Siirry pääsisältöön

VIX – Pelkotilan mittari

Mietitkö joskus miten hermostuneet markkinat ovat, esimerkiksi jonkun uutisen tai tapahtuman seurauksesta? VIX -indeksistä näkee missä markkinoiden tunnelmat menevät. Mitä korkeampi luku, sitä stressaantuneemmat markkinat ovat ja pörssiromahduksen riski suurempi.

Johdannaiset ovat arvokkaampia kun riski kasvaa, koska silloin myös todennäköisyys johdannaisten arvonnousulle on suurempi. Mikäli markkinat kokevat heilahteluiden todennäköisyyden suuremmaksi, johdannaisten hinnat nousevat. Markkinaliikket voivat siis edelleen olla maltillisia, vaikka paine markkinoiden kattilassa kasvaa.

Mitä korkeampi luku, sitä stressaantuneemmat markkinat

VIX -indeksi kuvaa johdannaisten arvostuskaavasta johdettua, vallitsevan hintatasoon pohjautuvaa volatiliteettiä, eli riskiä. Mitä korkeampi indeksiluku, sitä korkeampi on markkinoiden kokema riski. Koska indeksi ei perustu toteutuneisiin liikkeisiin, se kuvaa jotain mikä ei varsinaisesti vielä näy markkinoilla.

Yhdysvaltojen johdannaismarkkinapaikka CBOE julkaisee VIX -indeksiä reaalisajassa, indeksipistelukema pyörii 20 prosentin molemmin puolin ja pysyy tavallisesti 10 ja 30 välillä. Edellisen finanssikriisin aikoihin VIX indeksi kävi 80:ssä ja korkeimmillaan se oli johdannaismarkkinavetoisessa pörssiromahduksessavuonna 1987, jolloin se kävi 150:ssä.

Sijoittaminen VIX -indeksiin

VIX -indeksiin voi myös sijoittaa paitsi johdannaisten, myös ETN:ien ja ETF:ien kautta (S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN (NYSE:VXX); VIX Short-Term Futures ETF (NYSE: VIXY); VIX Central).

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
18.09.2017 16:26

XIV (VELOCITYSHARES INV VIX SH-TM) näyttää nousevan jatkuvasti, kun on rauha markkinoilla. Maaliskuussa 2016 arvo oli n. $15, nyt n. $91. Huima nousu. Miksi arvo nousee, vaikka VIX on heilunut vain 15-10 välillä (muutama piikki yli 20).

Nimetön
Nimetön
16.09.2017 12:12

Mielenkiintoinen indikaattori markkinoiden seuraamiseen! Haluaisin kysyä aiheesta hieman poiketen johdannaisiin liittyen, miksi esimerkiksi ETF Bull tai Bear sertifikaatti ei aina muuta kurssiaan sen johdannaisen esm Nokia, Outokumpu kurssin muuttuessa, vaan saattaa pysyä muuttumattomana vaikka itse kohteena oleva osake heiluu rajusti ja vaikka Bull/Bear olisi vivututettu esm 3x.

Kiitos, blogisi on loistava.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki