niin paljon, että niissä olevat rahat kannattaa käyttää jossain muualla. Näin toimimme esimerkiksi Nohon ja Finnairin kohdalla, jotka myimme keväällä pois ja tilalle ostimme esimerkiksi Bittiumia, Ahlstrom-Munksjöta ja Altiaa. Näillä kaikilla oli joko suhteellisen defensiivinen liiketoiminta suhteessa koronaan tai ne jopa osin hyötyivät koronasta. Kuitenkin noudatimme näissäkin arvosijoittajan periaatteita eli katsoimme arvostusta emmekä halunneet maksaa todella kovaa hintaa tulevaisuuden odotuksista, kuten pitää maksaa tällä hetkellä tietyistä hyvin menneistä kasvuyhtiöistä.

Koronapandemia yllätyksineen on osoittanut, että osakesijoittajan on pakko hyväksyä yllättävätkin riskit, mitä markkinoilla tapahtuu ja rakentaa sijoitusstrategiansa sen mukaisesti. Jos on systemaattinen tapa toimia, sijoitusprosessin manuaali, se antaa salkunhoitajalle ja sijoittajalle selkänojaa ja sielunrauhaa todella yllättävissäkin markkinatilanteissa. Tärkeää on, että riskit ovat hallinnassa, sijoitushorisontti on mietitty etukäteen ja että on ylipäätään sijoitusstrategia, niin silloin voi reagoida muutoksiin mahdollisimman rationaalisesti ja mahdollisimman vähän pelkästään tunteella. Näin systemaattinen arvosijoittaja toimii ja toimi myös koronan keskellä.

Yhtenä käytännön muutoksena voin vielä mainita sen, että yhtiötapaamiset ja ajatustenvaihto yhteistyökumppaneiden kanssa on siirtynyt kokonaisuudessaan Teamsiin ja vastaaviin formaatteihin. Monin paikoin pääsy yhtiöiden juttusille on jopa parantunut, koska niin yhtiöt kuin yhteistyökumppanit toimivat erittäin aktiivisesti sijoittajapuheluiden järjestämisessä.

Väität, että arvoyhtiöissä on nyt oston paikka. Mistä päättelet näin?

Osakemarkkinoilla on jo pitkään jatkunut trendi, jossa sijoittajat ovat maksaneet vähän tulosta heiluttavista yhtiöistä arvostuksesta välittämättä lähes mitä tahansa eli ns. laatuyhtiöt ovat nousseet yhä korkeampiin arvostuksiin myös tänä vuonna. Samoin negatiivisten korkojen maailmassa rakenteellisesta ja orgaanisesta kasvusta ollaan valmiita maksamaan todella kovia arvostuksia. Samaan aikaan sijoittajat ovat hylkineet joukolla suhdanneherkkiä, hitaan kasvun yhtiöitä, joiden arvostus on laskenut tänä vuonna vielä lisää verrattuna paljon kallistuneisiin kasvuosakkeisiin. Pitkällä aikavälillä markkinoilla on taipumus (ainakin historiassa) keskiarvoistua ja nyt kun suuri osa sijoittajista on hylännyt arvo-osakkeet, juuri sieltä on mahdollisuus löytää helmiä halvalla.

Ei ole sattumaa, että esimerkiksi tänä syksynä tehdyt isot yritysjärjestelyt tehdään juuri arvo-osakkeilla. Ahlström-Munksjön ostotarjous, Altia-Arcus -fuusio ja Cargotec-Konecranes -fuusio ovat kaikki arvo-osakekentästä. Näille yhtiöille on haettu todellista arvoa yritysjärjestelyiden kautta, kun pörssi ei ole omistajien mielestä sitä yhtiöille antanut. Eli mikäli sijoittajien kiinnostus alhaisten korkojen maailmassa keskittyy vain kasvuosakkeisiin, jää arvoyhtiöille arvonluonnin mahdollisuudeksi yritysjärjestelyt, koska näitä yhtiöitä pitkän aikavälin sijoittaja saa nyt halvalla pörssistä.

Usein osakemarkkinoita katsotaan kokonaisuutena ja keskustelu kohdistuu siihen, että ollaanko osakemarkkinoilla ollenkaan mukana vai ei. Silloin jää huomaamatta, että tällä hetkellä osakemarkkinoilla on todellakin arvostukseltaan kahden kerroksen väkeä. Kasvuyhtiöt arvostetaan todella korkealle tulevan kasvun osalta ja samalla näiden painoarvo on kasvanut merkittävästi eri indekseissä, joka itsessään on vielä lisää ruokkinut kasvuyhtiöiden arvostusta. Samaan aikaan pörssissä on koko joukko ihan hyviä yhtiöitä, joiden pääoman tuotto on kohtuullinen, mutta joko tuloksen heilunta historiassa pelottaa sijoittajia tai sitten kasvunäkymät eivät ole kovin ruusuiset. Näiden yhtiöiden osakkeiden arvostuksissa se todella näkyy. Ajatus, että hidas kasvu tai epävarmat näkymät eivät näkyisi yhtiöiden kursseissa ei pidä paikkansa. Totta kai se näkyy ja minusta tällä hetkellä jopa liiallisena pessimistisyytenä arvo-osakkeiden osalta. Eli osakemarkkinoiden sisällä voi muodostaa hyvinkin erilaisia salkkuja riippumatta siitä, mikä koko markkinan arvostustaso on.

Arvosijoittaja on tällä hetkellä pois muodista ja toimii jonkin verran markkinoiden toisinajatelijana ja hyvä niin, konsensusmielipiteellä ei indeksejä voiteta. Sen takia arvo-osakkeita on hyvä hankkia salkkuun nyt, kun ne eivät sijoittajamassoille kelpaa ja se näkyy niiden arvostuksissa. Arvostuksella on edelleen väliä sijoitustoiminnassa, ei pelkästään sillä, että ostaa hyvää yhtiötä mihin hintaan tahansa.

Miksi arvoyhtiöihin kannattaisi sijoittaa juuri Taaleri Arvo Markka -rahaston kautta?

Kuten on hyvin viime vuosina nähty, pelkästään halvalla ostaminen ei ole kaikkien yhtiöiden osalta toiminut. Tarvitaan siis osta, seuraa ja reagoi -strategiaa. Taaleri Arvo Markka on sijoittanut Suomen osakemarkkinoille arvotyylillä yli 10 vuotta – siitä huolimatta, ettei se ole ollut kovin muodikasta. Samalla siitä onkin tullut ainoa Suomeen sijoittava rahasto, joka sijoittaa arvostrategialla. Sen salkunhoitajalla on pisin kokemus suomalaisessa rahastomaailmassa tällä tyylillä sijoittamisesta. Emme ole muuttaneet strategiaa tuulen mukana, vaan täydentäneet sitä vuosien saatossa tunnuslukujen ja muutamien laadullisten mittareiden osalta, kuten kassavirran ja vastuullisuuden osalta, mutta perusta on säilynyt samana. Ostamme salkkuun halpoja yrityksiä ja myymme, kun niihin alkaa muodostua paljon odotusarvoa tulevaisuudesta, joka näkyy myös hinnassa.

Tämä salkun sisällön jatkuva päivittäminen (ei jatkuva kaupankäynti) pitää meidät aktiivisina yritystapaamisissa ja kaikki tämä jalkatyö tulee rahastoon sijoittavalle automaattisesti. Yksittäisten osakkeiden ostaminen ja omistaminen on kivaa ja mukavaa puuhaa ja siinä mielessä mitä kannatettavin harrastus. Mutta on paljon ihmisiä, joilla on rahaa pankkitileillä (tällä hetkellä meillä on Suomessa noin 100 miljardia pankkitileillä nollatuotolla). Monet eivät tiedä sijoittamisesta, eivät halua tai eivät yksinkertaisesti ole kiinnostuneita yksittäisten osakkeiden seuraamisesta. Eivät he jaksa paneutua osavuosikatsauksiin tai pörssitiedotteisiin. Heitä varten on ammattimaisesti ja selkeällä sijoitusstrategialla hoidettu osakerahasto, joka EI sijoita samalla tavalla kuin indeksi. Ihmisille, joista osa tuntee ihmettelevänsä tiettyjen osakkeiden tähtitieteellisiä arvostuksia, on nyt tarjolla myös maltillisesti hinnoiteltuihin osakkeisiin sijoittava rahasto, Taaleri Arvo Markka.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

YhteistyökumppaniKumppani
Yhteistyökumppaniemme kirjoituksia

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit