Siirry pääsisältöön

Bull- ja Bear-sertifikaattien hinnanmuodostus

En ole juurikaan käsitellyt teksteissäni Bull- ja Bear-sertifikaattien hinnanmuodostusta. Haluan nyt kuitenkin hieman valottaa niiden toimintaa, ja niiden hinnoitteluun liittyviä ”ansoja”.

Kyseessä ei ole mikään uutinen sinänsä – tätä asiaa on käsitellyt pari muutakin kirjoittajaa aiemmin, mutta kertaus lienee opintojen äiti. Mistään liikkeeseenlaskijoitten huijauksestakaan ei ole kyse. Ainakin osa heistä on kertonut tästä ominaisuudesta avoimesti myös markkinointimateriaaleissaan.

Bull- ja Bear-sertifikaattien hinnanmuodostus tekee niistä ihan passeleita välineitä näkemyksen ottamiseen lyhyellä aikavälillä. Niiden hinnoittelu on varsin helposti ymmärrettävissä, joten jos et jaksa perehtyä minifutuureihin, turboihin sun muihin, tai olet kyllästynyt knock outteihin, mutta haluat silti vipua sijoituksiisi, niin nämä tuotteet varmasti sopivat sinulle oikein hyvin. Lisäksi näiden avulla pääsee sijoittamaan sellaisiin asioihin, joihin saattaa olla muuten vaikeaa päästä käsiksi, esim. raaka-aineet yms.

Bull- ja Bear-sertifikaatit tunnistaa listalta siitä, että niiden nimi alkaa sanalla bull tai bear. Bull tietenkin sopii nousunäkemyksen ja bear laskunäkemyksen ottamiseen. Nimessä on lisäksi mainittu mahdollinen kerroin, esim. X5 (kerroin 5).

Hinnoittelu toimii yksinkertaisesti niin, että kohde-etuuden prosentuaalinen muutos edellisestä pörssipäivästä (yleensä päätöshinta) kerrotaan sertifikaatin kertoimella, jolloin saadaan sertifikaatin prosentuaalinen muutos suhteessa edellisen päivän referenssihintaan. Bear-sertifikaatilla kerroin on luonnollisesti negatiivinen. Jos esim. kohde-etuuden referenssihinta oli eilen 100 ja Bull-sertifikaatin hinta samoin 100, ja tänään kohteen hinta on 101, niin kohteen muutos on 1 %, jolloin sertifikaatin muutos on 5 % ja hinnaksi saadaan 105. Simppeliä.

Bull- ja Bear-sertifikaattien hinnanmuodostus – pari käytännön esimerkkiä

Sitten se pointti ja vähän matematiikkaa. Jokainen varmastikin tietää, että kymmenen prosentin laskun korjaamiseen tarvitaan yli kymmenen prosentin nousu, jotta päästään lähtötasolle. Tästä seuraa se, että näillä kertoimella varustetuilla sertifikaateilla käy niin, että kohteen hinnan sahaillessa ylös-alas ja päätyen lopulta lähtötasolleen, ei sertifikaatti olekaan lähtötasolla, vaan alempana. Seuraavassa taulukossa hyvin kärjistetty esimerkki tästä. Siinä kohde-etuus nousee ensin voimakkaasti, sitten laskee ja lopulta palaa lähtötasolle. Muutosprosentti on aina muutos suhteessa edelliseen hintaan.

bullx5table

Tämä esimerkki on todellakin hyvin kärjistetty, koska kohde-etuuden muutokset ovat rajuja ja lisäksi sertifikaatin kerroin on todella iso, viisi.

Seuraavassa kuvassa vähän realistisempi tilanne todellisten hintojen pohjalta. Kuvassa on DAXin ja siihen pohjautuvan bull x5 -sertifikaatin hintakehitys prosentuaalisena muutoksena suhteessa lähtötasoon ajalta 13.8.2014-29.10.204.

Bulldaxx5

Alussa DAXin hinta on noussut kohtuullisen suoraviivaisesti ollen 19.9. korkeimmillaan n. 7,8 % lähtöhintaa korkeammalla. Silloin sertifikaatin hinta oli puolestaan noussut 42,5 % eli prosentuaalinen muutos oli 5,4 –kertainen – siis suurempi kuin itse sertifikaatin kerroin. Tämän jälkeen hinta on laskenut voimakkaasti, kunnes on palannut lähtötasolleen, mutta sertifikaatin hinta onkin jäänyt 7,3 % miinukselle.

Bull-sertifikaattien kohdalla tämä ”ansa” koskee pelkästään niitä, joiden kerroin on isompi kuin yksi. Ykköskertoimen sertifikaatit seuraavat kohdettaan erittäin nätisti ja ovat siinä mielessä hyvin turvallisia, mutta eipä niihin näin ollen ole mieltä sijoittaakaan, ellei sitten kyse ole sellaisesta kohde-etuudesta, johon on muutoin hankalaa sijoittaa.

Bear-sertifikaattien kohdalla tämä em. ilmiö koskee kaikkia. Seuraavassa taulukossa kertoimella yksi varustettu bear-sertifikaatti ja sen hintakehitys sahaavassa markkinassa. Myös tässä muutosprosentti on  suhteessa edelliseen hintaan.

bearx1table

Bear-sertifikaatti on jäänyt siis 4 % tappiolle, vaikka kohde-etuuden hinta on palannut lähtötasolle.

Sen sijaan suoraviivaisilla markkinoilla sertifikaatit toimivat erinomaisesti. Seuraavassa taulukossa esimerkki tilanteesta, jossa kohde-etuuden hinta on noussut päivittäin kaksi prosenttia. Silloin viitoskertoimen bull-sertifikaatti on noussut yli 58 % eli nousu on lähes kuusinkertainen. Tässä taulukossa prosenttimuutos on suhteessa alkutilanteeseen.

bullx5table_nousu

Bull- ja Bear-sertifikaatit ovat siis aivan toimivia instrumentteja, mutta kovin pitkään holdaukseen niitä ei oikein voi suositella – ellei sitten ole vakuuttunut, että isompaa sahailua markkinoilla ei ole odotettavissa.

Lue lisää Bull- ja Bear-sertifikaateista tästä.

/Erkki Fadjukoff

Käydäksesi kauppaa sertifikaateilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit