Siirry pääsisältöön

Sijoittamisen aloittaminen kannattaa

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen on jo ehkä pyörinyt mielessäsi, mutta aina on löytynyt jokin syy jättää sijoittamatta. "Sitten, kun minulla on… tarpeeksi rahaa, tarpeeksi tietoa, tarpeeksi aikaa," ja niin edelleen. Useimmiten aloittaminen on se vaikein osuus, mutta tärkein. Jos et ole vielä aloittanut sijoittamista, aloita se viimeistään nyt.

210422_Nordnet_02_5314.jpg

Kiinnostu rahasta.

Tälläkään hetkellä todella moni ei tiedä omien menojen ja kulujen suuruutta. Tässä kohtaa, jos et vielä tiedä, niin ei hätää. Jo pienellä perehtymisellä voit karsia joitain menoja ja säästää rahaa, jotka voit puolestaan sijoittaa. Ideaali säästösumma voisi olla 5–10 % nettootuloista, mutta vähempikin riittää. Sijoittamiseen ei tarvitse isoja summia, vaan alkuun pääsee jo pienilläkin summilla, kuten 15 eurolla kuukaudessa. Tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa, vaan rahasta kannattaa kiinnostua. Mitä paremmin tunnet omat raha-asiasi, sitä luottavaisempi olet omasta taloudestasi.

Kun kiinnostus rahaan on herännyt, aiheesta haluaa myös keskustella, saada vertaistukea ja oppia uutta. Suomesta löytyy paljon hyviä esikuvia, jotka puhuvat rahasta, säästämisestä ja sijoittamisesta eri kanavissa, kuten blogeissa, podcasteissa, sosiaalisessa mediassa ja aikakausilehdissä.

Tunnetuimpia ovat Facebookin Sijoituskerho, jossa käydään avointa keskustelua sijoittamisesta sekä Mimmit sijoittaa -yhteisö, jossa puhutaan rahasta, sijoittamisesta ja säästämisestä rennoissa merkeissä. Muita tunnettuja sijoittajia ovat esimerkiksi Merja Mähkä, Karo Hämäläinen, Jasmin Hamid, Julia Thurén, Mikko Mäkinen ja Aki Pyysing, jotka kertovat rohkaisevasti ja avoimesti sijoittamisesta.

Rahasta kannattaa puhua. Ajatuksia ja kokemuksia voi jakaa esimerkiksi ystävien kesken, eri sosiaalisen median ryhmissä ja erilaisissa tapahtumissa. Useimmiten juuri säästämisen alkuvaiheessa kaivataan vertaistukea ja se voi ollakin se tarvittava kipinä sijoittamisen aloittamiseen.

Miksi säästää? Kun säästämistavoite on itselle selkeä ja se motivoi, tuntuu säästäminenkin mielekkäämmältä. Välillä säästäminen voi kuitenkin tuntua tylsältä erityisesti pitkällä aikavälillä. Vaikka raha ei ehkä tee onnelliseksi, se mahdollistaa monia asioita, jotka tekevät. Miksi säästäminen sitten kiinnostaa? Kiinnostavaa on se, mitä kaikkea säästöillä voi tehdä. Koska raha kiinnostaa, näin myös säästäminen kiinnostaa.

Vaurastu.

Vauraus voi tarkoittaa taloudellista turvaa eli sitä, ettei raha-asioista ja henkilökohtaisesta taloudesta tarvitse murehtia päivittäin. Raha voi kahlita ja ahdistaa, mutta hallitsemalla omaa taloutta luot elämään vapautta ja rauhaa. Voit olla taloudellisesti itsenäinen ja elää haluamallasi tavalla. Nykyään yhä useammat suomalaiset kerryttävät varallisuuttaan ja sijoittavat rahojaan. Pörssiin tulee yhä enemmän naisia ja vuonna 2019 Nordnetin uusista suomalaisista asiakkaista jo 47 % oli naisia.

Kun ihmisiltä kysytään, miksi he säästävät, useimmiten vastaus on ”pahan päivän varalle”. Varallisuutta voi kerryttää myös ”hyvän päivän varalle” eli unelmiaan varten. Ajatus siitä, että voit joskus tulevaisuudessa tehdä juuri niitä asioita, joita haluat elämässäsi saavuttaa. Huolehtimalla omasta taloudestaan voi mahdollistaa paljon erilaisia asioita, kuten pienten ja isompienkin unelmien saavuttamisen.

Nordnetin teettämän tutkimuksen mukaan vain 25 % suomalaisista on varautunut isoihin elämänmuutoksiin säästämällä erityisesti niitä varten. Jokaisen tulisi turvata oma talous säästöillä, jotta voi halutessaan ottaa elämän hallintaan ja tehdä itsenäisiä päätöksiä. Voit irtisanoutua huonosta työsuhteesta, sinun ei tarvitse tehdä liikaa töitä opintojen ohella, voit nauttia vanhempainvapaasta pidempään, voit pitää sapattivuoden tai lähteä parisuhteesta ilman taloudellista turvattomuutta. Säästöt ovat mahdollistaja, jonka ansioista uskaltaa epäonnistua ja kokeilla jotain uutta.

Nauti korkoa korolle -ilmiöstä.

Matka merkittävien tuloksien näkymiseen sijoittamisessa on pitkä. Tämä voi tarkoittaa siis montaa vuosikymmentä. Mutta tässä on se juju! Mitä aiemmin aloittaa, sitä pienemmillä summilla vuosien saatossa saa kasaan oikein mukavankin potin. Kyseessä on Einsteinin sanoin maailman kahdeksas ihme eli korkoa korolle -ilmiö. ”Joka sitä ymmärtää, tienaa sen: joka ei ymmärrä maksaa siitä.”

Seuraavissa laskelmissa on huomioitu kuukausittainen säästösumma, sijoitusaika vuosina ja vuotuinen tuotto-odotus, joka on ollut keskimääräisesti pitkällä aikavälillä noin 7 prosenttia.

  • Jos sijoitat 50 € kuukaudessa kolmenkymmenen vuoden ajan 7 % korolla, sijoituksen arvo sijoitusajan päättyessä on 60 999 €.

  • Jos sijoitat 150 € kuukaudessa kolmenkymmen vuoden ajan 7 % korolla, sijoituksen arvo sijoitusajan päättyessä on 182 996 €.


Korkoa korolle -laskuriin


Sijoittaminen ei ole sprintti, vaan sitä voisi kuvailla ennemminkin maratoniksi. Mitä kauemmin antaa rahan kasvaa, sitä suurempi voi olla lopullinen potti. Korkoa korolle -ilmiön avulla voit saada säästösi kasvamaan ajan myötä lineaarisen sijaan eksponentiaalisesti ja 35 vuoden eläkesäästötkin kasaan 10 vuodessa.

Aloita sijoittaminen ilman, että jännität sormet ristissä, mitä sijoituksillesi käy.

Sinun ei tarvitse laittaa kaikkia kallisarvoisia säästöjäsi likoon, vaan alkuun pääset jo 15 eurolla kuukaudessa.

Kartoita oma taloudellinen tilanteesi, eli mistä raha tulee ja minne se menee. Laske kuinka paljon voisit laittaa säästöön. Tässä kohtaa mieti vielä, voisiko jostain menosta nipistää hieman, jotta rahaa jäisi enemmän säästöön. Sijoittaa kannattaa kuitenkin vain sen verran, jonka on valmis myös menettämään.

Sijoittamiseen liittyy aina riski. Mutta entä jos ei sijoita? Silloin häviää joka tapauksessa. Nollakorkoisella tilillä makuutettu raha menettää nykykorkotasolla ja inflaation myötä arvoaan koko ajan. Sijoittamisessa on uhka menettää sijoittamiaan rahojaan ja samalla mahdollisuus moninkertaistaa sijoitettu varallisuus. Riski ja tuotto-odotus kulkevat aina käsi kädessä.

Hajauttamalla alennetaan riskiä, eli ”älä laita kaikkia rahoja yhden kortin varaan”. Hyvin hajautettu salkku on ajallisesti hajautettu ja salkussa on kohteita eri omaisuusluokista, toimialoilta ja maantieteellisiltä alueilta.

Sijoittamisen aloittaminen kannattaa! Aloita viimeistään nyt – alkuun jo 15 eurolla kuukaudessa.

  1. Avaa itsellesi arvo-osuustili ja/tai osakesäästötili Nordnetiin maksutta ja talleta tilillesi rahaa.

  2. Poimi sijoitusideat osakkeidenrahastojen tai ETF:ien eli pörssinoteerattujen rahastojen joukosta.

  3. Tee päätös kuukausittaisesta sijoitussummasta ja aloita kuukausisäästäminen, niin säästösi rullaavat automaattisesti – helppoa kuin mikä!

Sijoittamisen aloittaminen rahastoilla – aktivoi kuukausisäästösopimus.

Rahastokuukausisäästäminen on helppo tapa aloittaa säästäminen.Nordnetissä rahastoissa ei ole lainkaan merkintä- ja lunastuspalkkiota tai säilytysmaksuja, rahastoasiakkuus ja verkkopankkitunnukset on 0 €, eli maksat ainoastaan rahastoyhtiön veloittamat hallinnointipalkkiot.


Aloita kuukausisäästäminen


Säästäminen muka tylsää? No ei! Siihen voi jäädä jopa koukkuun, sillä nälkä kasvaa syödessä.

Huomioi, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.


Miksi sijoittaminen kannattaa?
Miksi sijoittaminen kannattaa?

Haluaisitko saavuttaa elämässäsi vapauden valita, mihin aikasi käytät? Toteuttaisitko enemmän pitkäaikaisia haaveitasi, mikäli sinulla vain olisi siihen varaa? Mikäli vastaus on kyllä, voi sijoittamisen aloittaminen olla elämäsi paras päätös! Katso kahdeksanosainen Matkalla massimaisteriksi -videosarja.


Aloita sijoittaminen ja säästäminenAvaa Nordnet-tili
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki