Siirry pääsisältöön

Shorttaus eli lyhyeksi myynti ja Intraday-limiitti.

Lisää kaupankäyntimahdollisuuksia lainoituksella.

Shorttaaminen eli lyhyeksi myynti.

Shorttauksella eli lyhyeksi myynnillä tarkoitetaan, että myyt osakkeita, joita et myyntihetkellä omista. Lyhyeksi myynnin tuotto-odotus perustuu oletukseen, että osakkeen kurssi laskee myynti- ja ostohetken välillä. Mahdollinen tuotto muodostuu myynti- ja ostohinnan erosta vähennettynä kaupankäynti- ja osakelainan kuluilla.

 • Hyödy laskevista osakekursseista.
 • Voit myydä lyhyeksi yli 350 osaketta.
 • Mahdollisuus maksaa laina takaisin koska vain.
 • Katso shortattavat osakkeet.

Kun ostat lyhyeksi myydyt osakkeet takaisin saman päivän aikana, sinulta ei veloiteta kaupankäyntipalkkioiden lisäksi muita kuluja.

Jos lyhyeksi myytyjä osakkeita ei osteta takaisin samana päivänä, myytyjä osakkeita varten perustetaan osakelaina. Tällöin sinulta veloitetaan kuluina 30 euron avauspalkkio sekä vuotuista lainakorkoa vähintään 3 % (laina-ajalta, riippuu markkinasta ja markkinatilanteesta).

Lyhyeksi myyntiä varten on asetettava vakuus. Nordnetin vakuusvaatimus on negatiivinen lainoitusarvo, joka vastaa 115–200 % lyhyeksi myytyjen osakkeiden markkina-arvosta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupankäyntiin käytettävissä olevat varat laskevat 15–100 %:lla lyhyeksi myytyjen osakkeiden osalta.

Jos osakkeen kurssi nousee, myös vakuusvaatimus kasvaa ja siten lyhyeksi myyntiä tehdessä on tärkeää asettaa riittävän hyvä puskuri. Tehdessäsi myyntitoimeksiantoa lyhyeksi myynnin yhteydessä, varmista, että salkussasi on riittävät vakuudet (rahaa ja/tai osakkeita, joissa lainoitusarvoa).

Katso lyhyeksi myytävät osakkeet ja niiden vakuusvaatimukset.

Lyhyeksi myymiseen liittyvät riskit.

Lyhyeksi myynnissä on riskinä, että lainatun osakkeen arvo nousee laskun sijasta. Jos nousu on voimakasta, voi se johtaa suuriinkin tappioihin. Lisäksi on huomioitava, että lyhyeksi myydyn osakkeen kurssinousu kasvattaa vakuusvaatimusta. Onkin tärkeää ylläpitää turvapuskuria, jotta epäedullisessa markkinatilanteessa vältyttäisiin sijoituksen pakkomyynniltä.

Lyhyeksi myyntiin liittyy myös riski siitä, että arvopaperilainan käyttömahdollisuus lakkaa tai että lainanantaja vaatii takaisin osakkeitaan. Tällaisessa tilanteessa lyhyeksi myydyt osakkeet tulee ostaa välittömästi takaisin.

Lisää päivänsisäistä ostovoimaa Intraday-limiitillä.

Intraday-limiitti sopii erinomaisesti päiväkaupankäyntiin tai tilanteisiin, joissa tarvitset lisää ostovoimaa.

Intraday-limiitti muodostuu saldon ja omistuksiesi markkina-arvon summasta, josta vähennetään mahdolliset johdannaisasemat, noteeraamattomat osakkeet ja vakuusvaatimukset (jos käytät lyhyeksi myyntiä). Summa lisätään ostovoimaasi, joka on käytössäsi koko kauppapäivän ajan.

 • Lisää ostovoimaa päivän ajaksi.
 • Maksuton palvelu.
 • Kasvata mahdollisuuksiasi hyötyä markkinoiden liikkeistä.

Intraday-limiitin käyttäminen on maksutonta. Hae Intraday-limiittiä kohdasta Salkku > Sopimukset ja palvelut. Intraday-limiitti on käytössäsi hakemuksen tekoa seuraavana päivänä.

Koska Intraday-limiitti on tarkoitettu vain päivänsisäiseen kaupankäyntiin, sinun tulee myydä sen avulla hankitut osakkeet ennen markkinoiden sulkeutumista tai omistuksesi ylilainoittuu ja osakkeet pakkomyydään. Käyttäessäsi Intraday-limiittiä mahdollisuus voittoihin tai tappioihin kasvaa.

Intraday-limiitti muodostuu seuraavasti: SALDO + OMISTUKSIESI MARKKINA-ARVO (- mahdolliset johdannaispositiot, noteeraamattomat osakkeet ja vakuusvaatimukset)

Huomaathan, että Intraday-limiitiä ei voi käyttää, mikäli salkun markkina-arvon on alle 10 000 SEK (n. 1050 EUR). Voit kuitenkin aktivoida Intraday-limiitin, vaikka salkkusi markkina-arvo olisi alle 10 000 SEK, jolloin se aktivoituu käyttöösi minimirajan ylityttyä. Intraday-limiittiä sinulla voi olla korkeintaan 3 000 000 SEK (n. 310 000 EUR).

Intraday-limiitti on tarkoitettu vain ja ainoastaan päivänsisäiseen kaupankäyntiin, joten kaikki positiot on suljettava aina ennen markkinoiden sulkeutumista. Intraday-limiittiä ei tule käyttää yön yli tapahtuvaan lainoitukseen, sillä mikäli Intraday-limiittiä ei sulje, salkku on ylilainoitettu seuraavana aamuna. Mikäli näin tapahtuu, Intraday-limiittti suljetaan 7 päiväksi ja ylityksestä veloitetaan 10 EUR.

Mikäli Intraday-limiitti jää jatkuvasti kattamatta, se voidaan sulkea pidemmäksi ajaksi.

Intraday-limiittiin ei itsessään liity hallinnointi- tai avauskustannuksia.

Intraday-limiitti-palvelun lopetus:

Intraday-limiitti-palvelun lopetus edellyttää, että:

 • asiakas on sulkenut intraday-limiitti positionsa eikä intraday-limiitti ole käytössä.
 • asiakas pyytää intraday-limiitin lopetusta kohdasta: Sivuni > Omat sopimukset & palvelut > intraday-limiitti. Intraday-limiitti poistuu käytöstä hakupäivää seuraavan 1–2 pankkipäivän kuluessa.

Intraday-limiitin käyttöönotto vaatii:

 • hakija on vähintään 18-vuotias
 • hakijan salkku ei ole ylilainoitettu
 • hakijan salkku ei ole ollut ylilainoitettu hakupäivää edeltävään 7 vuorokauteen.

Intraday-limiitin käyttöönotto tai käyttö ei vaadi erillistä sopimusta, vaan se aktivoidaan käyttöön hakupäivää seuraavan 1–2 pankkipäivän kuluessa.

Salkussasi on käytettävissä 2 000 eur ja omistuksiesi markkina-arvo on 8 000 eur. Päivänsisäinen kokonaisostovoima koostuu Intraday-limiitistä sekä salkkusi saldosta seuraavasti:

Omistus: 8 000 eur
Saldo: 2 000 eur
Intraday-limiitti: 10 000 eur
Kokonaisostovoima: 12 000 eur

Näin ollen Intraday-limiitti antaa sinulle mahdollisuuden tehdä 12 000 euron arvoisen ostotoimeksiannon tavallisen 2 000 euron sijasta, joka sinulla on salkussasi käytettävissä kaupankäyntiin.

Huomioi, että Intraday-limiitti muodostuu saldon ja omistuksiesi markkina-arvon summasta, josta vähennetään mahdolliset johdannaispositiot ja vakuusvaatimukset (lyhyeksi myynti -positiot).

Ostat nyt osakkeita 10 000 eurolla ja niiden osakekurssi muuttuu päivän aikana 10 %. Taulukosta A näet, miten osakekurssin muutos vaikuttaa tuottoihin (lasku toteutettu sekä positiiviselle että negatiiviselle muutokselle).

Taulukko A:


Intraday-limiitti käytössä

ilman Intraday-limiittiä

osakekurssin muutos

10 %

-10 %

10 %

-10 %

voitto/tappio

1000 €

-1000 €

200 €

-200 €

oman pääoman tuotto

50 %

-50 %

10 %

-10 %

jäljellä oleva saldo

3000 €

1000 €

2200 €

1800 €

Käy kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla, joissa lainoitus on sisäänrakennettuna.

Nordnet Markets -valikoiman tuotteilla käyt kauppaa ilman välityspalkkioita silloin, kun kauppasumma ylittää 100 € tai 1000 SEK/NOK/DKK. Nordnet Markets -valikoimasta löydät Bull- ja Bear-sertifikaatteja, Unlimited turboja ja minifutuureja ja kohde-etuuksina tunnettuja osakkeita, indeksejä ja hyödykkeitä.