Siirry pääsisältöön

Miten voimme auttaa?

Mitä ovat toimeksiantoehdot (Fill or Kill, Fill and Kill)

Toimeksiantoehtojen avulla voit määrittää sen, miten toimeksianto toteutetaan markkinalla. Valittavanasi on kolme erilaista toimeksiantoehtoa:

Normaali rajahintainen toimeksianto – käytettävissä kaikilla markkinoilla.

Fill or Kill: Ehto toteuttaa koko toimeksiannon tai mitätöi sen kokonaisuudessaan heti. Ko. ehto voidaan asettaa ainoastaan yhdelle päivälle ja vain pörssin aukioloaikana. Ehto on käytettävissä vain pohjoismaisissa pörsseissä.

Fill and Kill: Ehto toteuttaa toimeksiannon vain sen hetkisen tarjoustilanteen mukaan. Toimeksianto toteutuu asetettujen kauppaehtojen mukaisesti (määrä ja hintataso) niin pitkälle kuin mahdollista ja mitä juuri sillä hetkellä on tarjolla. Tämän jälkeen se poistuu markkinalta. Ko. ehto voidaan asettaa ainoastaan yhdelle päivälle ja vain pörssin aukioloaikana. Ehto on käytettävissä vain pohjoismaisissa pörsseissä.

Huomioi, että Fill or Kill -toimeksiannot toimivat vain jatkuvan kaupankäynnin aikana.

 

Esimerkki: Oletetaan, että haluat ostaa 100 kpl osaketta X hintaan 5,00 €/kpl. Osaketta on saatavilla tarjouskirjassa eli myyntilaidalla seuraavasti: 25 kpl hintaan 4,98 €, 25 kpl hintaan 5,00 € ja 50 kpl hintaan 5,01 €. Milloin sinun kannattaa käyttää Fill or Kill -ehtoa, milloin Fill and Kill -ehtoa ja milloin rajahintaista eli tavanomaista toimeksiantoa?

Fill and Kill on valintasi silloin, jos haluat saada niin paljon osaketta X salkkuusi kuin mahdollista heti, ottaen huomioon ostotoimeksiannolle määrittelemäsi hinta 5,00 €. Esimerkkitilanteessa saisit salkkuusi 50 kpl osaketta X keskihinnalla 4,99 €, minkä jälkeen toimeksianto poistuu markkinalta. Fill and Kill on ”niin paljon kuin mahdollista heti”-toimeksiantotyyppi.

Fill or Kill on valintasi silloin, jos haluat saada koko 100 kpl erän osaketta salkkuusi heti hinnalla, joka on yhtä kuin tai alle 5 €. Esimerkkitilanteessa et saa salkkuusi yhtäkään osaketta, koska toimeksiantoa ei voitu toteuttaa kokonaisuudessaan. Fill or Kill on ”kaikki-tai-ei-mitään”-toimeksiantotyyppi. Huomioi, että jos tarjouskirjassa on jäävuoritoimeksiantojen muodossa piilossa olevia osakkeita, niin Fill or Kill -toimeksianto voi toteutua, vaikka tarjouskirja ostonappia painettaessa näyttäisikin liian tyhjältä. Fill or Kill -toimeksiannot ovat siis myös ”tapa kokeilla kepillä jäätä” tässä suhteessa.

Rajahintainen toimeksianto (eli tavallinen toimeksianto ilman toimeksiantoehtoja) on valintasi silloin, jos haluat saada osaketta tietyn ajanjakson sisällä – oletusarvoisesti yhden pörssipäivän aikana – korkeintaan hintaan 5,00 € ja enintään 100 kpl. Esimerkkitilanteessa saat salkkuusi heti 50 osaketta keskihintaan 4,99 € ja mahdollisesti loput 50 kpl myöhemmin, jos tarjouskirjaan tulee vielä myöhemmin saataville osaketta hintaan 5,00 € (tai alle). Lue lisää toimeksiannon osatoteutumista ja niiden vaikutuksesta välityspalkkion laskentaan tästä linkistä.

Vastasiko tämä kysymykseesi?

Takaisin
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki