Siirry pääsisältöön

Rahastot ja verotus

Rahastot ja niiden verotus.

Sijoitusrahastojen ideana on, että rahastoa hallinnoiva rahastoyhtiö kerää sijoittajilta rahaa, jota se sijoittaa sijoituspolitiikkansa mukaisesti useisiin eri kohteisiin, kuten osakkeisiin tai joukkovelkakirjoihin. Nämä omistukset muodostavat rahaston omaisuuden, joka jakautuu rahasto-osuuksiin, jotka ovat keskenään yhtä suuria. Kun rahasto-osuuden omistaja myy (lunastaa) rahasto-osuutensa, hän saa luovutusvoittoa tai -tappiota riippuen siitä, miten rahasto-osuuksien arvo on kehittynyt. Luovutusvoitosta maksetaan pääomatulovero.

Kun rahastoa hallinnoiva salkunhoitaja käy kauppaa omistuksilla rahaston sisällä, tai kun rahasto vastaanottaa omistuksistaan osinkoja tai korkotuloja, niistä ei peritä välittömästi veroja. Veroja peritään vasta, kun rahasto-osuuden omistaja myy omistuksiaan voitolla. Veroa peritään osake- ja rahastosalkun (AOT) sisällä tehdyistä kaupoista, mutta sijoitusvakuutuksessa (SV) verot peritään vasta, kun rahaa siirtyy tai siirretään pois vakuutuksesta.

Nordnet ilmoittaa Nordnetin palvelun kautta tehdyt rahastomyynnit automaattisesti verottajalle, joten sijoittajan tehtäväksi jää vain tarkistaa keväällä saamansa veroilmoitus ja tehdä korjauksia tai täydennyksiä, jos tarpeen.

Lisätietoja aiheesta rahastosäästäminen ja verotus löydät Verohallinnon sivuilta. Katso myös "Kuinka rahastosta saa rahat pois?"

Rahaston myynti ja 1000 euron sääntö.

Jos kalenterivuoden aikana myyt mitä tahansa verotettavaa omaisuuttasi (rahastoja, osakkeita, tms.) summalla, joka jää yhteensä alle 1000 euron, myyntivoitto on verotonta. Sama pätee myyntitappioon: tappiota ei voi vähentää, jos kalenterivuoden aikana myydyn omaisuuden hankintahinnat ovat olleet yhteensä enintään 1 000 euroa.

1000 euron säännössä on tärkeää huomioida, että sen päteminen ei siis riipu vuoden aikana tehtyjen voittojen tai tappioiden suuruudesta, vaan siitä, miten paljon olet ylipäätään yhteensä myynyt omaisuuttasi.

Näin tarkistat oman salkkusi tilanteen.

Jos haluat tarkistaa, miten paljon luovutusvoittoa tai -tappiota olet tehnyt tänä vuonna, näet sen sisäänkirjautuneena Nordnetin verkkopalvelun kohdasta Sivuni > 9A-raportti.

  1. Valitse ensin oikean yläkulman alasvetovalikosta tili/salkku, jota haluat tarkastella.

  2. Syötä sitten Alkaen ja Päättyen -kohtiin aikaväli, jota haluat tarkastella. Verotuksen näkökulmasta relevantit päivämäärät ovat tässä tapauksessa 1.1. ja tarkastelupäivämäärä.

  3. Kohdassa “Voitot/Tappiot valitut” näet, miten paljon kyseisessä salkussa on verotettavaa voittoa tai kertynyttä tappiota luovutusten osalta. Alla olevassa esimerkkikuvassa tappiota on kertynyt 2 590,80 EUR.

9A example
Avaa Nordnet-asiakkuus ja hoida sijoittajan veroilmoitus helposti.Avaa Nordnet-tili
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki