Siirry pääsisältöön

Valmistautukaa pahimpaan, toivokaa parasta

Martin Paasi

Suomessa on nyt yli miljoona suoraa osakeomistajaa. Sijoitusrahastosijoittajia on noin 1,7 miljoonaa. Vaikka jotkut osakkeenomistajat (viisaasti) omistavat myös rahastoja, voisi karkeasti arvioida, että suomessa on nyt reilusti yli kaksi miljoonaa sijoittajaa/säästäjää. Luku on hyvä, joskin hampaiden harjaajia on kyllä edelleen enemmän.

Toinen iloinen asia, minkä olen huomannut yksityissijoittajien käytöksestä viimeisen kahdeksan vuoden aikana on se, että pörssilaskuja lähinnä ostetaan. Suomalaiset yksityissijoittajat ovat siis keskimääräistä kylmähermoisempaa porukkaa. Tällainen tekeminen on viimeisinä vuosina palvellut tekijäänsä hyvin. Mutta miten jatkossa?

Minimoidakseni osaltani pitkäjänteiseen sijoitusintoon mahdollisen pörssiromahduksen yhteydessä syntyvän kolhun, ohessa vähän pohdittavaa itse kunkin tilanteeseen. Kun keskuspankit kuluvana vuonna nostavat korkoja ja lopettavat määrällisen elvytyksen, markkinoiden luonne saattaa muuttua kertaheitolla merkittävästi. Yhdysvalloissa yhdestä ja Euroopassa toisesta syystä.

Eurooppa kyykkää kun määrällinen elvytys loppuu

Euroopan keskuspankin tase (kansallisten keskuspankkien taseet mukaan lukien) oli vuoden 2021 lopussa 8 566 miljardia euroa, kun euro-alueen bruttokansantuote oli noin 11 900 miljardia ja osakemarkkinoiden arvo noin 11 432 miljardia euroa.

Yhdysvaltojen keskuspankin eli Fedin tase oli vastaavasti vuoden 2021 lopussa noin 7 800 miljardia euroa, BKT noin 20 355 miljardia ja osakemarkkinoiden arvo noin 47 230 miljardia euroa.

Euroalueella keskuspankin tase vastaa siis 75 prosenttia euroalueen osakemarkkina-arvosta. Vastaava luku Yhdysvalloissa on vain 16,5 prosenttia.

Eli euroalueella määrällisen elvytyksen alasajo (keskuspankkien taseeseen ostetut valtioiden lainat annetaan erääntyä maksuun) tulee vaikuttamaan enemmän kuin Yhdysvalloissa, vaikka euroalueen osakemarkkinoiden arvostustasot BKT:n nähden ovatkin maltilliset.

Korkojen nousu kyykyttää Yhdysvaltoja

Yhdysvalloissa määrällisen elvytyksen lopettamisen vaikutus ei ole niin suuri. Yhdysvalloissa ongelmana on osakemarkkinoiden markkina-arvo suhteessa maan BKT:hen, joka on ennätyksellisen suuri. Buffett-indikaattori on historiallisen korkea ylittäen 200 prosenttia.

Yhdysvalloissa kupla ei niinkään puhkea määrällisen elvytyksen lopettamisen vaikutuksesta, vaan pikemminkin nousevien korkojen vaikutuksesta. Vuodenvaihteessa pörssiyhtiöistä 22 prosenttia oli zombeja, jotka hädin tuskin pystyivät maksamaan lainojensa korkoja.

Vuodenvaihteesta 10-vuotinen korko on noussut 1,5 prosentista 2,68 prosenttiin. Jos teki tiukkaa maksaa lainakorkoja vuodenvaihteessa, niin kohta tekee tuplasti tiukempaa. Samalla markkinoilla on kasvavassa määrin siirrytty arvo- ja laatuosakkeisiin. Näiden arvostukset ovat korkoherkkiä.

Joten

Nyt voi olla hyvä hetki pienentää osakeriskiä sellaiseksi, että jäljelle jäävien sijoitusten kanssa voi elää ja säästämistä jatkaa korostetun pitkäjänteisesti. Kaikkea ei kuitenkaan kannata myydä pois, koska saatan olla väärässä.

Siinä olen kuitenkin varmasti oikeassa, että riski kuplan puhkeamisesta on nyt korkeampi kuin koskaan. Varsinkin kun kuplan koon lisäksi myös kuplan puhkaiseva piikki, “triggeri”, on selkeästi tiedossa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Vesku
Vesku
09.04.2022 16:31

Martinilla on selkeä pointti, ongelma on ajankohta.