Siirry pääsisältöön

Inflaatio, deflaatio ja stagflaatio – mitä ne tarkoittavat?

Mikä on inflaatio, mistä se johtuu ja miten sen vaikutusta voi torjua? Entä deflaatio, stagflaatio ja hyperinflaatio? Käydään läpi erilaiset "flaatiot" ja miten niiltä voi suojautua.

Inflaatio tarkoittaa rahan ostovoiman heikkenemistä, jota aiheuttaa yleisen hintatason nousu eli rahan reaaliarvon heikkeneminen. Samalla rahamäärällä saa siis ajan myötä vähemmän tuotteita ja palveluita.

Sijoittaminen – esimerkiksi kuukausisäästäminen indeksirahastoihin – on historiallisesti ollut erinomainen keino suojata omaisuuttaan inflaatiolta, koska osakemarkkinat ovat tarjonneet pitkällä aikavälillä inflaatiota korkeampaa tuottoa.

Miten inflaatio vaikuttaa lainakustannuksiin, tulonlähteisiin ja omistusasumiseen? Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi avaa tämän sivun lopussa inflaation syitä, seurauksia ja sitä, miten itse kukin voi pyrkiä torjumaan inflaation haitallisia vaikutuksia omassa taloudessaan.

trading fb

Usein kysyttyä aiheesta inflaatio.


Inflaatio käsittelyssä #rahapodissa.

Inflaatio on nyt kaikkien huulilla, eikä syyttä: Yhdysvalloissa se on noussut jo yli kuuden prosentin ja Euroopassakin hätyytellään viiden prosentin rajapyykkiä. Korkojen ollessa 0,3 % paikkeilla on reaalikorko romahtanut viitisen prosenttia miinukselle! Miten tämä on mahdollista? Miten yksityissijoittajan pitäisi tilanteeseen suhtautua? Miikka ja Martin pureutuvat syvälle inflaation ja inflaatiolta suojautumisen ytimeen #rahapodin 267. jaksossa.

Jakso on julkaistu 9.12.2021.

INFLAATIO – INFLAATIO – INFLAATIO | #rahapodi 267
INFLAATIO – INFLAATIO – INFLAATIO | #rahapodi 267

Martin Paasin kirjoitukset inflaatiosta.

Kirjoitukset on julkaistu Nordnet Blogissa joulukuussa 2021 ja siirretty Nordnet-kouluun maaliskuussa 2023. Lue tekstit klikkaamalla otsikoita.


Aloita sijoittaminen ja säästäminenAvaa Nordnet-tili
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki