Tervetuloa asiakaspalveluun

Täältä löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. Jos et löydä etsimääsi, ota meihin yhteyttä.

020 198 5898 Asiakaspalvelu ma-pe 9.00-18.30 Meklarit ma-pe 9.00-19.00

Asiakaspalvelu / Kaupankäynti ja arvopaperit

Sijoittaminen ulkomaisiin pörsseihin

Nordnetin verkkopalvelun kautta voit sijoittaa seuraaviin ulkomaisiin pörsseihin:

  • Ruotsi
  • Norja
  • Tanska
  • Saksa (Xetra)
  • Yhdysvallat
  • Kanada (Toronto Stock Exchange)

Puhelimitse Nordnetin meklareiden kautta voit sijoittaa myös seuraaviin pörsseihin:

  • Lontoo* (poislukien AIM ja IOB listat)
  • Euronext (Ranska**, Hollanti, Portugali, Belgia)
  • Xetra (ne jotka eivät onnistu verkossa)
  • Yhdysvaltojen OTC-markkinat (ostaminen ei mahdollista Grey Market- ja Caveat Emptor -listoilta. Ostot onnistuvat vain QX ja QB -merkinnöin Otcmarkets.comlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan -sivustolla merkityiltä markkinoilta sekä OTC Pink -listalta. Osakkeen kohdalla tulee lukea "Penny Stock Exempt" ja osakkeen arvon on oltava vähintään $0,01.)


Puhelimitse tehdyistä kaupoista veloitetaan 10 euron puhelinlisä. Muussa kuin euromääräisissä kaupoissa tehdään valuutanvaihto. Lisätietoa löydät kohdasta valuutanvaihto.

*Lontoon pörssissä tehdyistä kaupoista veloitetaan 0,50 % leimavero. Nordnet suorittaa valuutanvaihdon automaattisesti.
**Tiettyjen Ranskalaisten osakkeiden ostoista veloitetaan rahoitustransaktiovero 0,30 %.

Mahdollisuudet, kulut ja riskit

Ostamalla ulkomaisia arvopapereita voit hajauttaa salkkusi maantieteellistä riskiä verrattuna siihen, että omistaisit vain suomalaisia arvopapereita. Voit hyötyä uusien markkinoiden, toimialojen ja valuuttojen kehityksestä.

Kansainväliseen kaupankäyntiin voi liittyä kuluja ja riskejä, jotka on hyvä tiedostaa. Kerromme niistä lisää tässä.

Valuuttariski

Käydessäsi kauppaa ulkomaisilla arvopapereilla otat valuuttariskin. Sekä osakekurssin että valuuttakurssien heilahtelu suhteessa omaan valuuttaasi vaikuttavat omistamiesi arvopaperien markkina-arvoon. Et välttämättä saa tuottoa, vaikka arvopaperin arvo nousee.

Talletustodistusten hallinnointipalkkio

Talletustodistukset (ADR & GDR) ovat arvopapereita, joilla käydään kauppaa jollain toisella markkinapaikalla kuin mikä on yhtiön varsinainen kotimarkkina. Hallinnointipalkkioita voidaan veloittaa salkusta talletustodistusten omistuksiin liittyen, ja ne veloitetaan yleensä osingonmaksun yhteydessä. Hinnastostamme löytyy lisätietoa ADR- ja GDR-maksuista. Tarkat maksutiedot voi selvittää kunkin markkinapaikan alisäilyttäjältä.

Leimavero eli Stamp Duty

Ostaessasi tiettyjä arvopapereita Iso-Britanniasta tai Ranskasta sinun tulee maksaa leimavero, jota kutsutaan myös nimellä ”Stamp Duty”. Veron määrä lasketaan prosenttiosuutena ostoon käytetystä summasta. Näet tarkempaa tietoa verosta hinnastostamme.

Hinnastoon

Valuutanvaihto

Nordnetissä voit vaihtaa valuuttaa kahdella tavalla – joko teet valuutanvaihdon itse valuuttatilin kautta, tai vaihtoehtoisesti me toteutamme valuutanvaihdon puolestasi automaattisesti. Automaattinen valuutanvaihto tapahtuu silloin, kun sinulla ei ole valuuttatiliä aktiivisena.

Voit avata valuuttatilejä itse salkkuusi sisäänkirjautuneena. Valuuttatilit voivat olla jo aktivoituja puolestasi riippuen siitä, milloin avasit asiakkuutesi Nordnetiin. Menemällä Salkku > Valuuttatilit -sivulle, näet onko sinulla aktiivisia valuuttatilejä. Samalla sivulla voit myös aktivoida uusia valuuttatilejä tai sulkea niitä.

Automaattinen valuutanvaihto

Kun teemme automaattisen valuutanvaihdon, ostokurssi ja myyntikurssi eroavat 0,25 prosentilla nordnet.fi-sivustolla näkemästäsi alustavasta kurssista*. Jos esimerkiksi ostat osakkeita 1 000 eurolla ja yksi euro vastaa 10 Ruotsin kruunua, maksat 10 025 kruunua ostostasi. Jos myyt osakkeita 1 000 eurolla, saat myynnistä 9 975 kruunua.

Laskelmasta näet, millä kurssilla valuutanvaihto toteutettiin.

*Valuuttakurssi, jonka näet nordnet.fi-sivulla, on hiukan tarkempi kuin varsinainen valuutanvaihdon toteutuskurssi, eroa saattaa olla muutama sadasosa.

Valuutanvaihto valuuttatilillä

Jos sinulla on valuuttatilejä aktiivisena, voit tehdä valuutanvaihdon itse. Tällöin valuutanvaihtokurssisi eroaa 0,075 prosentilla siitä kurssista, jonka me saamme toimittajaltamme. Voit jättää valuutanvaihtotoimeksiantoja milloin tahansa, mutta ne totetutetaan kolme kertaa pankkipäivässä: klo 12.30, 18.00 ja 23.00. Näet tarkan vaihtokurssin jälkikäteen Tapahtumat ja laskelmat -sivulta. Lue lisää valuuttatileistä.

Näin vertaat pankkien valuutanvaihtokuluja

Valuutanvaihtoa ei toteuteta pörssissä, eikä valuutoille ole olemassa virallisia hintoja.

Valuuttakaupassa hinta määräytyy kahta valuuttaa vertaamalla (valuuttapari), ja valuuttojen osto- ja myyntikurssit asetetaan valuuttapareittain. Jos ostat euron esimerkiksi 8,60 Ruotsin kruunulla, saatat saada myöhemmin takaisin 8,20 kruunua euroasi vastaan.

Valuutanvaihdon kulu muodostuu osto- ja myyntikurssin välisestä erotuksesta (esimerkissä 8,20–8,60 kruunua). Osto- ja myyntikurssin erotusta kutsutaan myös spreadiksi. Spreadin tarkkailu on selkein tapa verrata eri pankkien hintoja valuutanvaihdolle. Voidaan sanoa, että yleensä saat sitä paremman hinnan, mitä pienempi spread on.

Erotus eli spread on Nordnetissä 0,5 prosenttia automaattisessa valuutanvaihdossa ja 0,15 prosenttia, kun teet valuutanvaihdon itse valuuttatilin kautta.

Ulkomaisten osinkojen verotus

Kun saat osinkoa ulkomaiselta yhtiöltä, maksat siitä veroa osittain Suomeen** ja osittain yhtiön kotimaahan (verotukselliseen kotipaikkaan).

Nordnet ottaa saamastasi osingosta ulkomaisen veron, joka voi olla esimerkiksi 20 prosenttia. Sen jälkeen maksat Suomeen veroja sen verran, että olet maksanut yhteensä Suomen voimassaolevan osinkoveroprosentin mukaisesti veroja.

Verosopimus Suomen ja tiettyjen maiden välillä tähtää siihen, että sinun ei tarvitse maksaa täyttä veroa kahteen maahan. Nordnet huomioi verotussopimukset Pohjoismaiden, USA:n ja Kanadan kanssa niiden asiakkaiden kohdalla, jotka asuvat Suomessa. Se tarkoittaa, että et joudu maksamaan osinkoveroja kahteen kertaan sijoittaessasi näiden maiden pörssiyhtiöihin. On olemassa kuitenkin joitakin poikkeuksia riippuen esimerkiksi osinkotyypistä tai yhtiön yritysmuodosta, jolloin ennakonpidätystä saattaa joutua maksamaan enemmän kuin maiden välinen verotussopimus edellyttää.

Jos olet maksanut liikaa osinkoveroa muuhun kuin edellä mainittuun maahan, voit kääntyä osingot maksaneen yhtiön kotimaan veroviranomaisen puoleen. Valitettavasti Nordnet ei voi auttaa tässä tilanteessa.

**Maksat veroa siihen maahan, jossa olet kirjoilla. Tämä koskee Suomea, Ruotsia, Tanskaa ja Norjaa.

Yhtiökokoukset

Voit osallistua vain omistamiesi suomalaisten yhtiöiden yhtiökokouksiin, jos asut Suomessa. Ulkomaisten yhtiöiden yhtiökokouksiin osallistuminen ei ole mahdollista.

Miksi en voi käydä kauppaa Ruotsissa listatulla Nordean osakkeella?

Syynä tähän on se, että suomalaiset asiakkaat voivat omistaa suomalaisia osakeyhtiöitä vain omalla henkilökohtaisella arvo-osuustilillään. Tämä koskee kaikkia suomalaisia yhtiöitä, joiden ISIN-tunnus on suomalainen, eli FI-alkuinen. Suomalaiset asiakkaat eivät siis voi ostaa esimerkiksi Ruotsissa listattuja suomalaisia osakkeita, jollainen esimerkiksi Nordea on, koska näiden osakkeiden säilytys tapahtuisi hallintarekisterissä.

Käytännössä hallintarekisteröinti toimii siten, että yhtiön omistajaluettelossa mainitaan ainoastaan osakkeiden säilyttäjä, joka ulkomaan pörssiyhtiöiden osalta olisi Nordnet. Hallintarekisteröinti on suomalaisten osakkeiden osalta Suomessa lainsäädännöllisesti mahdollista vain ulkomaisille sijoittajille. Kielto ei koske yhtiöitä, joiden pääkonttori sijaitsee esimerkiksi Ruotsissa ja joiden osakkeella on siten myös ruotsalainen ISIN-tunnus. Esimerkki tällaisesta osakkeesta on Telia, jonka osakkeet on rinnakkaislistattu Helsingin pörssiin.

Lisää aiheesta

Kaupankäynti ja arvopaperitPuh. 020 198 5898
Asiakaspalvelu ma–pe 9.45–18.30
Meklarit ma–pe 9.45–19

Alkuun

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.