Siirry pääsisältöön

Superrahastojen saamien osinkojen verotus

Noin vuosi sitten lanseerattiin Superrahastot, neljä kulutonta indeksirahastoa, Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Rahastot ovat saavuttaneet suuren suosion pohjoismaalaisten säästäjien keskuudessa. Jo 50 000 asiakasta on sijoittanut rahastoihin summalla, joka vastaa yhteensä noin 1,5 miljardia Ruotsin kruunua.

Nordnetin liiketoiminta on skaalautuvaa. Se tarkoittaa että monet toimintomme kuten IT, tuotekehitys ja hallinto, on keskitetty Ruotsiin. Siksi myös kaikkia Superrahastoja hallinnoidaan Ruotsista käsin.

Rahastojen tuotto koostuu ennen kaikkea sen sisältämien osakkeiden arvon muutoksista sekä osingoista. Jos rahasto maksaa osinkoveroa, on tällä negatiivinen vaikutus rahaston tuottoihin. Vaikutusta on helpompi arvioida esimerkin kautta; jos rahaston todellinen osinkotuotto on keskimäärin 3 % ja siitä maksetaan 15 % veroa, saa rahasto osinkoverotuksen takia 0,45 % (3 % x 15 %) vähemmän tuottoa vuodessa kuin indeksi.

Osinkoverot eivät rasita Superrahasto Suomea

Olemme keskustelleet paikallisten veroviranomaisten kanssa. Suomessa ja Ruotsissa tilanne on se, että Superrahastojen ei tarvitse maksaa osinkoveroa. Norjassa ja Tanskassa emme ole vielä saaneet lopullista vastausta verottajalta. Sen takia olemme maksaneet Norjan ja Tanskan Superrahastoihin summan, joka vastaa rahastojen osinkoverotuksen takia menettämää rahamäärää. Lisäksi korvasimme tuoton, joka jäi saamatta sen takia että osinkoveron mukainen summa lisättiin rahastoihin myöhemmin.

Kaiken kaikkiaan lisäsimme pääomaa noin 800 000 Norjan kruunua Norjan Superrahastoon ja noin 1,5 miljoonaa Tanskan kruunua Tanskan Superrahastoon. Päätimme tehdä näin siksi, että emme halua asiakkaidemme saaman tuoton kärsivän, mutta toiveenamme on saada paikallisilta veroviranomaisilta takaisin nämä rahat joskus tulevaisuudessa. Korvaamme myös mahdolliset tulevat osinkoverot, kunnes löydämme kestävän ratkaisun tilanteeseen Norjassa ja Tanskassa. Jos emme saa rahoja takaisin veroviranomaisilta, jäävät kulut Nordnetin kannettaviksi.

Pohjoismaiset Superrahastot samalle viivalle

Korvaamme mahdollisen menetetyn tuoton myös niille asiakkaille, jotka ovat aiemmin omistaneet Norjan tai Tanskan Superrahastoa ja jotka ovat myyneet osuutensa ennen kuin eilen tekemämme maksu toteutui. Teemme tarkat laskelmat siitä, millä kursseilla asiakkaat olisivat ostaneet ja myyneet osuutensa mikäli osinkoveroa ei olisi maksettu, ja verrata niitä toteutuneiden kauppojen kursseihin. Tämä työ vie aikaa, joten pyydämme teiltä kärsivällisyyttä. Yksittäiselle asiakkaalle korvattava summa tulee olemaan keskimäärin hyvin pieni. Olemme yhteydessä niihin asiakkaisiin, joita tämä koskee.

Näiden toimenpiteiden avulla varmistamme, että erilaiset verotuskäytännöt eivät vaikuta negatiivisesti eri maiden Super-asiakkaisiimme ja että Superrahastot seuraavat kaikissa maissa indeksejään mahdollisimman tarkasti. Jos sinulla on kysyttävää, voit kommentoida tähän blogiin.

Terveisin
Niklas Odenwall

Päivitys 19.12.2017: Tanskan Superrahaston osinkoverojen hyvityskäytäntö muuttuu

Muutos tarkoittaa seuraavaa:

Superfonden Danmark (”Tanskan Superrahasto”) on Ruotsiin rekisteröity rahasto, jota hallinnoi Öhman Fonder ja jota Nordnetin asiakkaat voivat merkitä Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa ja Norjassa. Rahasto on niin sanottu indeksirahasto, joka pyrkii seuraamaan tanskalaista C25-osakeindeksiä. C25-indeksi koostuu 25 suurimmasta Nasdaq Copenhagen -pörssissä noteeratusta pörssiyhtiöstä. Superfonden Danmark on omistajilleen kuluton, eli sen hallinnointimaksu on 0 %.

Tanskan lainsäädännössä ulkomaisia ja paikallisia rahastoja käsitellään eri tavalla rahastojen saamien osinkojen verotuksen osalta. Paikallisilta rahastoilta ei peritä veroa rahastoon maksetuista osingoista, jotka ovat peräisin tanskalaisilta yhtiöiltä. Jos rahasto on rekisteröity muualle kuin Tanskaan (esim. Ruotsiin), niin osingoista peritään veroa 27 %. Tämä tarkoittaa verotuksellista haittaa ulkomaisille rahastoille. Tulkitsemme käytännön olevan syrjivä ja EU:n yhdenvertaisen kohtelun periaatteen vastainen.

Siitä lähtien, kun Superfonden Danmark perustettiin vuonna 2014, olemme korvanneet rahaston omistajille verot, jotka Tanskan veroviranomainen on perinyt rahaston vastaanottamista osingoista. Samalla olemme pyrkineet edistämään lainsäädäntömuutosta ruotsalaisten ja tanskalaisten rahastojen tasavertaisen kohtelun puolesta. Olemme kuitenkin nyt saaneet päätöksen Tanskan veroviranomiselta, jossa todetaan nykyisen osinkojen verotuskäytännön pysyvän ennallaan. Päätöksen tultua julki olemme päättäneet, että emme voi enää jatkaa Tanskan veroviranomaisten perimän osinkoveron korvaamista Tanskan Superrahaston omistajille. Tämä tulee vaikuttamaan Tanskan Superrahaston arvon kehitykseen negatiivisesti. Olettaen, että C25-indeksin pörssiyhtiöiden osinkotuotto on 2 % ja osinkovero 27 %, niin vuotuinen tuottosi tulisi jatkossa olemaan 0,54 prosenttiyksikköä alempi kuin aiemmin. Muutos astuu voimaan tammikuussa 2018.

Superfonden Danmark tulee kuitenkin pysymään jatkossakin hallinnointimaksuttomana. Jos sinulla on kysyttävää Tanskan Superrahastoon liittyvästä muutoksesta, asiakaspalvelumme auttaa mielellään.

1/2018: Nordnet Indeksfond Norge -rahaston osinkojen verotus

Nordnet Indeksfond Norge -rahasto ei maksa veroja norjalaisista osingoista. OBX-indeksiin kuuluu kuitenkin jotain yhtiöitä, jotka on listattu Norjaan, mutta joiden kotipaikka on muussa maassa. Joidenkin näiden yhtiöiden osingoista rahasto maksaa lähdeveron. Rahasto hakee perityn lähdeveron takaisin.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
24 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
14.09.2019 22:40

Hei! Mikä sen Superrahasto Norjan tilanne on tuon verotuskäytännön osalta?

Nimetön
Nimetön
18.02.2018 18:10

Sijoitan tällä hetkellä Suomen, Ruotsin ja Norjan superrahastoihin. Tarkoitus olisi hajauttaa salkkua ja mietinkin, otanko Tanskan mukaan vai etsinkö jonkun edullisen rahaston tai ETF:n esim. yhdysvalloista. Kumpi olisi parempi vaihtoehto kulujen suhteen?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.02.2018 09:35

Hei! Emme voi antaa varsinaisia sijoitusvinkkejä, mutta hyviä sijoitusideoita voi löytyä esimerkiksi Sharevillen vilkkaasta “Passiiviset indeksisijoittajat” -keskusteluryhmästä ja Nordnetin Rahastoneuvojasta: http://www.nordnet.fi/rahastoneuvoja / https://www.shareville.fi/ryhmat/passiiviset-indeksisijoittajat-216 /Henri

Nimetön
Nimetön
17.02.2018 16:01

Miksette rekisteröi tanskan superrahastoa tanskaan?

Nimetön
Nimetön
25.05.2015 21:41

“Norjassa ja Tanskassa emme ole vielä saaneet lopullista vastausta verottajalta.”

Jostain syystä tekstissä ei edes sivuta sitä, miten tanskalaisten ja norjalaisten osinkojen verotuksen kuuluisi laki- ja verosopimuspykälien mukaan oikeasti mennä. Ei kai rahaston(kaan) verotus ole neuvotteluasia?

Superit ei liene ensimmäisiä ruotsalaisia rahastoja, jotka sijoittavat norjalaisiin tai ruotsalaisiin osakkeisiin? Vai onko tässä ihan hiljattain tapahtunut pykälämuutoksia, jotka saattavat vaikuttaa asiaan?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.05.2015 09:35

Me emme voi sille mitään, että paikallinen veroviranomainen ei ole antanut asiaan vastausta, vaikka Nordnet on työstänyt tätä jo vuoden. En itse tunne Tanskan ja Norjan verotuskäytäntöjä ja pykäliä niin hyvin, että osaisin tähän vastata tarkasti. Meillä asiaa hoitavat muut henkilöt Rahastoyhtiö Öhmanin kanssa.

Nimetön
Nimetön
24.05.2015 23:16

Yksi juttu mainittakoon kyllä säikeen aloittaneelle Bullerolle, ja tietysti Nordnetille. Sitaatti: “Esimerkillistä toimintaa: kun homma kusee, kerrotaan asiasta avoimesti ja kannetaan vastuu.”

Olen erittäin tyytyväinen asiakas, mutta minusta rahastokauppojen valuutanvaihdoissa ei toimita aivan täysin avoimesti. Niistähän veloitetaan 0,5%, mikä on vaikkapa Nordnet Superrahastojen (muiden kuin Suomen) tapauksessa melkein yhtä paljon kuin kivijalkapankit veloittavat rahastokaupoista. (Käytännössähän järkevä asiakas jälkimmäisissä hoitaa rahastokaupat vaihtotoimeksiannoilla, jolloin palkkiot pienenevät välille 0,25% – 0,5% — mikä tietenkin on aivan liikaa sekin, ja vähän off-topic.)

Olisi reilumpaa, jos Nordnetin valuutanvaihdon saisi rahastoissakin hoitaa itse normaalilla 0,1% palkkiolla, tai sitten automaattinen veloitus olisi tämä sama.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.05.2015 11:03

Hyvä pointti. Olen kysynyt tätä Nordnetiltä kuukausia sitten, mutta toistaiseksi mitään ei ole tapahtunut. Tämä valuutanvaihto on oikeasti iso ongelma, eikä se millään sovi yhteen näiden rahastojen periaatteen kanssa. Ei pitäisi olla mitään piilokuluja, jos rahastot ovat aidosti kuluttomia. Lisäksi kallis ja tietyissä tapauksissa jopa täysin turha valuutanvaihto on pakollinen rahastokaupan yhteydessä. Turha se on esimerkiksi silloin, jos asiakkaalla on Ruotsin kruunuja tilillä ostaessaan Superrahasto Ruotsia. Silti rahaston osto veloitetaan eurotililtä. Näin asiakas voi joutua vaihtamaan kruunut takaisin eurohin ja maksaa siitäkin kuluja.

Toivottavasti teette Nordnetillä tällekin asialle jotain mahdollisimman pian.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.05.2015 12:13

DeGiron kanssa on valuutan vaihto vielä salatumpaa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.05.2015 16:56

Erno-Petteri ja Andreas: Superrahastojen kulut ovat mielestäni avoimet kuin mikä. Nordnet kattaa valuutanvaihtokulua lukuunottamatta kaikki kulut, myös rahaston kaupankäynnistä syntyvät kulut. Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan sijoittavan Superrahaston ainoa kulu tulee valuutanvaihdosta, jonka Nordnet hoitaa asiakkaan puolesta. Valuutan osto- ja myyntikurssin erotus on 0,5 %. Rahastomerkinnät tehdään euroissa, joten valuutanvaihtokulu on 0,25 % sekä merkinnän että lunastuksen yhteydessä. Täsmennyksenä siis, että kulu ei ole 0,50 % vaan 0,25 %, kun sijoitat kruunumääräiseen superrahastoon. Osakekaupoissa valuutanvaihdon voi tehdä valuuttatileillä itse ja valuutanvaihtokulu on vain 0,075 %. Emme pidä piilokuluista ja tiedän, että asiakkaamme inhoavat niitä. Katso vaikka http://www.nordnet.fi/super. Siellä pohjoismaisten superrahastojen yhteydessä… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.05.2015 23:38

Kiitos vastauksista! Minun ei ehkä olisi pitänyt käyttää sanaa “piilokuluja” koska kyllä valuutanvaihtokulut ovat suhteellisen avoimesti kerrottu. Mutta kuluja ne on silti ja varsinkin “kuluttomalle” rahastolle aika iso kuluerä. Roundtripistä (osto ja myynti) tulee kuluja yhteensä 0,5 %. Tämä on Nordnetille aika lailla riskitön tuotto ottaen huomioon kuinka kapea spreadi valuuttamarkkinoilla oikeasti on. Hyvin pitkällä tähtäimellä tällä ei ole paljon merkitystä, mutta jos sijoittaa vain muutamaksi vuodeksi voi joku pienikuluinen indeksirahasto tai ETF olla jopa kilpailukykyisempi vaihtoehto kuin superrahasto. Jos aiotte jatkossakin periä näin korkeat valuutanvaihtokulut rahastoista voisitte ainakin harkita niiden lahjoittamista rahastoon joko kokonaan tai osittain, vähän samalla tavalla… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.05.2015 17:02

Andreas: ymmärrän, miksi olet turhautunut. Olisi loogista, että aina voisi käyttää valuuttatilillä olevia kruunuja, muös rahastokaupassa. Syitä käytäntöön on monia mm. back office -tasolla. Osakekauppojen pääosin T+2 selvitysaika ja reaaliaikaisuus on aikalailla eri maailmaa, kuin rahastojen kerran päivässä päivittyvä arvo ja välillä useiden päivien odottelu, että rahasto-osuudet saadaan kirjattua sijoittajan salkkuun. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Siksi ainakin toistaiseksi Nordnet hoitaa rahastojen valuutanvaihdon asiakkaan puolesta.

Nimetön
Nimetön
21.05.2015 20:13

Kiitän Nordnet:a vasta sitten kun ulkomaisten toimarien hinnastot on laskettu kilpailijoiden tasolle. Esim. Avanza pesee mennen tullen Nordnetin ryöstöhinnat.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.05.2015 20:29

Lopeta nyt jo se ruinaaminen ja vaihda pankkiin jossa nuo ulkomaiset toimeksiannot on halvempia, ja maksa sitten kaikesta muusta monikertaisen määrän euroja. Voi toki olla että jossain vaiheessa tulee vähän tyhmä olo?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.05.2015 19:06

Mistä kaikesta muusta pitäisi maksaa moninkertainen määrä euroja?

IB:n kautta USA-kaupat min $0,35/kauppa. Ainoa olennainen muu kulu on valuutanvaihto, min. $2/vaihto. Kun vaihtaa vähän enemmän kerralla, niin eipä sekään tunnu missään.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.05.2015 21:04

Olisi hauska kuulla Nordnetin perustelut miksi USA:n ja Saksan pörssien toimeksiantokulut ovat niin korkeat. Itse olen ymmärtänyt, että osakevälittäjille aiheutuvat kulut olisivat nimenomaan alhaisempia isoilla markkinapaikoilla, joten olisi loogista, että hinnoittelu olisi myös asiakkaille tällöin halvempaa suurissa pörsseissä ja puolestaan kalliimpaa pienissä pörsseissä, kuten Suomessa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.05.2015 11:12

Väärä paikka ja aika tähän ainaiseen toimeksiantokuluvalitukseen. Vaihtakaa välittäjää. Täällä on nyt aiheena superrahastot ja niiden osingot.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.05.2015 08:47

Jaloilla voi äänestää, itsellä myös toinen pankki josta ostan USA osakkeeni.

Nimetön
Nimetön
21.05.2015 18:49

En tiennytkään, että tähän asiaan liittyy tällaista epäselvyyttä. Superrahastojen hautaamisen esipuhe? Seuraavaksi todetaan, että pitää lopettaa koska verottaja.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.05.2015 07:23

Ei tuossa mitään epäselvyyttä ole, hyvää asiakaspalvelua vaan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.05.2015 19:47

No hyvä! Voin siis hankkia niitä lisää. Kiitos.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.05.2015 10:18

Sakari, emme ole hautaamassa Superrahastoja Norjassa ja Tanskassa. Voit hyvissä mielin hankkia niitä salkkuusi.

Nimetön
Nimetön
21.05.2015 17:20

Yksi sana: “Kiitos!”

Nimetön
Nimetön
21.05.2015 10:50

Esimerkillistä toimintaa: kun homma kusee, kerrotaan asiasta avoimesti ja kannetaan vastuu. Tähän ei moni kilpailija taivu…