Siirry pääsisältöön

Miten voimme auttaa?

Kuinka Stop Loss -toimeksiantoja käytetään?

Stop Loss on automaattinen valvontatoiminto, joka auttaa sinua pienentämään tappioiden riskiä tai ottamaan voitot kotiin silloin, kun et itse pysty valvomaan markkinoita. Aktivoidaksesi Stop Loss -toiminnon sinun tulee suorittaa siihen liittyvä tietämystesti. Voit suorittaa testin klikkaamalla tästä.

Stop Loss -toimeksianto aktivoituu vasta, kun osakekurssi saavuttaa ennalta asettamasi tason. Sitä voi käyttää sekä osto- että myyntitoimeksiantojen tekoon, sekä laskevilla että nousevilla kursseilla. Stop loss -toimeksiannon voi asettaa vain osakkeille, ei siis esimerkiksi viputuotteille. HUOM. Aktivoitunutta stop loss -toimeksiantoa ei voi muokata, mutta sen voi poistaa. 

Esimerkki Stop Loss -toimeksiannon käyttökohteesta:

Ajatellaan että omistat Nokiaa ja haluat "turvata selustasi": jos kurssi laskee alle kolmen euron, haluat asettaa Nokiasi myyntiin hieman tätä alemmalla rajahinnalla 2,90 (varmistaaksesi, että saat osakkeet myytyä, jos kurssi tulee voimakkaasti alas). Asetat tällöin Stop Loss -toimeksiannon aktivointihinnaksi 3,00 € ja myyntitoimeksiannon rajahinnaksi 2,90 €. Huom: Kun teet Stop Loss -toimeksiannon, et voi olla täysin varma toimeksiantosi toteutumisesta. Huomioithan myös jos muutos osakkeen kurssissa on voimakas, toimeksianto voi toteutua asettamillasi ehdoilla, vaikka se ei olisikaan edullista sinulle.

Näin asetat Stop Loss -toimeksiannon:

1. Varmista ensin, että olet suorittanut Stop Loss -tietämystestin. Muussa tapauksessa Stop Loss -vaihtoehtoa ei näy palvelussa.

2. Etsi palvelusta arvopaperi, jolle haluat asettaa Stop Loss -ehdon ja klikkaa Osta- tai Myy-painiketta. Klikkaa sitten Osta- tai Myy-otsikon alla näkyvää Stop Loss -painiketta.

3. Valitse ehto, jota toimeksianto koskee (kurssin noustessa tai laskiessa)

4. Anna aktivointikurssi, jolloin toimeksianto lähtee markkinalle

5. Määritä aika, jonka Stop Loss -toimeksianto on voimassa

6. Anna haluamasi kappalemäärä

7. Anna haluamasi kauppakurssi

8. Klikkaa Osta- tai Myy-painiketta hyväksyäksesi toimeksiannon. Näet toimeksiantosi tilan kohdasta Toimeksiannot > Näytä kaikki.

 

Liukuva Stop Loss:

Liukuvan Stop Lossin käyttö mahdollistaa osakekurssin trendin seuraamisen. Voit seurata sekä positiivista että negatiivista kurssikehitystä. 

Liukuvan Stop Loss -toiminnon avulla voit tehdä toimeksiantoja, jotka aktivoituvat, kun osakekurssi on muuttunut haluamallasi prosenttimäärällä. Kun toimeksianto aktivoidaan, viimeisen toteutuneen kaupan kurssi määrää liukuvan Stop Loss -toimeksiannon lähtötason.

Kun liukuva Stop Loss -toimeksianto aktivoituu, pörssiin lähtevällä toimeksiannolla on sama voimassaoloaika kuin alkuperäisellä liukuvalla Stop Loss -toimeksiannolla.

Esimerkki:

Olet ostanut osaketta nousevaan trendiin hintaan 20,00 EUR. Kun trendi muuttuu laskevaksi (ylin noteeraus nousutrendin aikana oli 25,00 EUR) ja osakkeen hinta laskee 10 % (hinta nyt 22,50 EUR), liukuva Stop Loss -toimeksianto aktivoituu. 

Voit asettaa toimeksiannolle liukuvan Stop-tason (esimerkiksi 2 %), varmistaaksesi, että kauppa toteutuu. Jos asetat liukuvaksi Stop-tasoksi 2 %, uusi toimeksianto menee markkinalle kurssilla 22,05 EUR. Huomioithan, että jos osake avaa kurssiin, joka poikkeaa enemmän kuin valittu Stop-taso, tulee avauskurssista aktivointikurssi. Tässä esimerkissä asetetaan toimeksianto -2 % avauskurssista. Sama pätee myös esimerkiksi päivänsisäisen huutokaupan jälkeen.

Jos tikkiväli ei ole käytössä, pyöristetään toimeksiannon hinta lähimpään käytettävissä olevaan tikkitasoon (22,048 EUR -> 22,05 EUR).
Stop-taso määräytyy osakkeen volatiliteetin mukaan.

Lue lisää Stop Loss -toimeksiannoista ja muista toimeksiantotyypeistä- ja ehdoista Nordnet Blogissa

 

Vastasiko tämä kysymykseesi?

Takaisin
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki