Siirry pääsisältöön

Miten voimme auttaa?

Mitä tapahtuu pörssin avaus- ja päätöshuutokaupoissa?

Päivän avaushuutokauppa, joka alkaa klo 9:45 ja päättyy noin klo 10:00:05, määrittää osakkeen avaushinnan. Huutokaupan aikana pörssi ottaa vastaan tarjouksia, mutta ne eivät automaattisesti täsmäydy kaupoiksi. Huutokaupassa yksittäiset tarjoukset eivät näy tarjouskirjassa. Huutokaupan ajan julkaistaan indikatiivinen tasapainohinta (avaushinta) sekä tasapainohinnalla toteutuva osakemäärä, paras osto- ja myyntihinta sekä niillä hinnoilla tarjolla olevat osakemäärät.

Huutokauppa päättyy sattumanvaraisesti viimeisen viiden sekunnin aikana klo 10:00:00–10:00:05. Erityistilanteissa huutokaupan suojamekanismi pidentää yksittäisen tarjouskirjan huutokauppa-aikaa, jos se havaitsee virheellisiä tai tavallisuudesta poikkeavia toimeksiantoja, jotka heilauttaisivat prosentuaalisesti huutokaupan päätöshintaa pörssin ennalta asettamien kaupankäyntiturvarajojen yli.

Miten hinta huutokaupan päättyessä määräytyy?

1: Huutokaupan päättyessä hinnaksi muodostuu taso, jolla toteutuu eniten osakkeita kaupaksi.

2: Jos sama määrä osakkeita voidaan toteuttaa usealla hintatasolla, toteutushinnaksi muodostuu hintataso, jolla osto- ja myyntiepätasapaino on pienin.

3: Jos useammalla hintatasolla on sama toteutuva enimmäismäärä, epätasapaino ja ylijäämä, toteutushinnaksi määräytyy tasapainohinta markkinapaineen mukaan. Jos ostomäärä on suurempi kuin myyntimäärä, toteutushinnaksi muodostuu ylempi hinta. Jos myyntimäärä on suurempi, toteutushinta on alempi hinta.

4: Tilanteessa, jossa  kahdella eri hinnalla epätasapaino on kappalemääräisesti sama, mutta yhdellä hinnalla on suurempi ostomäärä ja toisessa taas myyntimäärä, toteutushinnaksi muodostuu näiden kahden hintatason keskiarvo. Mikäli keskiarvo ei osu tikkiväliin (pienin mahdollinen hinnan muutos tarjouskirjassa), hinta pyöristetään lähimpään mahdolliseen arvoon tai alaspäin, mikäli etäisyys ylempään ja alempaan tikkiarvoon on yhtä suuri.

Kun tasapainohinta on määritetty, kaikki sitä paremmalla hinnalla olevat toimeksiannot toteutuvat kokonaan tai osittain riippuen vastapuolella olevasta osakemäärästä. Tarjousten täsmäytyslogiikka seuraa "paras hinta – saman välittäjän sisäinen toimeksianto – julkistettu (näkyvä) toimeksianto – toimeksiannon syöttöaika"-prioriteettia.

Jatkuva kaupankäynti päättyy päätöshuutokauppaan, joka alkaa klo 18:25 ja päättyy noin klo 18:30. Huutokauppa päättyy sattumanvaraisesti klo 18:29:30 – 18:30:00. Kun tarjoukset täsmäytetään, määräytyy samalla arvopaperin päivän päätöskurssi.

 

Asiasanat: huutokauppa, avaushuutokauppa, päätöshuutokauppa

Vastasiko tämä kysymykseesi?

Takaisin
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki