Siirry pääsisältöön

Miten voimme auttaa?

Kannattaako osakkeet ostaa osakesäästötilille (OST) vai osake- ja rahastosalkkuun eli arvo-osuustilille (AOT)?

Osakesäästötilin (OST) ja arvo-osuustilin (AOT) merkittävin ero on, että osakesäästötilin sisällä tehtyjä voitollisia myyntejä ja osakesäästötilille maksettuja osinkoja ei veroteta välittömästi kuluvan vuoden verotuksessa, vaan vasta, kun teet tililtä noston tai siirron toiselle Nordnet-tilille. Osakesäästötili on siis useimmiten pitkäjänteiselle sijoittajalle verotehokkain ratkaisu.

Veroedun vuoksi osakesäästötilillä korkoa korolle -ilmiö pääsee kasvattamaan sijoitettuja varoja tehokkaammin kuin arvo-osuustilillä. Tilanne ei tosin ole täysin yksioikoinen silloin, kun tarkastellaan sellaisia ulkomaisia osakkeita, joiden tuotto perustuu pääosin osinkoihin. Ulkomaisista osingoista perittävää lähdeveroa ei nimittäin hyvitetä täysimääräisesti osakesäästötilin sisällä, toisin kuin arvo-osuustilillä, eikä osakesäästötiliin päde myöskään sääntö, jonka mukaan vain 85 % osingosta on veronalaista. Nämä seikat eivät kuitenkaan tarkoita, etteikö osakesäästötililläkin kannattaisi sijoittaa ulkomaille. Alla tiivistelmä AOT:n ja OST:n eduista ja miinuspuolista.

Lisäyksenä yllä olevaan taulukkoon: jos aikomuksesi on lahjoittaa osakkeesi jonain päivänä esimerkiksi jälkikasvullesi, tämä onnistuu vain AOT:lta. Osakesäästötiliä tai sen sisältöä ei voi lahjoittaa, vaan omistukset tulee aina myydä ennen kuin niitä voi siirtää ulos tililtä (rahana).

Lue lisää aiheesta Nordnet-koulussa.

→ Lue lisää osakesäästötilistä ja avaa omasi

Vastasiko tämä kysymykseesi?

Takaisin