Siirry pääsisältöön
Pörssiromahdus ja 4 tapaa selvitä siitä.

Rajut heilahtelut kuuluvat osakemarkkinoiden luonteeseen. Kun sisäistät tämän ja ymmärrät, että pitkällä aikavälillä pörssi on tarjonnut kaikista omaisuuslajeista parasta tuottoa, säästämisesi on vakaalla pohjalla.

Artikkelin voi myös kuunnella Nordnet Suomen Spotify-tililtä

210615_NORDNET_01_0279.jpg

1. Muista, että ajoittainen pörssiromahdus ja rajut laskut kuuluvat pörssin luonteeseen.

Riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä: mitä korkeampaa tuottoa haet pitkällä tähtäimellä, sitä suuremmalle riskille altistut lyhyellä aikavälillä. Ainoat vastalääkkeet tälle riskille ovat hajauttaminen ja riittävä käteispuskuri osakesijoitusten vastapainona. Koskaan ei kannata olla all-in, sillä pörssiromahdus palkitsee ne sijoittajat, jotka ovat malttaneet pitää puskuria pahan päivän varalle.

2. Jatka sijoittamista osakemarkkinoille normaaliin malliin.

Osakkeita kannattaa ostaa silloin, kun ne ovat halpoja. Pörssiromahdus on pitkäjänteiselle sijoittajalle tilaisuus täydentää salkkuaan aiempaa edullisempaan hintaan. Pörssiromahduksessa yhtiöt voivat myös ostaa omia osakkeitaan edullisemmin takaisin markkinalta ja mitätöidä niitä nykyisten osakkeenomistajien eduksi. Vaikka et siis itse kahmisi osakkeita aiempaa halvemmalla, niin omistamasi yhtiöt saattavat sitä jo tehdä – sinun eduksesi, kun omistusosuutesi yhtiössä näin kasvaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kurssilasku voi jatkua pitkäänkin. Älä siis sijoita rahaa, jota et ole valmis pitämään markkinoilla useita vuosia.

3. Harkitse kuukausisäästämisen aloittamista.

Kun säästät tasasumman palkastasi joka kuukausi, saat rahasto-osuuksia enemmän silloin kun ne ovat halpoja ja vähemmän silloin, kun ne ovat kalliita. Näin voit säästää osakemarkkinoille systemaattisesti ja hyötyä ajoittaisista kurssilaskuista ja meneillään olevasta pörssiromahduksesta. Lue lisää Nordnetin tarjoamasta automaattisesta kuukausisäästämisestä verkkopalvelun kohdassa Palvelut > Kuukausisäästäminen.

4. Hengitä syvään ja pysy sijoitussuunnitelmassasi.

On helppoa ajautua paniikkiin, kun salkun tuottoprosentit ovat rajusti miinuksella ja media täyttyy tuomiopäivän otsikoista. Kannattaa kuitenkin muistaa pitkäjänteisyys ja se, että pitkällä tähtäimellä osakemarkkinat ovat tuottaneet kaikista omaisuusluokista parhaiten. Yleensä osakkeita ei kannata myydä silloin, kun kaikki muutkin myyvät – taitavimmat sijoittajat toimivat juuri päinvastoin.

siegelin kuvaaja