Siirry pääsisältöön

Miten voimme auttaa?

Kannattaako osakkeet ostaa osakesäästötilille (OST) vai osake- ja rahastosalkkuun eli arvo-osuustilille (AOT)?

Osakesäästötilin (OST) ja arvo-osuustilin (AOT) merkittävin ero on, että osakesäästötilin sisällä tehtyjä voitollisia myyntejä ja osakesäästötilille maksettuja osinkoja ei veroteta välittömästi kuluvan vuoden verotuksessa, vaan vasta, kun teet tililtä noston tai siirron toiselle Nordnet-tilille. Osakesäästötili on siis useimmiten pitkäjänteiselle sijoittajalle verotehokkain ratkaisu.

Veroedun vuoksi osakesäästötilillä korkoa korolle -ilmiö pääsee kasvattamaan sijoitettuja varoja tehokkaammin kuin arvo-osuustilillä. Tilanne ei tosin ole täysin yksioikoinen silloin, kun tarkastellaan sellaisia ulkomaisia osakkeita, joiden tuotto perustuu pääosin osinkoihin. Ulkomaisista osingoista perittävää lähdeveroa ei nimittäin hyvitetä täysimääräisesti osakesäästötilin sisällä, toisin kuin arvo-osuustilillä, eikä osakesäästötiliin päde myöskään sääntö, jonka mukaan vain 85 % osingosta on veronalaista. Nämä seikat eivät kuitenkaan tarkoita, etteikö osakesäästötililläkin kannattaisi sijoittaa ulkomaille.

Jos aikomuksesi on lahjoittaa osakkeesi jonain päivänä esimerkiksi jälkikasvullesi, tämä onnistuu vain AOT:lta. Osakesäästötiliä tai sen sisältöä ei voi lahjoittaa, vaan omistukset tulee aina myydä ennen kuin niitä voi siirtää ulos tililtä (rahana).

Lue lisää aiheesta ja katso tilityyppien eroja kuvaavat taulukot Nordnet-koulussa.

Vastasiko tämä kysymykseesi?

Takaisin
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki