Tervetuloa asiakaspalveluun

Täältä löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. Jos et löydä etsimääsi, ota meihin yhteyttä.

020 198 5898 Asiakaspalvelu ma-pe 9.00-18.30 Meklarit ma-pe 9.00-19.00

Asiakaspalvelu / Kaupankäynti ja arvopaperit

Miten myyn osakkeen lyhyeksi?

​Kun lyhyeksi myynti -palvelu on aktivoitu, voit myydä osakkeita lyhyeksi käytettävissä olevan summan puitteissa.

Verkkopalvelussamme lyhyeksi myynti tapahtuu myymällä sellaista osaketta, jota sinulla ei tällä hetkellä ole salkussa lainkaan (samassa salkussa ei voi olla yhtä aikaa long- ja short-positiota). Etsi haluamasi osake, aseta myytävä lukumäärä, aseta hinta, varmista toimeksiannon oikeellisuus ja paina joko ”Esikatsele toimeksiantoa” tai ”Myy”. Lyhyeksi myynti toteutetaan ja salkkuusi ilmestyy negatiivinen positio kyseistä osaketta (esim. -100).

Tässä tapauksessa tavallinen myyntitoimeksianto ja lyhyeksi myynti -toimeksianto eivät eroa millään tavoin toisistaan. Sama pätee myös siihen, kun ostat takaisin lainaamasi osakkeet palauttaaksesi ne osakelainan antajalle. Tämän vuoksi on tärkeää, että teet kaikki lyhyeksi myynti -toimeksiannot huolellisesti.

Esimerkki

Joonaksella on 1000 EUR salkussa käytettävissä ja hän haluaa myydä lyhyeksi osaketta A 5000 eurolla. Osakkeella on 120 % vakuusvaatimus. Tapahtuman jälkeen salkku näyttää seuraavalta:

 • positio 100 osake A                                  
 • markkina-arvo 5000 EUR                       
 • lainoitusarvo 6000 EUR                                 
 • saldo 6000 EUR

Tili ei ole ylilainoitettu, sillä Joonaksen saldo kattaa vakuusvaatimuksen.

Mikäli osake A:n hinta nousee 10 %, salkku näyttää seuraavalta:

 • positio 100 osake A                           
 • markkina-arvo 5500 EUR         
 • lainoitusarvo 6600
 • saldo 6000 EUR

Joonaksen salkku on ylilainoitettu 600 EUR, sillä hänen salkkunsa saldo ei kata 120 % vakuusvaatimusta. Tällaisessa tilanteessa ylilainoitus on hoidettava kuntoon joko myymällä long-positiota, kattamalla A-osakkeen shortti tai tallettamalla salkkuun lisää rahaa.

Pörssissä on lisäksi tarjolla sekä BEAR-sertifikaatteja että myyntiwarrantteja suoraan lyhyeksi myyntiin sisältyvän riskin vähentämiseksi. Nämä rahoitusinstrumentit tarjoavat sinulle lisäksi laajemmat mahdollisuudet shortata erilaisia kohde-etuuksia.

Mitä lyhyeksi myynti tarkoittaa?

​Lyhyeksi myynti eli shorttaus tai shorttaaminen (engl. short selling) tarkoittaa tilannetta, jossa myyt osakkeita, joita et todellisuudessa omista. Lyhyeksi myynti on yksi tapa spekuloida osakkeiden hinnan laskulla. Lainaat osakkeita kolmannelta osapuolelta ja myyt ne markkinalla toivoen, että hinta laskee, jotta voit ostaa osakkeet takaisin alemmalla hinnalla. Lisätietoja osakelainauksesta sekä tarvittavista asiakirjoista löydät verkkopalvelustamme kohdasta Palvelut ja tuotteet > Luotot ja Superluotto.

Voit sulkea lyhyeksi myydyn position ostamalla pörssistä samanlaatuisia osakkeita kuin olet lainannut, ja näin palautat ne 3. osapuolelle eli osakkeiden lainaajalle (ns. ”position kattaminen”). Sekä pidempiaikainen että päivänsisäinen lyhyeksi myynti vaatii lyhyeksi myynti -sopimuksen tekemistä.

Lyhyeksi myynti on kannattavaa, jos osakkeen hinta laskee ja osaketta on mahdollista ostaa myöhemmin sen myyntihintaa halvemmalla hinnalla. Voitto muodostuu tällöin myynti- ja ostohinnan erotuksesta kaupankäyntikulut huomioiden.

Sinun lisäksi hyvä tiedostaa, että voit joutua ostamaan lyhyeksi myymäsi osakkeet takaisin myyntihintaa korkeammalla hinnalla, jolloin sinulle syntyy tappiota. Näin ollen lyhyeksi myynti on aina varsin riskialtista, koska se on aina lainaksi ostamista. Lyhyeksi myyjän ottamalla riskillä ei käytännössä ole ylärajaa.

Lyhyeksi myynti vaatii sen, että sinulla on voimassaoleva luotto- ja edelleenpanttaussopimus.

Nordnetin lyhyeksi myynti -asiakirjat löydät kootusti kohdasta Palvelut ja tuotteet > Lomakkeet.

Lisätietoja:

Mika Pesonen (2011). Säästäjästä sijoittajaksi. Jokamiehen sijoitusopas. Helsinki: Docendo.

Mitä osakkeita voi myydä lyhyeksi?

​Lista tarjolla olevista lyhyeksi myytävistä osakkeista löytyy kohdasta Palvelut ja tuotteet > Lyhyeksi myynti > Katso lyhyeksi myytävät osakkeet (vakuusvaade on 120–160 %). Jos olet kiinnostunut osakkeesta jota ei löydy listalta, asian tiimoilta voi aina ottaa yhteyttä meklareihimme. Suomenkielisen meklaripalvelumme tavoitat numerossa 020 198 5898 tai lähettämällä viestin viestikeskuksen kautta.

Tietyissä tilanteissa voi ilmetä sitä, että lainanantaja haluaa osakkeensa takaisin joko saman pörssipäivän aikana tai myöhemmin, jolloin osakkeet on ostettava takaisin. Näissä tilanteissa Nordnetillä on oikeus sulkea avoin osakelainapositio ja veloittaa siitä hinnaston mukaiset kulut (mm. realisointimaksu 20 EUR + välityspalkkio).

Nordnet ei tarjoa lyhyeksi myyntiä Yhdysvalloissa tai Kanadassa.

Nordnetissä et voi myydä johdannaisia lyhyeksi.

Katso lista lyhyeksi myytävissä olevista osakkeistaavautuu uuteen ikkunaan

Mitä kuluja lyhyeksi myynti aiheuttaa?

​Lyhyeksi myynti -ominaisuuden käyttöönotosta ei veloiteta hallinto- tai muuta maksua. Päivän sisällä osakkeiden lyhyeksi myynnin kulut koostuvat vain välityspalkkioista ja yön yli laskutamme erillisen osakelainauspalkkion (30 EUR avauksesta + min. 3 % (p.a.) preemio avoimen position markkina-arvosta 360 päivällä jaettuna). [*]

[*] Preemio ei ole kiinteä, vaan voi vaihdella markkinatilanteen mukaan. Tarkat tiedot saat tarvittaessa meklareiltamme numerossa 020 198 5898.

Mitä riskejä lyhyeksi myyntiin liittyy?

Lyhyeksi myynnin riskinä on, että lainaksi otettujen osakkeiden markkinahinta nousee. Mikäli osakkeen hinta nousee voimakkaasi, tappioriski kasvaa merkittävästi. Osakkeen kurssinousu kasvattaa myös vakuusvaatimusta, ja vastaavasti laskee sitä osakkeen kurssin laskiessa. Lyhyeksi myytäessä onkin tärkeää pitää hyvä turvamarginaali, jotta osakkeen kurssinousu ei johda pakkomyyntitilanteeseen (engl. margin call). Nordnetin asettama vakuusvaatimus on negatiivinen lainoitusarvo, joka vastaa 120–160 prosenttia markkina-arvosta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupankäyntiin käytettävissä olevat varat laskevat 20–60 prosenttia lyhyeksi myytyjen osakkeiden osalta.

Lyhyeksi myyntiin liittyy myös riski siitä, että arvopaperilaina ei ole enää käytettävissä tai että osakelainanantaja vaatii osakkeensa takaisin. Tällaisessa tilanteessa tulee lyhyeksi myydyt osakkeet ostaa takaisin.

Mikä on sijaisosinko?

Mikäli päätät myydä osaketta lyhyeksi ennen osingon irtoamispäivää, olet velvollinen maksamaan sijaisosinkoa lainattujen osakkeiden todelliselle omistajalle.

Esimerkki:

Myyt päivää ennen yhtiökokouspäivää 1 000 kappaletta Nokia Oyj:n (NOKIA) osaketta lyhyeksi. Osakelainan antajalla, joka siis tosiasiassa omistaa osakkeet yhtiökokouspäivänä, on tällöin oikeus osinkoon (esimerkiksi 0,14 euroa per osake).

Jos myyt lyhyeksi osaketta ennen yhtiökokouspäivää etkä sulje lyhyeksi myytyä positiotasi ennen kuin yhtiökokouspäivän jälkeen, sinulle syntyy velvollisuus maksaa osinko osakkeiden todelliselle omistajalle. Tässä tapauksessa 1000 NOKIA * 0,14 eur = 140 euroa.

Jos puolestaan suljet lyhyeksi myydyn osakeposition eli ostat lainaamasi osakkeet takaisin osingon irtoamispäivää edeltävänä pankkipäivänä, et ole velvollinen maksamaan sijaisosinkoa.

Lisätietoja saat Arvopaperilainojen yleisistä ehdoista kohdasta 9.1.

Miten suuren short-position voin ottaa?

​Korkein mahdollinen lyhyeksimyyntimäärä selviää seuraavasta kaavasta:

Käytettävissä oleva saldo + Intraday-limiitti + (myönnetty luottoraja – käytettävissä olevan luoton määrä) / vakuusvaatimus = maksimaalinen lyhyeksimyyntimäärä

Esimerkki 1:

 • Asiakkaan saldo: 50 000 eur
 • Myönnetyn luoton määrä: 100 000 eur
 • Esimerkkiosake Nokia: vakuusvaatimus 130%
 • Maksimi = 50 000 + (100 000 – 0) / 130% = noin 115 400 eur positio

Esimerkki 2:

 • Asiakkaan saldo: 50 000 eur
 • Myönnetyn luoton määrä: 100 000 eur
 • Käytettävissä oleva luoton määrä: 20 000 eur
 • Esimerkkiosake Fortum: vakuusvaatimus 115%
 • Maksimi = 50 000 + (100 000 – 20 000) / 115% = noin 113 000 eur positio

Esimerkki 3:

 • Asiakkaan saldo: 50 000 eur
 • Myönnetyn luoton määrä: 100 000 eur
 • Käytettävissä oleva luoton määrä: 40 000 eur
 • Inraday limit: 50 000
 • Esimerkkiosake Fortum: vakuusvaatimus 115%
 • Maksimi = 50 000 + 50 000 + (100 000 – 40 000) / 115% = noin 139 100 eur positio

Lisääa aiheesta

Kaupankäynti ja arvopaperitPuh. 020 198 5898
Asiakaspalvelu ma–pe 9.45–18.30
Meklarit ma–pe 9.45–19

Alkuun

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.