Siirry pääsisältöön

Shorttaus eli lyhyeksi myynti.

Lisää kaupankäyntimahdollisuuksia lainoituksella.

Shorttaaminen eli lyhyeksi myynti.

Shorttauksella eli lyhyeksi myynnillä tarkoitetaan, että myyt osakkeita, joita et myyntihetkellä omista. Lyhyeksi myynnin tuotto-odotus perustuu oletukseen, että osakkeen kurssi laskee myynti- ja ostohetken välillä. Mahdollinen tuotto muodostuu myynti- ja ostohinnan erosta vähennettynä kaupankäynti- ja osakelainan kuluilla.

  • Hyödy laskevista osakekursseista.
  • Voit myydä lyhyeksi yli 350 osaketta.
  • Mahdollisuus maksaa laina takaisin koska vain.
  • Katso shortattavat osakkeet.

Kun ostat lyhyeksi myydyt osakkeet takaisin saman päivän aikana, sinulta ei veloiteta kaupankäyntipalkkioiden lisäksi muita kuluja.

Jos lyhyeksi myytyjä osakkeita ei osteta takaisin samana päivänä, myytyjä osakkeita varten perustetaan osakelaina. Tällöin sinulta veloitetaan kuluina 30 euron avauspalkkio sekä vuotuista lainakorkoa vähintään 3 % (laina-ajalta, riippuu markkinasta ja markkinatilanteesta).

Lyhyeksi myyntiä varten on asetettava vakuus. Nordnetin vakuusvaatimus on negatiivinen lainoitusarvo, joka vastaa 115–200 % lyhyeksi myytyjen osakkeiden markkina-arvosta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupankäyntiin käytettävissä olevat varat laskevat 15–100 %:lla lyhyeksi myytyjen osakkeiden osalta.

Jos osakkeen kurssi nousee, myös vakuusvaatimus kasvaa ja siten lyhyeksi myyntiä tehdessä on tärkeää asettaa riittävän hyvä puskuri. Tehdessäsi myyntitoimeksiantoa lyhyeksi myynnin yhteydessä, varmista, että salkussasi on riittävät vakuudet (rahaa ja/tai osakkeita, joissa lainoitusarvoa).

Katso lyhyeksi myytävät osakkeet ja niiden vakuusvaatimukset.

Lyhyeksi myymiseen liittyvät riskit.

Lyhyeksi myynnissä on riskinä, että lainatun osakkeen arvo nousee laskun sijasta. Jos nousu on voimakasta, voi se johtaa suuriinkin tappioihin. Lisäksi on huomioitava, että lyhyeksi myydyn osakkeen kurssinousu kasvattaa vakuusvaatimusta. Onkin tärkeää ylläpitää turvapuskuria, jotta epäedullisessa markkinatilanteessa vältyttäisiin sijoituksen pakkomyynniltä.

Lyhyeksi myyntiin liittyy myös riski siitä, että arvopaperilainan käyttömahdollisuus lakkaa tai että lainanantaja vaatii takaisin osakkeitaan. Tällaisessa tilanteessa lyhyeksi myydyt osakkeet tulee ostaa välittömästi takaisin.

Käy kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla, joissa lainoitus on sisäänrakennettuna.

Nordnet Markets -valikoiman tuotteilla käyt kauppaa ilman välityspalkkioita silloin, kun kauppasumma ylittää 100 € tai 1000 SEK/NOK/DKK. Nordnet Markets -valikoimasta löydät Bull- ja Bear-sertifikaatteja, Unlimited turboja ja minifutuureja ja kohde-etuuksina tunnettuja osakkeita, indeksejä ja hyödykkeitä.