Siirry pääsisältöön

Tietoa valuuttatileistä.


Valuuttatilin avulla voit itse suorittaa valuutanvaihdon ja kantaa itse valuuttariskin. Nordnetissä on tällä hetkellä mahdollista aktivoida SEK-, NOK-, DKK-, USD- ja CAD-valuuttatili. Jos aktivoit valuuttatilin ja teet kaupan ulkomaisessa valuutassa noteeratuilla arvopapereilla, voit valita, teetkö valuutanvaihdon ja milloin sen teet. Jos valuutanvaihtoa ei suoriteta, kyseiselle valuuttatililelle muodostuu luotto, josta veloitetaan korkoa.

Miksi valuuttatilin avaamiseen tarvitaan luottosopimus?

Kun sinulla on valuuttatili, kaikki ulkomaisessa valuutassa tekemäsi kaupat tehdään valuuttatililtä. Jos ostat ulkomaisia ​​arvopapereita, maksat arvopaperit niiden noteerausvaluutalla. Jos myyt ulkomaisia ​​arvopapereita, niistä saatava raha maksetaan sinulle ulkomaan valuutassa. Tämä tarkoittaa, että jos sinulla ei ole ostohetkellä positiivista saldoa noteerausvaluutassa, saat negatiivisen saldon kyseiselle valuuttatilille, vaikka sinulla olisi samanaikaisesti positiivista saldoa toisessa valuutassa. Tilanne tulkitaan valuuttaluotoksi, minkä vuoksi luottosopimuksen tekeminen on edellytys valuuttatilin avaamiselle. Maksat korkoa siinä valuutassa, jossa sinulla on negatiivista saldoa.

Hyvä tietää valuuttatilistä.

On tärkeää tietää, että valuuttatilien käyttöön liittyy riskejä.

Jos sinulla on aktiivinen valuuttatili, voit saada negatiivisen saldon (valuuttaluoton) yhdessä tai useammassa valuutassa, vaikka kokonaissaldosi olisi positiivinen. Maksat tällöin korkoa negatiivisesta saldosta.

Kannat myös valuuttariskiä, mikä tarkoittaa, että luottosi ulkomaan valuutassa voi olla suurempi tai pienempi riippuen siitä, miten valuutta kehittyy suhteessa perusvaluuttaasi. Jos sinulla on luotto ulkomaan valuutassa ja kyseisen valuutan arvo nousee suhteessa perusvaluuttaasi (euroon), luoton arvo laskettuna perusvaluutassasi on suurempi. Tämä voi johtaa tappioon.

Milloin valuuttapositiot syntyvät valuuttatilille?

Valuuttapositiota voi syntyä kahdessa tilanteessa, kun sinulla on aktiivinen valuuttatili.

1. Sinulla on valuuttatili ja ostat ulkomaisia arvopapereita eli arvopapereita, jotka on noteerattu muussa valuutassa kuin perusvaluutassasi (EUR suomalaisille asiakkaille). Jos sinulla ei vielä ole ostosummaa vastaavaa positiivista saldoa kyseisessä valuutassa, syntyy kyseiselle valuuttatilille negatiivista saldoa. Jos sinulla ei ole valuuttatilejä, Nordnet vaihtaa valuutan automaattisesti.

Esimerkki

Sinulla on säilytystililläsi 10 000 EUR ja olet juuri avannut USD-tilin, jolla sinulla ei vielä ole rahaa. Ostat 1 000 dollarin arvosta Yhdysvalloissa noteerattuja osakkeita. Kun olet ostanut osakkeet, sinulla on edelleen 10 000 euroa EUR-tililläsi, mutta sinulla on myös 1 000 USD:n suuruinen negatiivinen saldo valuuttatililläsi. Halutessasi voit vaihtaa eurot manuaalisesti Yhdysvaltain dollareiksi luoton kuittaamiseksi. Mutta jos et tee tätä, sinulla on USD-valuuttaluotto, josta maksat korkoa. Näet korot hinnastossamme.

Jos myyt myöhemmin Yhdysvalloissa noteeratut osakkeesi, saat kauppasumman USD-määräisenä ja valuuttaluotto pienenee tai tulee kuitatuksi myymiesi osakkeiden arvosta riippuen.

2. Teet manuaalisen valuutanvaihdon. Voit tehdä tämän ennen kuin ostat ulkomaisessa valuutassa noteerattua osaketta, tai oston jälkeen.

Voinko käydä kauppaa ulkomaisilla osakkeilla ilman valuuttatiliä?

Kyllä. Valuuttatilin avaaminen ja luottosopimuksen allekirjoittaminen on vapaaehtoista. Jos sinusta tuntuu, että et halua allekirjoittaa sopimusta, voit silti käydä kauppaa ulkomaisilla osakkeilla. Nordnet vaihtaa tällöin valuutan automaattisesti puolestasi. Lue lisää valuutanvaihdosta ja siihen liittyvistä kuluista.

Milloin valuuttatilistä voi olla hyötyä?

Jos sinulla on valuuttatili, Nordnet ei vaihda valuuttaa automaattisesti puolestasi, kun käyt kauppaa ulkomaisilla arvopapereilla. Kun vaihdat valuuttaa manuaalisesti, niin sanottu spread eli osto- ja myyntihinnan erotus on pienempi kuin jos Nordnet vaihtaa valuutan automaattisesti puolestasi.

Koska kaikki tapahtumat suoritetaan arvopaperin noteerausvaluutassa, sinun ei tarvitse tehdä valuutanvaihtoa jokaisen tapahtuman yhteydessä valuuttatilin ollessa käytössä. Kustannukset voivat olla matalammat, jos sinulla on valuuttatili.


Katso/avaa valuuttatilit

Huomioi, että valuuttatilin aktivoimiseksi vaaditaan hyväksytty luottosopimus ja hyväksytysti suoritettu tietämystesti.

Valuuttatilien yleiset ehdot

Valuuttatili: Tuote- ja riskitietoja