Siirry pääsisältöön

Miten aloittaa sijoittaminen?

Aloitin sijoittamisen noin neljä vuotta sitten. Muistan, kuinka käteni tärisivät jännityksestä, kun googletin ”miten aloittaa sijoittaminen” ja ostin ensimmäiset osakkeet arvo-osuustililleni. Säästöni olivat jo vuosikausia lojuneet tavoitetili-nimeä kantavalla säästötilillä, vaikka tavoitteellisuus oli kaukana siitä, mitä rahoillani tein (tai en tehnyt). Kuulostaako tutulta?

Alla olevan artikkelin, jonka voi kuunnella myös Spotifyssä, on kirjoittanut Nordnetin markkinointikoordinaattori Meri Nurminen.

Meri Nurminen uudempi

Pelkäsin, että jos edes kosken säästöihini, jotain pahaa tapahtuu: ehkä menetän koko omaisuuteni, ehkä koko tilini räjähtää – kuka tietää. Olihan sijoittamisen vaaroilla peloteltu nuoresta pitäen. Näin jälkeenpäin katsottuna arvo-osuustilin avaaminen ja kuukausisäästämisen aloittaminen olivat kuitenkin yksi parhaista päätöksistä, joita opiskeluaikanani tein. Eikä sen takia, että olisin jotenkin onnistunut tekemään erityisen hyviä tai edes harkittuja sijoituksia, vaan siksi, että ylipäätään aloitin.

Ensimmäiset pari vuotta toteutin enemmän tai vähemmän suunnitelmallista osta ja unohda -strategiaa. Sijoituspelko osoittautui turhaksi, sillä koronaa edeltänyt pörssin nousubuumi oli nostanut sijoitusteni arvoa mukavasti tietämättäni. Mistä pelko sitten johtuu? Voin vastata tähän omalta osaltani yhdellä sanalla, joka on riski. Riski siitä, että menettää rahansa ja riski siitä, että ei osaa ja epäonnistuu. Kun pankitkin varoittelevat jo tilin avaamisen yhteydessä vaarasta menettää kaikki sijoitetut varat, on vaikeaa uskoa omaan onnistumiseensa. Täytyy kuitenkin muistaa, että kyseinen ”disclaimer” on pankeille velvollisuus, eikä todennäköinen tuomio sille raukalle, joka uskaltaa päästää irti vähistä roposistaan.

Minulla on nyt sinulle hyviä uutisia: riskin hallintaan on lukuisia tapoja. Oma suosikkini niistä on sijoitusten hajauttaminen, joka onnistuu helposti kuukausisäästämällä esimerkiksi rahastoihin. Tehokkaaksi riskinhallinnan keinoksi on osoittautunut myös ajallinen hajauttaminen, eli pitkän sijoitushorisontin valitseminen – tällöin ohimenevät markkinaheilahtelut ovat vain ötököitä tuulilasissa.

Tavoitteena taloudellinen rauha.

Nyt, noin neljä vuotta salkun perustamisesta, toteutan edelleen osta ja pidä -strategiaa, jossa unohdus on kuitenkin korvattu salkkuni säännöllisellä seuraamisella sekä kasvavalla kiinnostuksella osakesijoittamista kohtaan. Treidaajaa minusta ei tule, eikä tarvitsekaan tulla. Sijoittamisen avulla olen kuitenkin saanut oman talouteni hallintaan ja alkanut laittaa kuukausittain rahaa kasvamaan sen sijaan, että a) käyttäisin sitä pelkästään johonkin turhaan, kuten halpoihin kulutustuotteisiin ja Wolt-tilauksiin tai b) makuuttaisin sitä säästötilillä, jolloin inflaatio söisi varoistani leijonanosan. Jonkun mielestä paras sijoitus voi olla auto, toiselle se on oma ulkonäkö. Itse koen tällä hetkellä tärkeäksi sijoittaa omaan tulevaisuuteeni – elämmehän aikaa, jolloin maailman tilanne herättää paljon epävarmuutta.

Tavoitteenani sijoittamisessa on taloudellinen rauha ja turvattu tulevaisuus. Sijoitushorisonttini on pitkä, enkä vielä täysin tiedä, mihin säästöni käytän, mutta tällä hetkellä tärkeintä on tieto siitä, että niitä on. Tavoitteeseeni tähtään ensisijaisesti sijoittamalla indeksirahastoihin ja Nordnet One -yhdistelmärahastoihin. Salkustani löytyy myös muutamia yksittäisiä osakkeita, joita olen pyrkinyt valitsemaan oman mielenkiintoni sekä osakkeiden defensiivisyyden ja kasvunäkymien mukaan. Avasin myös hiljattain osakesäästötilin Nordnetiin (mikä oli muuten ilmaista).

Sinulle, aloitteleva sijoittaja: miten aloittaa sijoittaminen helposti?

Aloitin sijoittamisen Nordnetillä vuosia ennen kuin aloitin täällä työskentelyn. Nordnet oli jo silloin selkein ja helpoin alusta sijoittamisen aloittamiseen: arvo-osuustilin avaamiseen ja kuukausisäästösopimuksen aktivointiin ei tarvittu muuta kuin läppäri ja vähän uskallusta. Nykyäänhän tilin avaaminen onnistuu myös puhelimella. Nordnetin kautta sijoittamisessa mielestäni parasta on, että osakkeet voi valita itse täysin oman mielenkiinnon mukaan, ja inspiraatiota osakkeiden ja rahastojen valintaan on tarjolla niin verkkopalvelussa kuin sovelluksessakin. Ja jos haluaa päästä mahdollisimman helpolla, voi laittaa kuukausisäästöt rullaamaan indeksirahastoihin, kuten vaikka Nordnet Indeksirahasto Suomeen (ilmainen sekin) – siitä ei enää säästäminen helpommaksi muutu. Alla oleva laskelma havainnollistaa, miten nopeasti varat voivat kasvaa kuukausisäästämällä:*

kk-esimerkki

Kun siis sijoitat palkastasi 120 € joka kuukausi, on sinulla 30 vuoden päästä noin 100 000 €, kun vuotuinen tuotto-odotus on 5 %. Verrataan tätä summaa siihen, että säästäisit 120 € kuukaudessa nollakorkoiselle säästötilillesi. Sen lisäksi, ettei raha kasva tilillä, se myös menettää arvoaan inflaation vuoksi. Näin tekemällä saisit siis kasaan alle puolet sijoitusten arvosta. Joku voisi ehkä kutsua vertailun tuloksesta vedettäviä johtopäätöksiä ”no braineriksi”.

Kannustan aloittelevia sijoittajia tai sijoittamisesta haaveilevia kokeilemaan Nordnetin säästölaskuria, joka auttaa hahmottamaan oman sijoitushorisontin realistisuutta, sekä laatimaan sijoitussuunnitelman. Kun suunnitelma on tehty ja tili avattu, kannattaa suunnata erilaisten sijoitussisältöjen pariin ja oppimaan lisää. Sijoittamisessa ei todellakaan tarvitse olla guru voidakseen harrastaa sitä, mutta on tärkeää ottaa haltuun perusasiat ennen kuin lähtee kolkuttelemaan pörssin ovia rahatukkua heilutellen. Suosittelen lukemaan tai kuuntelemaan Spotifysta ainakin nämä:

Tulevissa blogiartikkeleissani käsitellään erilaisia säästämiseen ja oman talouden hallintaan liittyviä aiheita sekä vinkkejä tiedon ja sijoitusinspiraation löytämiseen. Sijoittamisen aloittaminen voi tuntua pelottavalta ja vaikealta, mutta varsinkaan jälkimmäistä se ei ole. Oman sijoitussuunnitelman tekeminen ja siinä pysyminen on ratkaisevaa, joten siitä on hyvä aloittaa. Minulle olennaisin osa sijoittamisen ja säästämisen aloittamista oli kuitenkin arvo-osuustilin avaaminen. Tilin avaus ei maksanut mitään, joten kynnys aloittamiseen pieneni huomattavasti. Älä siis enää mieti, miten aloittaa sijoittaminen, vaan keskity mieluummin siihen, miten fiksua on aloittaa sijoittaminen.

Mitä tulee säästämiseen ja sijoittamiseen, on aloittaminen oikeasti tärkeintä. Vaikka pelko sijoitettavan summan menettämisestä voi tuntua isolta, ei tunne ole mitään verrattuna tyytyväisyyteen, joka seuraa nousevaa käyrää omassa salkussa.*

Kuka olen: Meri Nurminen. Nordnet Suomen markkinointikoordinaattori.

Mitä teen Nordnetillä: Suunnittelen ja tuotan sisältöä Nordnetin kanaviin. Teen viikoittaisia uutiskirjeitä, audioartikkeleita, lyhytvideoita ja järjestän tapahtumia.

Mihin sijoitan: Kuukausisäästän erilaisiin rahastoihin ja teen myös satunnaista osakepoimintaa mielenkiinnon ja rahatilanteen mukaan. Isken silmäni osakkeeseen fiiliksen mukaan, jonka jälkeen perehdyn analyytikoiden tekemiin analyyseihin yhtiön kannattavuudesta. Seuraavaksi aion sijoittaa ETF:iin ja osinko-osakkeisiin osakesäästötilini kautta.

Miksi sijoitan: Tavoittelen taloudellista rauhaa ja turvattua tulevaisuutta itselleni. Olen myös tullut siihen tulokseen, että olisi tyhmää olla sijoittamatta, kun korkoa korolle -efekti tekee rahaa salkussa puolestani.

*Osakemarkkinat ovat tarjonneet pitkällä, vuosikymmenten mittaisella aikavälillä kaikista omaisuusluokista parhaan tuoton. Historiallinen kehitys ei kuitenkaan ole tae tulevasta ja yksittäiset vuodet tarjoilevat ajoittain myös tappiota, mihin kannattaa olla henkisesti valmistautunut. Korkoa korolle -laskelman tarkoitus on antaa esimerkki siitä, miten säännöllinen säästäminen voi saada rahasi kasvamaan ajan myötä. Laskelman tulosta ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai -neuvoksi. Laskelma on yksinkertaistus todellisuudesta. Laskelmassa on huomioitu rajallinen määrä muuttujia. On mahdotonta sanoa, miten suuri tuotto tulee todellisuudessa olemaan. Esimerkkilaskelman tuottoprosentti on vain oletus.

Aloita sijoittaminen ja säästäminenAvaa Nordnet-tili
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki