Siirry pääsisältöön

Optioner och derivat.


Investeringsmöjligheter med optioner.

Derivatmarknaderna erbjuder investeringsmöjligheter. Med optioner kan du göra avkastning oberoende av om börsen stiger, sjunker eller står stilla.

Du kan både höja och sänka riskerna beroende på vilken strategi du väljer och hur du tror att marknaderna kommer röra sig.

Hos Nordnet kan du köpa (teckna) och sälja (ställa ut) index- aktie- och personaloptioner. Du kan också köpa och sälja terminer.

Se optioner i Nordnets webbtjänst Öppna ett Nordnet-konto

Avkastning oberoende av marknadsriktningen.

  • Säkerställ en köp- eller säljkurs på förhand med optioner.

  • Välj en index-, aktie- eller personaloption.

  • Förtjäna då marknaderna stiger, sjunker eller står stilla.

Hitta handelsmöjligheter.

För att kunna handla med derivat måste du omsorgsfullt bekanta dig med villkoren och riskerna, samt fylla i derivatavtalet och de avtal som gäller portföljbelåning. Du behöver också avklara passandebedömningen för belåning, standardiserade optioner och terminer samt blankning. Då du avklarat passandebedömningarna kan du fortsätta med att fylla i följande avtal:


För att kunna handla med optioner måste du avklara passandebedömningen för att se till att produkterna är lämpliga för dig. Handel med börsnoterade produkter innebär en hög risk som inte passar alla. Det investerade kapitalet kan förloras till och med helt och hållet. Före du börjar handla måste du förstå riskerna kopplade till handeln samt produktens villkor.

Lär dig mer om optioner.

Optioner är en term som många känner till, men få förstår exakt hur de fungerar. Men varje aktieinvesterare borde veta några viktiga saker om optioner! Visste du till exempel att du kan få extra avkastning på dina aktier genom att sälja optioner mot dem? Eller att du kan köpa de aktier du vill ha till ett lägre pris?

I det önskade optionsavsnittet på Traders' Club förklaras på gräsrotsnivå hur optioner fungerar och hur du kan utnyttja dem i din egen investerings- eller handelsstrategi. I avsnittet gästar också Pirjo, som har en placeringskarriär på över 20 år och som utnyttjar optioner i sin egen placeringsstrategi. Pirjo siktar på en månadsavkastning på 2 % (=26,8 % årlig avkastning).

Thumbnail Image

Aktivera portföljbelåning.

Portföljbelåning innebär lån för vilken du använder din portföljs innehav som säkerhet. Med hjälp av lånet kan du förbättra dina avkastningsmöjligheter och betala dina aktieköp först på affärens avstämningsdag (T+2) i stället för på handelsdagen utan ränteföljder. Krediten fungerar som en reservkassa för aktieköp eller för annat önskat ändamål. Du kan utnyttja lån även på aktiesparkontot. Inga start- eller månadsavgifter. Ränta betalas endast för den kredit du använder – det vill säga när saldot i din portfölj är negativt – inte för hela den beviljade krediten.

Läs mer om Nordnets portföljbelåning.

Då du handlar med belåning stiger marknadsrisken. Om dina placeringar lyckas, får du en större avkastning på dina pengar. På motsvarande sätt kan förlusterna bli större om dina placeringar inte lyckas som förväntat. Du kan till och med förlora ditt kapital helt och hållet.

Om det uppstår en överbelåningssituation i din portfölj måste du korrigera läget omedelbart. Annars finns risken bland annat att dina finansiella instrument utsätts för tvångsförsäljning. Tvångsförsäljning kan leda till förluster vars storlek kan överskrida värdet på det ursprungliga lånet.

Video: Näin Nordnetin kaupankäyntiluotto toimii
Video: Näin Nordnetin kaupankäyntiluotto toimii

Ta ditt sparande till nästa nivå.