Osakesäästötili

Täältä löydät kaiken, mitä sinun tulee tietää tulevasta osakesäästötilistä.

Alkuun

Osakesäästötili on käytössä 1.1.2020 alkaen. Aikaa jäljellä:

00
päivää
00
tuntia
00
minuuttia
00
sekuntia

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötili on tili, jolle yksityissijoittaja voi siirtää enintään 50 000 euroa rahaa ja sijoittaa sen valitsemiinsa koti- tai ulkomaisiin pörssiosakkeisiin tai monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä kaupankäynnin kohteena oleviin osakkeisiin (Suomessa esimerkiksi Nasdaq First North -kauppapaikka). Tili on käytettävissä 1.1.2020 alkaen.

Sijoittaja maksaa sijoitusten tuotoista veroa vasta siinä vaiheessa, kun hän nostaa tililtä rahaa. Tuotto on verotettavaa pääomatuloa. Toisin sanoen veroa ei peritä siinä vaiheessa, kun tilillä käydään osakekauppaa ja siitä syntyy myyntivoittoja tai kun tilille maksetaan osinkoja. 50 000 euron raja koskee tilille siirrettävän rahan määrää – sijoitusten arvo voi nousta tätä suuremmaksi tai laskea tätä pienemmäksi.

Lue lisää osakesäästötilin ja tavallisen arvo-osuustilin eroista.linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen: Osakesäästötili on tulossa Nordnetiin

Maaliskuussa 2019 eduskunta hyväksyi osakesäästötilin, josta on kohistu jo vuoden päivät. Keväällä 2018 valtiovarainministeriön verotyöryhmä julkaisi raportin eri sijoitusmuotojen verokohtelusta ja ehdotti eri vaihtoehtoja osakesäästötilille. Sijoittajan etuja ajavat tahot, kuten Pörssisäätiö ja Osakesäästäjien keskusliitto, ovat puolustaneet tiliä läpi vuoden kiivaasti. Nyt kun osakesäästötilin tiedetään tulevan voimaan 1.1.2020 alkaen, voidaan Nordnetissä kääriä hihat ja keskittyä tilin kehittämiseen.

Nordnetin tutkimus: 500 000 osakesäästötiliä auki keväällä 2020?

97 % Nordnetin asiakkaista pitää tulevaa osakesäästötiliä kiinnostavana ja vain 1,2 % ilmoittaa, ettei aio avata tiliä lainkaan. 59 % vastaajista aikoo avata osakesäästötilin heti ensimmäisten joukossa, kun se on mahdollista. Jos 59 % suomalaisista yli 800 000 osakesäästäjästä avaisi osakesäästötilin ensimmäisten joukossa, se tarkoittaisi lähes puolta miljoonaa osakesäästötiliä ensi vuoden alussa. Tämä ilmenee Nordnetin tekemästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi lähes 6 000 sijoittajaa.

Tutkimus: suomalaisista on tulossa osakesäästötilin myötä huomattavasti aktiivisempia sijoittajia – jos he saavat osakepoimintaan apua.

Osakesäästötili ei ole vielä vakuuttanut koko Suomen kansaa, vaikka sijoittajat ovatkin uudesta tilimuodosta innoissaan. 35 % suomalaisista on kuullut osakesäästötilistä, mutta ei tiedä siitä juuri mitään. 32 % ei ole tilistä kuullutkaan. Kiinnostuneimpia osakesäästötilistä ovat nykyiset sijoittajat: kiinnostuneiden osuus on kolme kertaa suurempi kuin niiden, jotka eivät vielä sijoita lainkaan.

Yli puolet nykyisistä osake- ja rahasto-omistajista uskoo oman kaupankäyntiaktiivisuuden lisääntyvän osakesäästötilin myötä. Pelkkä osakesäästötilin tuleminen ei kuitenkaan vielä ratkaise suomalaisten säästämisinnon kasvua: jopa kaksi kolmesta suomalaisesta kaipaa apua osakkeiden valintaan. Tiedot ilmenevät tuoreesta kyselytutkimuksesta koskien suomalaisten näkemyksiä osakesäästötileistä, niiden käyttöaikeista ja kiinnostavuudesta. 

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin:

Kuka voi avata osakesäästötilin?


Tilin voi avata kuka tahansa yksittäinen ihminen (luonnollinen henkilö). Tili voidaan avata myös alaikäiselle. Sen sijaan yritykset ja yhteisöt eivät voi avata osakesäästötilejä.

Voiko yhdellä henkilöllä olla useampi osakesäästötili?


Samaan aikaan henkilöllä saa olla vain yksi osakesäästötili. Palveluntarjoajaa voi kuitenkin vaihtaa tilin avaamisen jälkeen ilman veroseuraamuksia.

Kuinka paljon tilille voi siirtää rahaa?


Tilille voi siirtää enintään 50 000 euroa.

Mitä tapahtuu, jos tilin arvo nousee yli 50 000 euron?


50 000 euron raja koskee tilille siirrettävän rahan määrää. Sijoitusten arvo voi nousta tätä suuremmaksi tai laskea tätä pienemmäksi. Esimerkki: Asiakas on sijoittanut tilille 10 000 euroa, ja tilillä olevien osakkeiden arvo on noussut 100 000 euroon. Asiakas voi edelleen sijoittaa tilille 40 000 euroa lisää.

Mihin tilin varoja voi sijoittaa?


Varoja voi sijoittaa pörssiosakkeisiin ja monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä kaupankäynnin kohteena oleviin osakkeisiin (Suomessa esimerkiksi First North -kauppapaikka.)

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.