Siirry pääsisältöön

Nordnet Female Network -sijoittajatarina: Meri Nurminen säästää hyvän päivän varalle

Olen Meri ja toimin Nordnetillä Content Marketing Managerina. Tuotan sijoitussisältöä eri formaateissa, eri kanaviin. Järjestän myös tapahtumia ja esiinnyn itse esimerkiksi videoilla sekä tapahtumissa juontajan/puhujan roolissa. Olen opiskellut markkinoinnin johtamista ja valmistuin kauppatieteiden maisteriksi noin 1,5 vuotta sitten. Nordnetillä työskentelyn aloitin samoihin aikoihin. Toimin Nordnet Female Networkin parissa osana projektiryhmää. Sijoittamisessa pätee mielestäni vanha tuttu sanonta: “More is more”.

Nordnet Female Network on minulle tärkeä ja erityisen mieluisa projekti, sillä olisin itse kaivannut samanlaista yhteisöä sijoitusmatkani alkumetreillä. Raha-asiani olivat lähes koko opiskeluaikani jossain määrin sekaisin, enkä osannut tehdä rahoillani muuta kuin joko kuluttaa niitä tai laittaa ne säästötilille odottamaan jotain – en edes tiennyt mitä. Ironista on, että vaikka opiskelin kauppatieteitä, en tiennyt osakemarkkinoista yhtään mitään.

Jos naisille kohdistettua tietoa ja inspiroivia sijoittajatarinoita olisi ollut enemmän esillä sekä helpommin tavoitettavissa, olisin ehkä aloittanut säästämisen ja sijoittamisen aiemmin sekä ottanut itse oman talouteni haltuun. Sain onneksi noin 6 vuotta sitten apua aloittamiseen kumppaniltani, jota oli kotona jo nuorena kehotettu sijoittamaan.

Mihin sijoitat?

Aloitin sijoittamisen tekemällä isomman alkusijoituksen Nordnet Suomi Indeksiin, Nordnet Sverige Indexiin sekä Nordnet Norge Indeksiin. Indeksirahastoilla ei voi mennä pahasti vikaan, vaikka ei tietäisi sijoittamisesta yhtään mitään. Rahastoissa riski on valmiiksi hajautettu, ja kun tietää suurin piirtein, mitä maailmassa tapahtuu, niin pysyy kärryillä myös indeksin kehittymisestä. Näissä kolmessa kyseisessä rahastossa ei ole myöskään hallinnointipalkkiota. Laitoin alussa myös kuukausisäästöt rullaamaan ja unohdin koko salkun muutamaksi vuodeksi.

Nykyään 95 % salkkuni omistuksista on rahastoissa ja loput 5 % osakkeissa. Minulla on myös asunto, josta omistan 50 %. Valitsen salkkuuni aika ajoin osakkeita, jotka pitävät kiinnostustani yllä ja saavat minut seuraamaan aktiivisemmin salkkuani. Tykkään kokeilla uusia rahastoja, joita Nordnet lanseeraa aina silloin tällöin. Viimeisimpänä kokeilin Nordnet Maailma Indeksi 125 -rahastoa, jossa on sisäänrakennettu vipu. Vipusijoittaminen kiinnostaa minua ja olen myös harkinnut kaupankäyntiluoton ottamista, mutta toistaiseksi en ole uskaltanut. Olen kuitenkin pohjimmiltani hyvin perinteinen kuukausisäästäjä ja indeksisijoittaja, enkä halua ottaa kovin suurta riskiä.

Säästöasteeni, eli kuinka paljon palkastani menee kuukausittain säästöön, on tällä hetkellä noin 20 %, kun otetaan huomioon sekä asuntolainan lyhennys että kuukausisäästö rahastoihin. Säästän kuukausittain myös tulevia ulkomaanmatkoja varten erilliselle säästötilille.

Miksi sijoitat?

Lyhyt vastaus: koska en keksi yhtäkään hyvää syytä olla sijoittamatta. Kun korkoa korolle -ilmiön ja osakemarkkinoiden toimintamallin oikeasti ymmärtää, on vaikeaa perustella itselleen rahojen makuuttamista säästötilillä. Rahan arvo ei edes pysy samana, vaan se heikkenee säästötilillä ajan kuluessa inflaation myötä. Sijoittamalla ja säästämällä arvo taas nousee. Tavoitteeni ei ole välttämättä rikastua, mutta vaurastua kylläkin. Sen lisäksi että teen itse 5 päivää viikossa töitä, voin niin sanotusti kasvattaa omaa ansiotani laittamalla myös rahat töihin arvo-osuustilille.

En kuitenkaan säästä vain pahan päivän varalle, niin kuin on tapana sanoa, vaan ensisijaisesti hyvän päivän varalle.

Kerryttämällä omia säästöjäni luon tulevaisuuden minälleni turvaa ja mahdollisuuksia toteuttaa itseäni sekä tarjota mahdollisille lapsilleni paremman tulevaisuuden. Raha mahdollistaa monia asioita, joita pidän erittäin tärkeinä, kuten kaunis asunto hyvällä sijainnilla, matkustelu sekä tietynlainen huolettomuus onnettomuuksien tai vastoinkäymisten sattuessa. En kuitenkaan säästä vain pahan päivän varalle, niin kuin on tapana sanoa, vaan ensisijaisesti hyvän päivän varalle: kun olen 50–60-vuotias, voin ehkä tehdäkin vain 3–4-päiväistä työviikkoa ja käyttää lopun aikani muihin asioihin.

Tavoitteenani on kerätä tarpeeksi rahaa, että voin jonain päivänä elää ainakin osittain osingoilla. Siirryn siis todennäköisesti jossain vaiheessa rahastoista osinko-osakkeisiin. Nyt keskityn kuitenkin tarpeeksi suuren säästösumman kerryttämiseen.

Mistä etsit tietoa sijoittamiseen liittyen?

Teen onnekseni töitä alan asiantuntijoiden keskellä, joten opin töissä jatkuvasti uutta. Käytän myös Nordnetin nettisivuja tiedon etsimiseen ja uuden opetteluun. Osakkeita ostan yleensä intuitiolla ja oman mielenkiinnon mukaan, sillä niitä tulee ostettua melko harvoin. Valintani kohdistuvat yleensä yhtiöihin, jotka ovat myös muiden sijoittajien suosiossa tai joihin kohdistuu hyvää pöhinää. Hesaria lukemalla oppii paljon markkinoista ja suomalaisista osakkeista. Luen usein muiden kokemuksia ja kommentteja myös Sharevillestä. Seuraan lisäksi somessa muutamia sijoitusvaikuttajia.

Mielestäni on myytti, että sijoittamisesta ja esimerkiksi osakkeista pitäisi tietää hirveästi, jotta voi aloittaa sijoittamisen. Naisilla on monesti tapana tavoitella täydellisyyttä, eikä omiin kykyihin aina luoteta tarpeeksi. Varsinkin jos hajauttaa hajallisesti, eli kuukausisäästää, ei tarvitse tietää juuri mitään. Osakkeita ostamalla ja niiden kehitystä seuraamalla oppii eniten. Siksi kannustankin kokeilemaan myös yksittäisiä osakkeita jossain vaiheessa matkaa.

Säästövinkit

Mihin panostat?

Tykkään käyttää rahaa asuntooni kahdesta syystä: koti on paikka jossa vietän eniten aikaa, joten haluan viihtyä siellä. Saan sisustamisesta ja kauniista asioista myös paljon iloa arkeen. Toinen syy on se, että asuntoni ei ole pelkästään koti vaan myös sijoituskohde, joten haluan pitää sen hyvässä kunnossa. Panostimme paljon asunnon remontointiin ja nyt käynnissä on sisustusvaihe.

Panostan sisäiseen ja ulkoiseen hyvinvointiin. Elän tässä hetkessä, joten käytän rahaa myös materiaan sekä kokemuksiin. Tasapaino säästämisessä ja kulutuksessa on kuitenkin kaiken a ja o.

Mistä pihistät?

Olen ruokaostoksilla säästäväinen ja hintatietoinen. En yleensä osta kalleinta vaihtoehtoa, vaan kyykkään mieluusti alahyllylle. Suosin myös monesti vaateostoksilla käytettyä ja olen tehnyt hyviä löytöjä Kierrätyskeskuksista sekä second hand -verkkokaupoista. Liikun pääosin metrolla ja julkisilla, joten myöskään matkakuluni eivät ole korkeat. Myös ilmasto kiittää!

Vinkkisi (aloittelevalle) sijoittajalle:

  1. Aseta itsellesi realistinen tavoite ja pyri siihen. Muista, että jokaisen säästötavoite ja säästöaste on erilainen. Älä siis lähde tavoittelemaan kuuta taivaalta, sillä silloin tulet vain pettymään.
  2. Kokoa säästöpotti pienistä puroista: valitsetko tunnetun brändin uutuustuotteen, vai ostatko saman käytettynä? Tilaatko lounasta Woltista vai teetkö itse ruokaa? Yllättäen arjen pienistä säästöistä voikin kertyä iso summa, jonka voi laittaa kuukausisäästöön.
  3. Pidä säästötilillä bufferia. Koskaan ei voi tietää mitä elämässä tapahtuu. Jos tarvitsetkin nopeasti rahaa, ja palkka on jo melkein kokonaan käytetty, et halua joutua myymään sijoituksiasi ja maksamaan niistä veroja kesken säästökauden.

Aikaisempia blogejani voit lukea täältä. Voit lukea lisää Nordnet Female Networkista täällä.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Sijoittajan tulee huomioida, että historiallinen tai simuloitu kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan.

Meri Nurminen
Meri Nurminen

Työskentelen Nordnetillä Content Marketing Managerina. Aloitin sijoittamisen ja kuukausisäästämisen opiskeluaikoinani noin 5 vuotta sitten. Nordnetillä tuotan sijoitusaiheisia sisältöjä mm. uutiskirjeisiin ja someen sekä järjestän tapahtumia.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki