Proxy error: 500

Message: Could not get page

Lainat ja luotot.

Luottoa salkkuasi vastaan.

Kaupankäyntiluotto tarkoittaa luottoa, jossa käytät salkkusi omistuksia luoton vakuutena. Luoton avulla voit parantaa tuottomahdollisuuksiasi ja maksaa tekemäsi osakeostot kauppapäivän sijasta vasta kauppojen selvityspäivänä (T+2), ilman korkoseuraamuksia. Luotto toimii varakassana osakeostoihin tai muuhun haluamaasi tarkoitukseen. Voit hyödyntää luottoa myös osakesäästötilillä 1.1.2020 alkaen (lisätietoa luoton hyödyntämisestä osakesäästötilillä löydät tästä linkistä).

Huomioi, että luoton käyttäminen voi johtaa myös suurempiin tappioihin sen tarjoaman vipuvaikutuksen vuoksi.

Alta löydät lisätietoa Nordnetin kaupankäyntiluotosta. Jos olet kiinnostunut shorttaamisesta tai intraday-limiitistä, klikkaa tästä.

Hyödyt:

 • mahdollistaa toimimisen nopeasti, kun sijoitusmahdollisuuksia ilmaantuu markkinalla
 • ei aloitus- tai kuukausimaksuja
 • korkoa maksat vain käyttämäsi luoton osalta (et koko myönnetystä luotosta)
 • käyttämättä olevasta luotosta ei aiheudu mitään kustannuksia
 • verohyödyt: voit vähentää lainakorot pääomatuloista (ks. lisätietoja verotuksesta)
 • hyvät lainoitusasteet osakkeille ja rahastoille

Superluotto antaa joustoa säännöllisiin sijoituksiini, sillä välillä on hyviä ostopaikkoja mennyt sivu suun, kun kuukausittainen pääoman lisäys on ollut vasta kuun lopussa palkkapäivänäni. Hyvän ostopaikan tullen voin käyttää sen kuukauden pääoman lisäyksen jo etukäteen ja maksaa siitä ihan mitättömän pienen koron.

Matkalla Vaurauteen

Laske millaisen koron voit saada.

Millainen salkku, sellainen korko.

Nordnetin kaupankäyntiluoton vuosikorko on lähtökohtaisesti 4,85 %. Kaupankäyntiluottoon on mahdollista liittää Superluotto-ominaisuus, jonka alhaisin Kulta-tason korko on vain 0,99 %.

Kun Superluotto-ominaisuus on aktivoitu, koron suuruuteen vaikuttaa kaksi tekijää: miten hyvin salkkusi on hajautettu ja miten suuri osa salkkusi lainoitusarvosta on jo käytössä.

Aktivoi Superluotto-ominaisuus.

Voit aktivoida luottoosi Superluotto-ominaisuuden yhdellä napin painalluksella. Palvelumme tarkistaa päivittäin salkkusi tilanteen ja laskee lainakorkosi sen mukaan. Jos salkkusi täyttää alemman korkotason ehdot, saat edullisemman koron lainaasi jo saman päivän aikana.

Yksinkertaista, eikö vain?

Jos Superluoton ehdot eivät täyty, korko on 4,85 %. Huomioi, että sinun tulee tutustua Superluoton ehtoihin ennen luoton hakemista. Saadaksesi luottoa alimmalla korkotasolla sinun tulee aktivoida Superluotto-ominaisuus. Lue lisää täältä.

Jos salkkusi täyttää seuraavat ehdot, saat luottoosi 0,99 % koron:

Superluotto 0,99 % korko

Jos salkkusi täyttää seuraavat ehdot, saat luottoosi 2,49 % koron:

Superluotto 2,49 % korko

Esimerkki 1 – tuottoa vivulla

Luottoa käytössä 100 000 €

Oletetaan, että asiakkaan salkussa on osakkeita seuraavasti (suluissa tämänhetkinen lainoitusaste): Nokia 50 000 € (70 %), Sampo 50 000 € (80 %), IBM 50 000 € (80 %), Facebook 50 000 € (50 %).

Salkun markkina-arvo on 200 000 € ja lainoitusarvo 140 000 €. Asiakkaalla on 50 % omaa pääomaa ja 50 % luottoa, eli 100 000 € omaa pääomaa ja 100 000 € luottoa käytössä. Asiakkaalle on myönnetty 300 000 € limiitti, josta siis 100 000 € käytössä (1/3-osa limiitistä).

Oletetaan, että asiakkaan lainakorko on 3,5 % ja luottoaika 6 kk. Käytössä oleva osuus limiitistä (100 000 €) on tasaisesti käytössä luottoaikana. Asiakas maksaa korkoa luottoajalta 1 750 € (nimellinen korko 3,5 % p.a.).

Jos kuvitellaan, että sijoitukset tuottavat 7 % p.a., eli 3,5 % per 6 kk, tuottaa koko salkku 7 000 €. Salkun oma pääoma on kasvanut puolessa vuodessa 5 250 eurolla (tuotto miinus maksetut korot). Oman pääoman tuotto on 5,25 % 6 kk:n ajalta ja yli 10 % p.a. vuositasolla.

Yksinkertaisuuden vuoksi korkoa korolle efektiä ei ole otettu huomioon. Esimerkkikoron, tässä 3,5 %, vuotuinen efektiivinen korko olisi 3,56 %.

Esimerkki 2 – millaisen salkun luotolla saa?

Oma pääoma 100 000 € ja limiittiä myönnetty 350 000 €

Oletetaan, että asiakas haluaisi rakentaa salkun, jonka arvopapereiden keskimääräinen (markkina-arvolla painotettu lainoitusaste) on 75 %. Asiakkaalla on omaa pääomaa salkussa 100 000 € ja myönnettyä limiittiä 350 000 €.

Kuinka suurella salkulla asiakas voi käydä kauppaa?

Asiakas voi käydä kauppaa salkulla, jonka koko on maksimissaan:

(oma pääoma / 1-lainoitusaste) = 100 000 / (1–0,75 %) = 400 000 € => Asiakas voi käydä kauppaa 400 000 € salkulla.

Vastaavasti, jos salkun arvopapereiden keskimääräinen lainoitusaste on 60 %, asiakas voi käydä kauppaa 250 000 € salkulla (100 000/0,4= 250 000 €). Kannattaa huomioida, että vaikka asiakkaalla olisi limiittiä jäljellä isompaankin salkkuun, rajoittavaksi tekijäksi tulee lainoitusaste (60 %), joka ei mahdollista kuin 250 000 € salkun rakentamisen.

Kulutusluottojen korot ovat kalliita +10 % ja niiden hankkimisessa on kalliit järjestelypalkkiot. Superluotto on hyvin edullinen tapa saada lainaa osakesalkkua vastaan, ei järjestelypalkkioita tai maksuaikatauluja.

Nuuka

Usein kysyttyä luotoista.

Nordnetissä voit ottaa luottoa osakkeita, rahastoja ja muita arvopapereita vastaan. Luotto toimii joustavasti limiittiluottona, jossa luoton vakuus muodostuu lainoituskelpoisista arvopapereistasi.

Myönnettävän luoton maksimisumma on normaalisti kolme kertaa salkun velaton arvo. Voit valita itse hakemasi luoton määrän, minimisumma on 10 000 €. Luottoa voit nostaa haluamasi määrän.

Jos haluat luoton käyttöösi, sinun tulee tulostaa, täyttää ja lähettää meille allekirjoitettuna luottohakemuspaketti, joka koostuu seuraavista asiakirjoista:

 1. Luottosopimus ja edelleenpanttaussopimus
 2. Kopio kuvallisesta henkilötodistuksesta
 3. Kopio viimeisimmästä verotuspäätöksestäsi (yhteenvetosivu) tai kopiot kolmesta viimeisimmästä palkkatositteesta

Kun vastaanotamme hakemuksesi ja mahdolliset liitteet, suoritamme normaalin luottoarvioinnin ja teemme luottopäätöksen. Ilmoitamme luottopäätöksestä viestikeskuksen kautta.

Kun arvopaperisi muodostavat lainan vakuuden, lainan määrä määräytyy arvopapereiden lainoitus- eli vakuusarvon perusteella. Osakkeiden ja rahastojen lainoitusaste vaihtelee 0–85 % välillä. Nordnet voi laskea arvopapereiden lainoitusastetta milloin tahansa, mikäli se katsotaan välttämättömäksi.

Huomioithan, että velkasaldosi ei saa olla suurempi kuin omistustesi yhteenlaskettu lainoitusarvo tai kyse on ylilainoitustilanteesta.

Superluotto vaatii aina olemassa olevan luottosopimuksen ja Superluoton aktivoinnin. Jos sinulla on voimassa oleva luottosopimus, voit aktivoida Superluotto-ominaisuuden käyttöösi salkun Luotot ja lainat -välilehdellä.

 Jos sinulla ei ole luottosopimusta, voit lähettää meille luottohakemuksen. Lisäksi salkkusi tulee täyttää Superluotto-korkotason saamiselle asetetut ehdot.

Superluotto-ominaisuuden ehdot

Omistamasi arvopaperit muodostavat vakuuden luotollesi. Vakuuden arvo määräytyy salkkusi yhteenlasketun lainoitusarvon mukaan. Täältä löydät kaikkien arvopapereiden lainoitusasteet.

Tästä näet Superluotto-ominaisuuden ehdot.

Voit käyttää rahat kuten haluat

Päätät itse, miten käytät rahat. Voit tietenkin käyttää rahat sijoittamiseen, mutta voit myös nostaa rahat Nordnetistä ja käyttää ne kuten haluat. Huomioi, että jos salkkusi arvo laskee nostettuasi rahaa lainoitetusta salkustasi, riski ylilainoitustilanteen syntymisestä voi kasvaa.

Huomioi myös, että voit menettää Superluotto-ominaisuuden mukaisen korkotason, jos teet muutoksia salkussasi. Myös muun muassa arvopaperimarkkinoiden heilahtelut ja arvopaperien lainoitusarvojen aiheuttamat muutokset voivat vaikuttaa salkkusi tilanteeseen ja siten korkotasoosi.

Voit korottaa olemassa olevaa luottoasi lähettämällä meille korotuspyynnön nordnet.fi-palvelun kautta.

Laita otsikoksi ”Luoton korotuspyyntö” ja mainitse viestissä

 • salkkunumerosi
 • haluamasi luottosumma
 • mihin instrumentteihin aiot sijoittaa.

Viestin liitteeksi tulee lisäksi toimittaa seuraavassa mainitut liitteet (jos edellisestä luottopäätöksestä on kulunut yli 6 kk).

Henkilöasiakkaat

 • kopiot kolmesta viimeisimmästä palkkatositteesta tai kopio viimeisimmän verotuspäätöksen yhteenvetosivusta
 • jos asut ulkomailla, tarvitaan lisäksi Takaussitoumus, kopiot takaajan kolmesta viimeisimmästä palkkatositteesta tai viimeisimmästä verotuspäätöksestä sekä takaajan voimassaolevasta henkilöllisyystodistuksesta (1 henkilön oikeaksi todistamana)

Voit myös lähettää luoton korotuspyynnön kirjallisena. Liitä tällöin hakemuksen mukaan kopio henkilöllisyystodistuksestasi yhden henkilön oikeaksi todistamana.

Yritysasiakkaat

 • korkeintaan 3 kk vanha kaupparekisteriote
 • viimeisin tilinpäätös
 • kopio sopimuksen allekirjoittajan voimassaolevasta kuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta, joka on 1 henkilön oikeaksi todistama
 • Takaussitoumus, kopiot takaajan kolmesta viimeisimmästä palkkatositteesta tai viimeisimmästä verotuspäätöksestä sekä takaajan voimassaolevasta henkilöllisyystodistuksesta (1 henkilön oikeaksi todistamana)

Tietyissä tilanteissa pyydämme mahdollisia lisätietoja esimerkiksi tuloistasi. Luoton korottaminen edellyttää, että korotushakemuksesi hyväksytään.

Lainoitusasteen määrittelyssä otetaan huomioon muun muassa seuraavat tekijät:

 • arvopaperin likviditeetti ja muutokset likviditeetissä
 • volatiliteetti
 • toimiala ja toimialan kilpailutilanne
 • ulkoiset ja sisäiset yhtiö- ja toimialakohtaiset riskit

Korko peritään jokaisen kuun viimeisenä pankkipäivänä.

Maksat korkoa vain niiltä päiviltä, jolloin olet käyttänyt korkoa.

Luotto tarkoittaa korkeampaa riskiä

Jos käyt kauppaa luotolla, markkinariskisi nousee. Jos sijoituksesi onnistuvat, saat suuremman tuoton rahoillesi. Samoin tappiot voivat olla suurempia, jos sijoituksesi eivät onnistu odotetusti. Voit menettää pääomasi jopa kokonaan.

Lue lisää riskeistä.

Korkotason muutokset

On hyvä muistaa, että Superluotto-ominaisuuden mukainen korkotaso voi muuttua, kun salkkusi tilanne muuttuu. Mikäli salkkusi ei enää täytä Superluoton korkotasojen ehtoja, lainaasi sovelletaan hinnastomme mukaista lainakorkoa.

Muutokset salkussasi voivat siis vaikuttaa korkotasoosi. Sinusta riippumattomat tekijät, kuten esimerkiksi arvopapereiden lainoitusasteiden muutokset sekä arvopapereiden markkina-arvon muutokset, voivat myös muuttaa salkkusi tilannetta ja vaikuttaa korkotasoosi.

Luoton käytöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia salkkusi kokonaiskehitykselle. Jos vakuutena olevien arvopapereiden markkina-arvo laskee, myös niiden lainoitusarvo laskee. Jos käytät kaupankäyntiluottoa, on erittäin tärkeää, että seuraat aktiivisesti salkkusi vakuuksien kehitystä ja reagoit tarvittaessa ajoissa välttyäksesi itsellesi liian suurilta tappioilta. Jos lainoitusarvo on pienempi kuin käytössä oleva velkasaldo, tilisi sanotaan olevan ylilainoitettu ja Nordnetillä on oikeus realisoida vakuutena olevaa omaisuutta ylilainoituksen korjaamiseksi.

Ylilainoitustilanteessa velkasaldoa on pienennettävä joko tallettamalla rahaa tai myymällä vakuutena olevia osakkeita. Tilanne voidaan purkaa myös siirtämällä pantatulle arvo-osuustilillesi lisää lainoituskelpoisia osakkeita lisävakuuksiksi. Tilinhaltijan velvollisuus on purkaa ylilainoitustilanne omatoimisesti jollakin yllä mainituista tavoista. Ylilainoitustilanteessa on suositeltavaa olla yhteydessä Nordnetin asiakaspalveluun.

Ylilainoitustilanteessa sinulta veloitetaan ylilainoituksen osalta normaali hinnaston mukainen luottokorko lisättynä 7 %:lla (p.a.).

Nordnetin sinulle myöntämä luottolimiitti on vakuudellinen, joten sen suuruus riippuu täysin Nordnetissä olevan salkkusi koosta. Vakuusvaatimuksen vuoksi koko luottolimiitti ei välttämättä ole välittömästi käytettävissäsi. Luottolimiittisi koon näet sisäänkirjautuneena kohdasta Salkku > Salkun yleisnäkymä > Luotot ja lainat.

Luoton käyttäjän on erittäin tärkeää huomioida, että Nordnetillä on oikeus milloin tahansa muuttaa arvopapereiden lainoitusasteita (0–85 %).

Asiakaspalvelumme auttaa (puh. 020 198 5898) ma–pe klo 9.45–18.30, jos sinulla on kysyttävää.

Voit myös ottaa yhteyttä sähköpostitse asiakaspalvelu@nordnet.fi. Lisäksi löydät vastauksia yleisiin kysymyksiin Nordnetin asiakaspalvelun sivuilta.

Opi lisää luotoista.

Niklas Nordnetin asiakaspalvelusta kertoo luotolla sijoittamisesta Nordnet-koulun webinaaritaltioinnissa.

Ota säästösi hallintaan jo tänään.

Välittäjä 2019 Nordnet sija 1.