Siirry pääsisältöön

Dramatiikkaa Volvon annissa

54 prosenttia ruotsalaisista sanoo olevansa kiinnostuneita, tai voivansa olevan kiinnostuneita, ostamaan Volvo Car AB:n osakkeita yhtiön listautuessa Tukholman pörssiin. Tämän osoitti Nordnetin toimeksiannosta Yougovin suorittama kyselytutkimus. Tutkimus toteutettiin 4–6. lokakuuta 2021 Ruotsin kansalaisia edustavalla otoksella. Vastauksia tuli yhteensä 1008.

Kannatusta voidaan pitää korkeana, kun huomioidaan, että kysely suunnattiin yleiseen populaatioon, ottamatta huomioon mahdollista aikaisempaa kiinnostusta sijoittamiseen. Monilla on toki pitkä ja läheinen suhde Volvoon, varsinkin kun Saab meni nurin, eikä sitä pitkän prosessin jälkeenkään saatu pelastettua.

Siitäkin huolimatta on hyvä huomata, että mikäli yritys suunnitelmiensa mukaisesti listautuu 28. lokakuuta, yrityksestä ei tämän ansioista tule varsinaista ruotsalaista yhtiötä. Volvon nykyiset kiinalaiset omistajat Geely ja Li Shufu olivat aikoneet pitää 97,5 prosenttia Volvo Carsin äänivallasta itsellään A-osakkeiden avulla, joiden kautta niillä olisi ollut 10 ääntä osaketta kohti.

Suurten sijoittajien nostaman älämölön seurauksesta kaikki osakkeet konvertoidaan nyt yhden äänen B-osakkeiksi, mikäli anti onnistuu. Tästä huolimatta Geelyn äänivalta laskee vain 83,3 prosenttiin, koska he eivät alun perinkään aikoneet myydä kuin pienen osuuden yhtiöstä kerätäkseen haluamansa 25 miljardia kruunua sähköautojen kehittämistä varten.

Se, että tällainen muutos tehtiin vasta tänään perjantaina keskipäivän aikaan, vain kuusi päivää ennen listausta, viittaa siihen, että moni institutionaalinen sijoittaja on kiinnostuksensa ehtona vaatinut kaikkien A-osakkeiden konvertointia B-osakkeiksi. Ruotsalaisissa teollisuusyrityksissä tästä globaalista kummajaisesta luovutaan hyvin harvoin.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit